zlatna pirueta

Zagreb je nakon 54. godine ostao bez tradicionalnog natjecanja; brojne su legende baš ovdje imale svoj 'ledeni' debi...

22.10.2021 u 17:07

Bionic
Reading

Međunarodno natjecanje u klizanju, 53. Zlatna pirueta, održat će se od 8. do 11. prosinca u sisačkoj Ledenoj dvorani Zibel. Prvi puta u 54 godine dugoj povijesti ovog natjecanja, Zlatna pirueta će se održati izvan Zagreba...

Kako je Ledena dvorana Doma sportova izvan funkcije još od zagrebačkog potresa, Zagreb će prvi put nakon 1967. godine i prvog izdanja klizačkog natjecanja Zlatna pirueta, ostati bez njega! Tijekom svih ovih desetljeća brojne su svjetske klizačke veličine pohodile Zagreb, mnogi su baš ovdje debitirali u natjecateljskom programu, a sada se ta više od pola stoljeća duga tradicija naprasno prekida. No, promijenio se samo grad domaćin, a Zlatna pirueta ide dalje!

Tako će se ovogodišnje izdanje legendarnog klizačkog natjecanja održati u Sisku od 8. do 11. prosinca.

'I Sisak je stradao u potresu, no ovdašnja Ledena dvorana je novija i nema oštećenja te smo imali opciju doći ovdje ili odgoditi natjecanje. Uz pomoć Grada Siska i Športsko rekreacijskog centra uspjeli smo riješiti sve tehnička pitanja potrebna za organizaciju ovog natjecanja te nam je drago što će Siščani uživati u vrhunskom klizanju', rekla je Morana Paliković Gruden, predsjednica Hrvatskog klizačkog saveza i dopredsjednica HOO-a.

'Nadam se da je ovo početak suradnje Siska i Hrvatskog klizačkog saveza i da će Zlatna pirueta privući posjetitelje, ali i mnoge Siščane potaknuti za bavljenje sportovima na ledu. Zbog toga smo i izgradili Ledenu dvoranu', dodala je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

  • +9
Lana Petranović Antonio Suza klizanje Izvor: EPA / Autor: MAURI RATILAINEN

I na ovogodišnjem natjecanju očekuje se vrhunska konkurencija, posebice jer je zbog pandemije manje klizačkih natjecanja, a u Sisku će mnogima biti prilika da potvrde norme za Svjetsko prvenstvo koje je na rasporedu u siječnju 2022. godine.

Na prvoj Zlatnoj pirueti u Sisku nastupit će pet do sedam hrvatskih natjecateljica i natjecatelja među kojima i naš perspektivni sportski par Lana Petranović-Antonio Suza.

S obzirom na loše stanje zagrebačkog Doma sportova za očekivati je da bi se i Trofej zagrebačkih pahuljica od 3. do 5. veljače održao u Sisku, na čemu intenzivno rade.