ODLIKOVANI JAKOV I IVICA

Predsjedničko odličje ubrzava Fakovu odluku

12.04.2010 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednik RH dr. Ivo Josipović u ponedjeljak je nagradio osvajače medalja na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru. Tako su Red Danice hrvatske s likom Franje Bućara dobili Ivica Kostelić te Jakov Fak koji će odluku o tome ostaje li u Hrvatskoj donijeti uskoro

Uspjeh koji su postigli Ivica Kostelić te Jakov Fak u Vancouveru nije prošao nezapaženo ni u očima predsjednika Josipovića koji ih je zbog tih uspjeha nagradio ordenom Reda Danice hrvatske s likom Franje Bučara.
Svim sportašima koji su sudjelovali na Olimpijskim igrama u Vancouveru te njihovim trenerima i stručnim timovima Josipović je čestitao na uspješnom predstavljanju Hrvatske, istaknuvši da su sportski uspjesi značajni za sportaše, ali i za zemlju iz koje dolaze.

'Priča je to o pobjedničkom mentalitetu koji danas treba našoj zemlji', rekao je predsjednik, koji se nada da će uspjeh sportaša biti uzor svima koji nastoje izgraditi uspješniju Hrvatsku te da će njihov način života biti uzor mladima.

Predsjedniku se na odličjima zahvalio Ivica Kostelić, naglasivši da je svako državno odličje čast za sportaša te da će ga nositi s ponosom.
'Ovo odličje priznanje je cijeloj olimpijskoj delegaciji i poticaj u trenutku u kojem svi govore o krizi, pa i o krizi u sportu, jer pokazuje da na kraju svakog napora dolazi nagrada', rekao je Kostelić.

Nakon cijele ceremonije novinari su uhvatili dobitnike, a posebno je sve zanimalo situacija oko Jakova Faka i njegova mogućeg preseljenja pod slovensku zastavu.

'Ovo je bila godina iz snova što se tiče Olimpijskih igara i sad onda ovo odlikovanje koje mi puno znači i na koje sam ponosan. To je priznanje za sve što sam napravio, ali i poticaj za daljnji rad', kazao je Fak koji se sudario i s pitanjem prelazi li u Sloveniju ili ne.

'Zasad je prerano još govoriti o tome. U kratkom vremenu ću odlučiti. Ovo priznanje pozitivna je stvar za moju odluku, a sigurno je jedino da ću odlučiti ono što je najbolje za moju sportsku budućnost. U svakom slučaju, odluka će pasti uskoro.'

Što se tiče sezone, najbolji hrvatski biatlonac Fak nije previše zadovoljan.

'Početak sezone bio je dosta loš, tako da nisam previše zadovoljan sezonom, ali jesam uspjehom na Zimskim olimpijskim igrama', završio je Fak.

Fakovu situaciju prokomentirao je i Ivica Kostelić:

'Radi se o sportašu kojem nedostaje logistička potpora, i to u sportu u kojem je to najvažnije. Njemu nedostaju osnovne stvari, a bilo bi glupo da Hrvatska izgubi sportaša zbog tog razloga.'