HEROJI PRED ZIDOM

Predivna gesta: Zlatan Ibrahimović im ispunio san

12.08.2014 u 10:45

Bionic
Reading

Nogometna reprezentacija Švedske za igrače s intelektualnim teškoćama igrat će na SP-u u Brazilu unatoč ignoriranju od strane vlastitog saveza

Nakon što su izborili nastup na opojnom brazilskom mundijalu nogometni predstavnici Švedske s intelektualnim teškoćama još nisu bili niti blizu da svoj san i provedu u djelo. Savez im nije mogao, ili nije želio, pomoći i pred igračima Stefana Jonssona bio je jaz od 38.000 eura koliko ih je dijelilo od zatvaranja putnog budžeta.

'Nismo se predavali. Zvali smo naše poznate nogometaše i skupljali potpise, lopte, dresove i ostale memorabilije za veliku aukciju. Morali smo pokušati...,' počinje za švedski Aftonbladet uzbuđeni trener i nastavlja.

'Onda sam nazvao Zlatana. Objasnio sam mu o čemu je riječ i dočekao me odgovor - Što će vam moj dres? Kakvi crni dresovi, koliko vama ukupno sredstava nedostaje? Zapisao je broj računa i odmah uplatio svotu koja nam je pokrila sve troškove. Nevjerojatno, čudesno... Još se uvijek povremeno uštipnem da provjerim da li sanjam. Zahvaljujući tom potezu svi mi uključeni ispunit ćemo životni san,' završava Jonsson.


Zlatan je postao i neslužbeni ambasador tog sastava koji si je sam nadjenuo nadimak Nepoznati. Svoj čin prokomentirao je nadahnutim riječima koji pokazuju njegovu toplu stranu.

'Kada sam čuo njihovu priču dvojbi nije bilo. Učinio bih što god mogu da im omogućim da odu u Brazil. Znam koliko sam ja utučen bio jer se nisam kvalificirao, a njima je to uspjelo i bila bi strašna nepravda da nisu mogli otputovati. Čvrsto vjerujem da je nogomet sport koji mora biti dostupan svima, a ovako ću i ja kroz njihove priče nakon turnira malo proživjeti atmosferu mundijala,' kaže Zlatan koji je nakon ovoga u Švedskoj još voljeniji. Ako je to uopće više moguće.