KVALIFIKACIJE ZA EP

Pred hrvatskim rukometašima super važna utakmica; poraz je poput katastrofe

26.04.2023 u 11:36

Bionic
Reading

Kada su prije pet i pol mjeseci počinjale kvalifikacije za EURO 2024. godine, malo tko je mogao predvidjeti da će u skupini s Hrvatskom, Nizozemskom, Belgijom i Grčkom, upravo ta reprezentacija biti vodeća nakon 4. kola

A upravo takvu situaciju imamo uoči posljednjeg kruga kvalifikacija. Grčka je sa šest bodova na prvom mjestu, s bodom prednosti u odnosu na rukometno kud i kamo poznatije i kvalitetnije reprezentacije Hrvatske i Nizozemske. Ni jedna od te dvije reprezentacije, ovoga tjedna stoga nema pravo na pogrešku u susretima s Grčkom.

Premda će sasvim sigurno i trećeplasirana ekipa iz naše skupine ići na Europsko prvenstvo 2024. godine, nitko ne želi riskirati, kockati se i čekati posljednji trenutak. Pobjeda nad Grčkom nameće se kao imperativ i za Hrvatsku i za Nizozemsku, piše HRS, a utakmica je na rasporedu od 17 sati u Halkidi.

Ta je reprezentacija do sada sudjelovala samo na jedim Olimpijskim igrama. Nije naravno teško pogoditi, riječ je o 2004. godini kad je Grčka bila domaćin Igara u Ateni. Tada su osvojili 6. mjesto. Na putu do većeg ostvarenja ispriječila se upravo Hrvatska. Bilo je to u četvrtfinalu kada su naši, kasnije zlatni olimpijci pod ravnanjem Line Červara slavili 33:26.

Ima ta reprezentacija i jedan nastup na svjetskim prvenstvima. Bilo je to sada već davne, 2005. godine. U borbi za 5. i 6. mjesto bolja je bila reprezentacija Srbije i Crne Gore 37:26.

Do europskih prvenstava, ta reprezentacija nije uspjela doći ni jednom do sada. Vjerojatno se taj post prekida sljedeće godine. A to je plod odličnog rada u klubovima posljednjih 15-tak godina. Podsjetimo samo da je AEK 2021. godine bio pobjednik EHF Europskog kupa. Malo je nedostajalo da reprezentacija na bude sudionikom Svjetskog prvenstva u Švedskoj i Poljskoj ove godine. U prvom krugu Grci su izbacili BiH, da bi u drugom pokleknuli protiv Crne Gore (25:23, 25:33).

Na grčkoj klupi trenutačno sjedi nekadašnje lijevo krilo reprezentacije Georgios Zaravinas. Kao igrač, on iza sebe ima olimpijsko iskustvo iz Atene 2004. godine. Većinu reprezentacije čine igrači AEK-a i Olimpiakosa, dva daleko najbolja grčka kluba. U posljednje vrijeme polako se priključuju i članovi Diomedis Argosa i ASE Doukasa. Na popisu 23 igrača koje je pozvao na pripreme, grčki izbornik ima i četvoricu koji igraju u inozemstvu.

U grčkoj igri sve počinje sa srednjakom Charalamposom Malliosom (Nancy Handball, od siječnja 2023. godine, 181 cm, 35 god.). On sve kreira, razigrava, ali i pogađa. Belgiji je u posljednjem susretu dao šest pogodaka iz šest pokušaja. Uz njega lijevo je Savvas Savvas (Ham- Westfalen, 25. god., 195 cm). Također jako dobar igrač, pucač, ali veliki potrošač lopti. Na poziciji desnog vanjskog Grci imaju Nikolaosa Passiasa (Olimpiakos, 28. god., 192 cm). Još jedan Nikolaos je u prvoj postavi Grčke. Riječ je o kružnom napadaču Nikolaosu Lipaisu (AEK, 23. god., 193 cm, 95 kg). Iznimno dobro se gradi, i odlično surađuje sa srednjim vanjskim. I za kraj spomenimo još samo vratara Petrosa Boukovinasa (Grosswaldstadt, 29. god., 188 cm). S 44 obrane trenutačno je četvrti vratar kvalifikacija. Usporedbe radi, treba reći da naših nema među 20 najboljih. Zato bi bilo sjajno ne razbraniti ga.

Osim što su domaćini pa nisu putovali, a većina igrača im dolazi iz domaće lige, što će igrati pred svojom gromoglasnom publikom, Grci su u prednosti jer su već tjedan dana na okupu. Za razliku od Hrvatske koja se u ponedjeljak skupljala sa svih strana svijeta, a u utorak poslijepodne napokon dočekala svog kapetana Domagoja Duvnjaka koji je zapeo u Hamburgu zbog štrajka aerodromskog osoblja. Nadajmo se da će stići na vrijeme i biti spreman za vrlo težak susret koji očekuje našu reprezentaciju.

Osim već spomenutog susreta na Olimpijskim igrama 2004. godine, Grčka i Hrvatska  igrale su u kvalifikacijama za EURO 2010. godine. Oba susreta dobila je naša selekcija. U Osijeku je bilo 32:20, Komotiniju 29:24. I prije pet i pol mjeseci u Varaždinu bilo je 33:25. Naši dečki spremni su i žele nastaviti tu lijepu tradiciju.