PRIČA OLIMPIJSKIH IGARA

Može li se ponoviti pothvat kakav svijet sporta nije vidio više od 70 godina?

Bionic
Reading

Nizozemska atletičarka Sifan Hassan mogla bi izjednačiti nevjerojatan rekord češkog velikana Emila Zatopeka osvajanjem zlata na 5.000 metara, 10.000 metara i maratonu na Olimpijskim igrama u Parizu sljedeće godine

Tridesetogodišnja nizozemska dugoprugašica, koja je u Tokiju osvojila naslove olimpijskih prvaka na 5 i 10 kilometara, napravila je zadivljujući debi u maratonu u nedjelju u Londonu, pobijedivši u vremenu od dva sata, 18 minuta i 33 sekunde.

Njezin trener Tim Rowberry rekao je za novine Algemeen Dagblad da je počela pričati o Zatopekovom podvigu nakon nedjeljne utrke. Legendarna "Češka lokomotiva" je osvojio tri zlata na dugim prugama na Igrama u Helsinkiju 1952.godine, što se u modernim vremenima smatralo nedostižnim.

Rowberry je rekao da je mu je sama Hassan ukazivala na činjenicu da nitko nije pobijedio na 5000m, 10000m i maratonu na Olimpijskim igrama od Zatopeka, što sugerira da je sjeme želje za tim podvigom "posijano u njezinu glavu".

Hassan, koja je također završila treća na 1.500 m u Tokiju, obično drži svoje planove za sebe i odlučuje o stvarima tek u posljednjem trenutku.

Upitana nakon svog trijumfa u Londonu u nedjelju hoće li sada svoju pozornost usmjeriti isključivo na maratone, Nizozemska etiopijskog podrijetla je rekla:

"Ne mogu to učiniti. Stvarno sam uživala u maratonu,želim trčati maratone, ali stvarno želim i ostati na tartanu, na stadionu.Ja sam netko tko želi sve i želi biti posvuda."

Hassan je rođena u Etiopiji, a u Nizozemsku je došla s 15 godina.