SAMA POTVRDILA

Povratak omiljene tenisačice koja je trn u oku radikalnim muslimanskim skupinama

29.11.2019 u 12:33

Bionic
Reading

Najpopularnija indijska sportašica Sania Mirza vraća se tenisu nakon stanke od više od dvije godine koju je uzela zbog rođenja sina

Omiljena Indijka najavila je svoj povratak u paru s Nadiom Kichenok na tuniru u Hobartu, a zatim i svoj nastup na Australian Openu. Zadnji natjecateljski meč imala je u listopadu 2017. na China Openu gdje je sa Peng Shuai zaustavljena u polufinalu od Latishe Chan i Martine Hingis.

Najveće uspjehe napravila je u parovima, osvojila je šest grand slam titula, po tri u mješovitim i ženskim parovima.

'Mnogo je promjena kada dobijete dijete. Vaša rutina i ritam spavanja se mijenjaju. Osjećam se dobro, tijelo mi je u stanju kakvom je bilo prije trudnoće. Još prije šest sedam mjeseci sam razmišljala o povratku', izjavila je Mirza koja je sina dobila u listopadu prošle godine.

Saniji su cilj Olimpijske igre u Tokiju 2020. 'Bila sam na Igrama tri puta, a zadnji puta nisam imala sreće, jer sam bila blizu medalje. Ako bi izborila po četvrti puta nastup to bi bila velika čast i privilegija. No prije njih imam i tri grand slama pa idemo dan po dan', rekla je indijska tenisačica od koje su u domovini popularniji samo igrači kriketa.

  • +3
Indijska tenisačica Sania Mirza Izvor: EPA / Autor: LYNN BO BO

Inače, Sania je u braku s kriketašem Shoaib Malikom koji je Pakisatanac, a odnosi njihovih zemalja su jako loši pa je taj brak kod dijela indijske populacije dočekan na nož.

Isto tako 33-godišnja Sania imala je tijekom karijere velikih problema s radikalnim muslimanskim skupinama od kojih je doživjela uvrede i prijetnje, ali i sa strogim indijskim zakonima. Čak jedno vrijeme nije željela igrati u svojoj državi.

U prosincu 2007. morala se ispričati muslimanima jer je snimala reklamu ispred džamije, a nakon toga je primila veliki broj prijetećih mailova jer se navodno zalagala za predbračne seksualne odnose.

Godine 2005. muslimanski klerici su izrekli 'fatvu" protiv Mirze zbog nošenja hlačica na mečevima.