KIRILJENKO U CSKA

Povratak najboljeg košarkaša postsovjetske Rusije

04.10.2011 u 13:18

Bionic
Reading

Vjerojatno najbolji košarkaš koji je ponikao u Rusiji otkako se raspao Sovjetski Savez vratio se u moskovski CSKA. Andrej Kiriljenko nova je NBA zvijezda koja će zbog kolektivnog štrajka pojačati europsku scenu ove sezone

Dodavanja kroz noge postala su jedan od njegovih specijaliteta: pogledajte kakve je vještine 'AK-47' razvio u NBA

S 'krasnoarmejcima' je potpisao trogodišnji ugovor, no postoji u njemu klauzula po kojoj se može vratiti u NBA. Ipak, navijači ponajboljeg europskog kluba svih vremena mogu se nadati i njegovom trajnom ostanku u Moskvi, jer je 30-godišnji Kiriljenko već najavljivao skori kraj karijere.

Trener CSKA-a Jonas Kazlauskas kaže da se načelno protivi kratkoročnom angažmanu NBA igrača koji samo traže privremeno rješenje zbog lockouta, ali Kiriljenko je ipak posebna priča, s obzirom da je riječ o velikanu ruske košarke (2007. godine osvojio je prvenstvo Europe) i igraču koji je ostavio značajan trag u CSKA-u.

'Dobro se sjećam dana kada su me kao 17-godišnjaka na lenjingradskom kolodvoru dočekali predstavnici CSKA-a. Otada do danas mnogo sam toga postigao i zato osjećam obvezu prema CSKA-u. I drago mi je da se vraćam u dobroj formi, a ne kao isluženi igrač', izjavio je Kiriljenko za Sovjetskij Sport. U svakom slučaju, sav novac zarađen od novog ugovora ići će u humanitarni fond koji Kiriljenko vodi sa svojom suprugom, a najavio je i da osniva drugi - onaj koji će pomagati bivšim košarkašima. 'Znam da ima veterana koji žive u siromaštvu',  rekao je Kiriljenko.

Jedini ruski NBA all star u povijesti cijelu američku etapu karijere proveo je u Utah Jazzu, s kojim mu je ljetos istekao ugovor. Posljednjih godina osobni učinak u Jazzu mu se kretao oko 11-12 poena i 5-6 skokova po utakmici. U proteklom desetljeću jednom je biran u prvu obrambenu petorku NBA, a dvaput u drugu.

CSKA za predstojeću sezonu sastavlja strašnu unutarnju liniju, s Nenadom Krstićem i Darjušom Lavrinovičem na centarskoj poziciji, te Kiriljenkom i Viktorom Hrjapom na krilima.