FINALE ABA LIGE

Povijesna prilika Cedevite: Može li uzdrmati Maccabi?

Bionic
Reading

Regionalna Jadranska liga stigla je do finalne utakmice (ponedjeljak, 20.15 sati) u kojoj će igrati momčadi broj jedan i broj dva iz osnovnog dijela – Maccabi Tel Aviv i Cedevita

Već u polufinalnoj utakmici protiv Budućnosti iz Podgorice navijači Maccabija pokazali su kako se navija za svoj klub. Zaista je riječima teško opisati atmosferu koju u Nokia Areni može napraviti 11.000 navijača od kojih je velika većina odjevena u žute majice. Iako će Cedevitu bodriti više od 200 grlatih navijača naoružanih bubnjevima, u grotlu Nokia Arene neće im biti lako doći do riječi. Maccabi pred svojim gledateljima neće imati pravo na pogrešku, a koliko je teško slaviti u Tel Avivu, govori podatak da su ih ove sezone kod kuće nadigrali tek aktualni europski prvak Panathinaikos te Barcelona.

Sve navedeno garancija je pravog košarkaškog spektakla i finalne utakmice kakvu smo samo poželjeti mogli jer Draper, Warren, Baždarić, Vukušić i društvo imaju dovoljno znanja i iskustva da znaju kako se ovakve utakmice igraju. O mogućem teškom porazu nitko, baš nitko ne razmišlja.

Trener Maccabija David Blatt u najavi je rekao da jako respektira Cedevitu i to dovoljno govori da zvijezde 'ponosa Izraela' sigurno neće podcijeniti zagrebačku momčad.

No, trener Cedevite Dražen Anzulović, na pitanje je li zadovoljan sezonom u ABA ligi sad kad su stigli do finala, kazao je:

'Bit ću potpuno sretan ako osvojimo ABA ligu. Ako nam Maccabi ponudi priliku u toj utakmici, trebamo je iskoristiti.'

Upravo ta izjava vječnog optimiste Anzulovića sve govori jer, iako mnogi strani novinari tu finalnu utakmicu prikazuju kao susret Davida i Golijata – u jednoj utakmicu, u 40 minuta, sve je moguće.

'Imam strašno dobar osjećaj da ćemo iznenaditi Maccabi!' povjerio se predsjednik KK Cedevita Mladen Veber društvu iz Atlantic Grupe tijekom izleta Jeruzalemu.

Igrači Cedevite također slično razmišljanju (večernji trening u nedjelju je dokaz jer su jako motivirani!), a obzirom na to da u finalu igraju protiv gost-momčadi ABA lige, jasno je da su pobjedom nad peterostrukim prvacima Partizanom u polufinalu postali najbolja momčad bivše države i da u 40 minuta nemaju što izgubiti. No, s druge strane, mogu jako, jako puno dobiti. Nastup u Euroligi sljedeće sezone već je osiguran, najbolji su od svih momčadi iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i BiH, a finale s moćnim euroligašem je samo šlag na kraju.

'To se može i tako gledati jer smo kroz sezonu i plasmanom u finale pokazali da smo najbolji klub u regiji. Mislim da se možemo nositi s Maccabijem', rekao je između ostaloga Vedran Vukušić

No, iako većina košarkaških stručnjaka misli da Cedevita bez ozlijeđenog Matjaža Smodiša (bio je MVP domaćeg kupa!) nema velike šanse, a takva je situacijama i na kladionicama, vjerojatno će upravo to dodatno motivirati igrače Cedevite. Svjesni su da je ovo njihova povijesna prilika, no isto je tako i trener Maccabija David Blatt svjestan, kao što smo već rekli, da nema pravo na poraz.

Finale - 30. travnja 2012.

Maccabi i Cedevita svoj finalni ogled za prvaka regionalne ABA lige igrat će u ponedjeljak s početkom u 20.15 sati

Jednom se opekao na hrvatskoj momčadi kada je njegov Maccabi u ljubljanskom finalu Jadranske lige (2003) izgubio od Zadra predvođenog Markom Popovićem i sigurno će sve napraviti da se to ne dogodi u krcatoj Nokia Areni.

'Finalna utakmica protiv Cedevite za nas će biti veliki izazov', između ostaloga kazao je oprezni Blatt uoči finala (ponedjeljak, 20.15 sati).

No, kako cijela najava finala ne bi završila u revijalnom tonu, zanimljivo je bilo čuti i mišljenje Anzulovića u nastavku domaće A-1 Lige za prvaka te hoće li Cedevita na valu uspjeha u ABA ligi zaigrati bolje u nastavku sezone i uključiti se u borbu za titulu prvaka države.

'Naš rezultat će ovisiti o tome koliko ćemo biti koncentrirani u igri i koliko će nam dozvoliti da igramo u hrvatskom prvenstvu. Možete vi misliti što hoćete, ali to je tako', poslao je poruku Anzulović.

Kome točno? To samo on zna, no lako se moglo pročitati iz redova kako je mislio na vodstvo HKS-a i cijelu sudačku organizaciju.