SLAVLJE PROTIV DOMŽALA

Povijesna pobjeda Splita u euro debiju!

14.07.2011 u 22:38

Bionic
Reading

Povijest će pamtiti – Split je u svom prvom nastupu u nekom europskom natjecanju pobijedio. U prvoj utakmici drugog pretkola Europske lige igrači trenera Katalinića pobijedili su u Domžalama istoimenog suparnika 2:1 (1:0)

Zahvaljujući izvrsnoj prošloj sezoni RNK Split uspio je osigurati povijest, odnosno debi u kvalifikacijama za Europsku ligu. Ždrijeb je htio da se sastanu sa slovenskim predstavnikom Domžalama u Sloveniji. A nakon odigrane prve utakmice drugog pretkola splitski sastav kući odlazi pjevajući nakon pobjede.

Početak utakmice donio je i ofenzivu domaćina. Splićani su dugo živjeli opasno. Prvo je Pekič u devetoj minuti opasno zaprijetio, da bi u 22. minuti Budiša s gol crte morao izbacivati loptu. No kako je vrijeme odmicalo, Split se budio, i to prvenstveno zahvaljujući dojučerašnjem igraču Hajduka Duji Čopu koji je bio najagilniji igrač.

Prvo je u 32. minuti dobro opalio, da bi se u 41. minuti upisao u povijesne knjige kluba kao prvi strijelac u nekom europskom natjecanju. Na asistenciju Golubića Čop je iz drugog pokušaja matirao domaćeg golmana.

Nažalost, vodstvo Splita nije dugo trajalo. Čim je krenulo drugo poluvrijeme Križanac je napravio prekršaj za najstrožu kaznu, a iz jedanaesterca je u 47. minuti siguran bio Pekič i izjednačio na 1:1.

Tim pogotkom domaćini su dobili krila pa su krenuli u opsadu splitskog gola. Imali su nekoliko vrlo dobrih prilika, a posebno mogu žaliti za onom iz 56. minute kada je Vuk glavom gađao u same rašlje, no golaman Vuković je na jedvite jade uspio spasiti svoj gol.

U jeku najjačih napada domaćina Split postiže novi pogodak. Igrala se 76. minuta kada je Vitaić projektilom sa 30-ak metara matirao Vidmara i donio povijesnu pobjedu za 'crvene'.

Do kraja utakmice domaćini više nisu imali snage za preokret. Tako će Split za sedam dana na svom stadionu imati veliku priliku osigurati treće pretkolo. Svaka čast.

Domžale - Split 1:2 (0:1)
Strijelci: 0:1 Čop (41'), 1:1 Pekič (47'-11m), 1:2 Vitaić (76')

Domžale: Vidmar, Knezović, Zec, Elsner, Apatič, Teinović, Aziri (od 46. Vuk), Horvat, Drevenšek (od 64. Gerič), Juninho, Pekič (od 65. Zadnikar)
RNK Split: Vuković, Budiša, Vidić, Križanac, Šimić, Vitaić, Erceg, Marčić, Čop (od 63. Rebić), Baraban (od 72. Rašić), Golubović (od 88. Barišić)