S NJIMA NEMA ŠALE

Poslije ovih riječi uoči SP-a sve je jasno: Vjerojatno ne želite završiti u ruskom zatvoru...

08.02.2018 u 21:38

Bionic
Reading

Približava se Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji pa se tako sve više spominju i mogući problemi s huliganima. Engleska policija upozorila je svoje navijače kako s ruskim organima reda nema previše šale

Može li najveći nogometni događaj u 2018. proći bez ružnih scena sukoba i razbijenih glava? Rusija širokih ruku dočekuje navijače iz cijelog svijeta, ali i upozorava na nultu toleranciju prema svima koji dolaze na World Cup kako bi radili nerede. To vrijedi i za domaće huligane koji su već odavno pod prismotrom ruskih vlasti.

Da ruski policajci nisu blagi smatraju i u Engleskoj. Tako je detektiv Mark Robert, koji je surađivao s Rusima na Euru 2016., poslao savjet svojim sunarodnjacima s 'Otoka'.

  • +9
Sukob ruskih i engleskih huligana na Euru 2016. Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Ponekad engleski navijači, ne zato što su huligani, nego jer previše popiju. Mogu djelovati na antisocijalni način, a ono što smo vidjeli zadnjih godina da je takvo ponašanje katalizator reakcije lokalnih navijača', rekao je u uvodu za LBC radio Roberts te nastavio:

'Pokušat ćemo ruskoj policiji objasniti što je neprihvatljivo ponašanje koje zahtijeva nisku razinu intervencije, a što je prijetnja nečemu većemu. No navijači moraju preuzeti odgovornost za svoje postupke i biti dobar gost u stranoj zemlji. Jedan od najboljih načina za to je da se pridržavate pravila koja vladaju kod domaćina i budete dobri veleposlanici zemlje iz koje dolazite.'

Robert smatra kako će se ruske vlasti željeti pokazati u što boljem svjetlu i misli da je malo vjerojatno da se ponove huliganske scene s Eura 2016. u Marseilleu prije, za vrijeme i poslije utakmice Engleske i Rusije. Engleski detektiv mišljenja je da se engleski i ruski policajci razlikuju po razini tolerancije.

'Navijači moraju biti svjesni da je ruski stil policijskog djelovanja drugačiji. U Velikoj Britaniji se može do određene granice tolerirati previše alkohola i pjevanje nekih pjesama. Policija slabije reagira, dok će od Rusa dobiti puno jaču reakciju. Postoje značajne kazne za nasilno ponašanje u Rusiji i navijači moraju biti svjesni da svojim ponašanjem mogu privući ne samo neprijateljsku rekaciju mještana, nego i veliku kaznu od ruskog pravosuđa.'

I još nešto...

'Vjerojatno ne želite biti u ruskom zatvoru kao engleski nogometni huligan.'

No to se sigurno odnosi i na huligane drugih zemalja pa zato tko misli u Rusiju, a ne zanima ga previše vlasitta reprezentacija, loše mu se piše.