IZA 'NEPRIJATELJSKIH' LINIJA

Portov imperativ: ništa osim pobjede u Zagrebu ne dolazi u obzir!

17.09.2012 u 15:16

Bionic
Reading

Za tportal.hr utakmicu prvog kola skupine A Lige prvaka Dinamo - Porto iz gostujućeg kuta najavljuje Vítor Hugo Alvarenga s portala Maisfutebol. Evo što kaže

Na početku ove sezone FC Porto je još uvijek misterij. Pretpostavljalo se da će klub prodati jednog od dvojice svojih najvrednijih eksponata, Hulka ili Moutinha. Mislilo se da će to biti ovaj drugi, oko čijeg transfera su vođeni dugi i teški pregovori s Tottenhamom, čiji je menadžer André Villas-Boas (bivši Portov trofejni trener) po svaku cijenu želio osigurati takvog igrača. Međutim, klub je na kraju napustio Hulk – najtalentiraniji igrač koji je zadnjih godina igrao u portugalskoj ligi i koji je ostavio ogromni trag među Zmajevima.

Za FC Porto je prodaja igrača izuzetno važan izvor prihoda i kad za Moutinha nije dobio koliko je tražio, morao je biti prodan Hulk. Nažalost, njegov transfer dogodio se već nakon isteka prijelaznog roka u većini Europe (osim u Rusiji): trener Vítor Pereira izgubio je najveću zvijezdu, a nikakva zamjena nije dovedena. Još je prerano reći kako će se Porto nositi s tim gubitkom, ali jedno je sigurno: bit će slabiji nego prošle sezone.

Što može Dinamo?

Dinamo-Porto; mogu li plavi barem do boda?

Uključite se u raspravu na portalu tribina.hr

Klub je prošle sezone osvojio portugalski naslov, ali nije briljirao u Ligi prvaka. Bilo je izuzetno teško nadomjestiti napadača kao što je Radamel Falcao, koji danas spada među najveće svjetske zvijezde. Ove sezone Zmajevi su doveli Jacksona Martíneza, još jednog kolumbijskog napadača, ali drugačijeg profila. Jackson je visok, ali vrlo tehnički potkovan – neprestano traži prazan prostor i nudi se, a odlično barata s loptom. Iako je odlično startao u Portu (pobjednički gol u Superkupu, dva pogotka u tri prvenstvene utakmice), još uvijek se nije savršeno uklopio u sustav sa suigračima, a odlazak Hulka samo će usporiti taj proces.

No Porto se iz sezone u sezonu suočava sa sličnim izazovima. Klub prodaje igrače kao Ajax u najboljim danima, ali strategija je drukčija: u pravilu to nisu nogometaši iz vlastite škole, nego mladi igrači koji su dovedeni iz Južne Amerike, a prodaju se uz veliku zaradu. S Portugalcima je teže – čak i João Moutinho, jedini na rosteru koji ima visoku tržišnu vrijednost, doveden je iz Sportinga za 11 milijuna eura. Uprava strpljivo gradi bliske odnose s investitorima iz Brazila i kupuje igrače na osnovi dvogodišnjeg 'projekta', nakon kojih ih prodaju i dijele zaradu. Tako je bilo i s Hulkom, Porto nije bio stopostotni vlasnik prava na igrača.


Tako će biti i s brazilskim reprezentativcima Danilom i Alexom Sandrom, koji su dovedeni za vrlo velik novac, ali će biti prodani za još veći. Oni su ove sezone sigurni na bočnim obrambenim pozicijama, dok će ispred vratara Heltona biti Maicon i Argentinac Otamendi. U sredini je veliki upitnik pored Fernandovog imena. Defenzivni veznjak vrlo je koristan u razbijanju suparničkih napada (zbog toga su ga prozvali Hobotnica), ali se oporavlja od ozljede i teško je očekivati da će istrčati u Zagrebu. Njegova prirodna zamjena je Belgijac Steven Defour, marljiva radilica koji nije toliko snažan, ali je kreativniji. No ključni kreativac je, naravno, João Moutinho – Portov 'Xavi'... Trojac u sredini upotpunjuje kapetan Lucho González, pravi 'motor' momčadi prozvan El Comandante: on nije među najbržim igračima na terenu, ali odlikuju ga odlično baratanje loptom i sposobnost da gotovo uvijek nađe najbolje rješenje za dodavanje.

A zatim dolazi napad – napad bez Hulka, koji je bio Portov 'The Special One'... Kad nije bilo drugog rješenja, on je znao uzeti loptu, proći dvojicu ili trojicu igrača i stvoriti priliku. Gotovo svi napadi imali su njegov potpis i Hulkovim odlaskom pojavili su se problemi na krilima. Centarfora bi trebao igrati Jackson Martínez, na jedno krilo će vjerojatno njegov sunarodnjak James Rodriguez, a na drugo Varela. Rodriguez je ono najbliže Hulku što Porto trenutačno može ponuditi, iako je nešto drukčiji, više tehnički tip igrača. Silvestre Varela – jedan od samo dvojice Portugalaca u idealnom prvom sastavu – vjerojatno će dobiti prednost ispred Christiana Atsua, mladog Ganca koji je nevjerojatno brz, ali mu nedostaje iskustva u velikim utakmicama.

Vítor Hugo Alvarenga portugalski je novinar koji radi na portalu Maisfutebol

Vítor Pereira mlad je trener koji se odlaskom Andréa Villasa-Boasa suočio s velikim iskušenjem – morao je uvjeriti igrače i navijače da je njegova dostojna zamjena. Očekivanja su porasla poslije prošle sezone i osvajanje naslova nacionalnog prvaka više neće biti dovoljno. FC Porto nije imao dobru europsku sezonu po svojim standardima (treće mjesto u skupini Lige prvaka, ispadanje od rivalskog Sportinga u šesnaestini finala Europa lige) i na treneru je da sada pokaže kako postoji prostor za napredak. Prolazak skupine Lige prvaka ukalkuliran je u klupski budžet i planove, to je nešto od velike važnosti i svi očekuju da se i ostvari.

FC Porto vrlo je nepovjerljiv prema novinarima i često je gotovo nemoguće doći do izjava iz klupskog tabora, mimo onih službenih. Sve dosad gotovo nikakav komentar o Dinamu, prvom suparniku u ovosezonskoj Ligi prvaka, nije procurio u portugalske medije. Bila je tu ona kurtoazna natuknica da Zagrepčani 'dolaze iz dobre jugoslavenske škole i zadnjih godina dominiraju hrvatskim nogometom', ali ništa konkretno. No nemojte misliti da to znači kako će Porto pocijeniti modre – u ovom se klubu ništa ne prepušta slučaju i budite sigurni da je momčad dobro upoznata s Dinamovim igračima i taktikom.

Osim toga, za očekivati je da će Porto od početka nametnuti svoju igru i krenuti osigurati bodove. Prolazak skupine ove je sezone imperativ i ništa osim pobjede u Zagrebu ne dolazi u obzir.