KURANYI U ELFU

'Pomilovanje' za Rakitićeva suigrača?

29.03.2010 u 14:53

Bionic
Reading

Bayern gubi, Schalke pobjeđuje - i preuzeo je čelnu poziciju u Bundesligi. No svi pričaju samo o Kevinu Kuranyiju i njegovu eventualnom povratku u nacionalnu reprezentaciju. Pročitajte o čemu se radi u toj 'sapunici'

'Jogi, otvori oči!' Tom je rečenicom deset tisuća navijača Schalkea 04 protekli vikend na stadionu u Leverkusenu pozvalo izbornika Njemačke Joachima Jogija Löwa da 'pomiluje' njihova novog ljubimca - golgetera kraljevsko plavih Kevina Kuranyija. U derbiju Bundeslige Kuranyi je dvama zgodicima 'potopio' nade Bayera u osvajanje prve titule nacionalnog prvaka. Schalke je sa 2:0 zasjeo na čelo Bundeslige i idući vikend će ugostiti Olićev i Pranjićev Bayern.

S dva nova gola Kuranyi je trenutačno i najbolji golgeter lige. U 27 nastupa zabio je 17 puta. Četvrti je put izabran u momčad kola. On je trenutačno u formi života! I ipak ne nastupa u reprezentativnom dresu. Izbornik 'Jogi' već godinu i pol dana ne poziva Kuranyija u Elf - i najavio je da ga više nikada neće ni nominirati za nastup Njemačke sve dok je on trener reprezentacije. Za tako drastičnu kaznu kriv je jedan nepromišljeni potez Rakitićeva suigrača.

U listopadu 2008, Kuranyi je u poluvremenu utakmice njemačke nogometne reprezentacije pobjegao sa stadiona - bijesan zbog činjenica da ga je izbornik ponovno ignorirao, kako je kasnije priznao. Elf je u Dortmundu igrao kvalifikacijski susret protiv Rusa, a Kuranyi je (kao član reprezentacije) s tribina pratio prvo poluvrijeme - on nije bio ni u prvoj postavi, a za njega nije bilo ni mjesta na klupi za rezervne igrače, odnosno među 18 nominiranih za tu utakmicu.

Joachim Löw u subotu je u Leverkusenu uživo pratio sraz Bayera i Schalkea. Savršeni 'casting'-nastup 28-godišnjeg Kuranyja za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Južnu Afriku on je popratio bez vidljivih emocija - i bez ikakvog verbalnog komentara. Mjesec dana prije objave njemačkih putnika na jug Afrike, 'Jogi' je ipak pod velikim pritiskom.

Naime, Kuranyijevo 'pomilovanje' zahtijeva sve više utjecajnih nogometnih stručnjaka. Franz Beckenbauer (bivši izbornik Elfa) i najveća njemačka nogometna legenda u tabloidu Bild-Zeitung piše: 'Mora li aktualno najbolji golgeter Bundeslige otići na Svjetsko prvenstvo? Moje je mišljenje: da!' stoji u Beckenbauerovoj kolumni. On 'Jogiju' i čelnicima DFB-a (Njemački nogometni savez) predlaže da sjednu s Kuranyijem za stol i 'pronađu rješenje, kojim bi obje strane sačuvale obraz'.

Prije Beckenbauera, Kuranyijevo 'pomilovanje' zatražio je trener Schalkea Felix Magath. Najprije je u nedjelju na TV-postaji DSF rekao kako '...treneri ponekad moraju revidirati svoje odluke', a nešto kasnije za radiostanicu WDR2 povisio pritisak na izbornika: 'Kevin je trenutačno najbolji njemački napadač.' Magath je otkrio i da je u tijeku 'otapanje' leda u odnosima Kuranyi - izbornik 'Jogi'. Navodno su se njih dvojica, kako tvrdi trener Magath, protekli tjedan 'slučajno' susreli.

Nakon gala-nastupa u Leverkusenu, napadač je sa širokim osmijehom u TV kamere znakovito rekao kako 'nije izgubio nade u nastup na Svjetskom prvenstvu', ali i da zna da ne može sam o tome odlučiti. Sa 17 sezonskih golova u Bundesligi, Kuranyi je postigao skoro dvaput više golova od aktualnog napadačkog dueta Elfa. Miroslav Klose (Bayern) i Lukas Podolski (FC Köln) na svom kontu imaju upisanih pet, odnosno četiri gola.

Lista Kuranyijevih lobista iz dana u dan je sve duža i duža. Čak je i trener Schalkeova protivnika u proteklom kolu, Jupp Heynckes (Bayer Leverkusen) stao na stranu strijelca: 'On (Kuranyi) je vrlo dobar igrač, u normalnim okolnostima bio on bio reprezentativac'. Heynckes poziva Löwa da 'još jednom dobro promisli o situaciji' te ga podsjeća da u napadu reprezentacije trenutno nijedan od aktualnih golgetera nije baš u dobroj formi.

'Sapunica' oko Kevina Kuranyija ne zaokuplja samo nogometne mudrace. To je postala očito tema od nacionalnog interesa broj 1! Kevinu K. u međuvremenu su ohrabrujuće poruke poslali i njemački kadrovski stručnjaci. Menadžeri su ujedno pozvali 'Jogija' da vrati Kevina u 'elf'.

Jedna medijska agencija provela je ispitivanje među šefovima 61 kompanije koje se bave savjetovanjem njemačkih firmi oko kadrovskih pitanja i došla do zaključka da čak 85% ispitanika zastupa mišljenje kako bi eventualno "pomilovanje" golgetera bio znak izbornikove 'jake osobnosti'. "Poštovanje, gospodine Löw! Jake osobnosti imaju snage mijenjati svoje mišljenje kad za to postoje objektivno prihvatljivi razlozi", poručuju konzultanti.

Samo 15% ispitanika smatra da bi 'Jogijev' autoritet bio uništen u slučaju pomilovanja Kuranyija.