ovo je prva prepreka

Poljaci, Velšani i Grci uvjerljivi u borbi za plasman na EURO, ali još nije gotovo

21.03.2024 u 22:55

Bionic
Reading

U utorak će u Cardiffu nogometne reprezentacije Walesa i Poljske odigrati utakmicu vrijednu odlaska na ovogodišnje Europsko prvenstvo kojem je domaćin Njemačka

U svom dijelu dodatnih kvalifikacija obje su reprezentacije iskoristile domaći teren te su uvjerljivim pobjedama izborile taj završni susret u kojem će Wales biti u prednosti jer će igrati pred svojim navijačima. U polufinalu je Poljska pobijedila Estoniju u Varšavi 5-1, dok je Wales u Cardiffu bio bolji od Finske 4-1.

Wales, koji se s Hrvatskom ranije u natjecanju po skupinama borio za odlazak na EURO, ogroman je dio posla protiv Finske obavio u uvodnih 40 minuta. Tada je domaćin već vodio 2-0 nakon golova Brooksa u trećoj i Williamsa u 38. minuti.

Ponadala se Finska nakratko nakon gola Pukkija na samom kraju prvog dijela za 1-2, ali se odmah na startu drugog poluvremena Wales vratio na dva gola prednosti kada je za 3-1 pogodio Johnson. Sve je zaključeno golom Jamesa u 86. minuti za konačnih 4-1.

  • +5
Wales - Finska, nogomet, doigravanje za EURO, 21.3.2024. Izvor: EPA / Autor: KARA THOMAS

Još je uvjerljivija bila Poljska koja je u Varšavi nadigrala Estoniju 5-1. Prvi gol za Poljake dao je Frankowski u 22. minuti, a pet minuta kasnije ionako inferiorniji Estonci su ostali s desetoricom na travnjaku jer je drugi žuti karton zaradio Paskotši.

Za Poljsku su do kraja strijelci bili Zielinski u 50., Piotrowski u 70., autogol je dao Mets u 73. te Szymanski u 76. minuti. Počasni pogodak za Estoniju postigao je Vetkal u 78. minuti.

  • +5
Poljska - Estonija, nogomet, doigravanje za EURO, 21.3.2024. Izvor: EPA / Autor: Leszek Szymanski

Ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu D na Europskom prvenstvu gdje se nalaze Nizozemska, Francuska i Austrija.

Dodatne kvalifikacije za EURO, polufinale:

  • Poljska - Estonija 5-1 (Frankowski 22, Zelinski 50, Piotrowski 70, Mets 73-ag, Szymanski 76 / Vetkal 78)
  • Wales - Finska 4-1 (Brooks 3, Williams 38, Johnson 47, James 86 / Pukki 45)

Grčki nogometaši lakoćom su preskočili prvu od dvije prepreke na mogućem putu prema Europskom prvenstvu u Njemačkoj, u polufinalu svog dijela dodatnih kvalifikacija pobijedili su u Ateni Kazahstan 5-0.

Cijela priča ovog susreta zaključena je u prvih 45 minuta koliko je Grcima trebalo za postići četiri gola. Sve je počelo realiziranim jedanaestercem Bakasetasa u devetoj minuti, a potom su gostujuću mrežu punili Pelkas u 15., Ioannidis u 37. i Kourbelis u 40. minuti. Na samom kraju je još Marohin pogodio vlastitu mrežu u 86. minuti za konačnih 5-0 Grčke.

  • +4
Grčka - Kazahstan, nogomet, doigravanje za EURO, 21.3.2024. Izvor: EPA / Autor: Georgia Panagopoulou

Ranije se Gruzija plasirala u finale nakon domaće pobjede 2-0 protiv Luksemburga. Junak gruzijske pobjede bio je Budu Zivzivadze koji je postigao oba gola, u 40. i 64. minuti. U prvom poluvremenu Gruzijci su dominirali, a bolju igru su naplatili u smiraju prvog dijela kada je Zivzivadze pogodio za 1-0. Početkom drugog poluvremena Luksemburg se mogao vratiti u igru. Gosti su uostalom i izjednačili, ali je VAR potom poništio gol zbog navodnog prekršaja u napadu.

  • +7
Gruzija - Luksemburg, doigravanje za EURO, 21.3.2024. Izvor: EPA / Autor: TAMUNA KULUMBEGASHVILI

Potom su gosti ostali s igračem manje u 58. minuti kada je pocrvenio Chanot, a već u 64. je Gruzija napravila ogroman korak prema slavlju. Opet je strijelac bio Zivivadze, ovaj put za 2-0. Uz igrača više i dva pogotka viška Gruzija je rutinski privela utakmicu kraju te je došla korak bliže nastupu na Europskom prvenstvu.

Gruzija i Grčka o putniku na EURO odlučuju u utorak, a dvoboj se igra u Tbilisiju.

Ukupni pobjednik ovog dijela dodatnih kvalifikacija ide u skupinu F na Europskom prvenstvu gdje se nalaze Portugal, Turska i Češka.

Dodatne kvalifikacije za EURO, polufinale:

  • Grčka - Kazahstan 5-0 (Bakasetas 9-11m, Pelkas 15, Ioannidis 37, Kourbelis 40, Marohin 86-ag)
  • Gruzija - Luksemburg 2-0 (Zivzivadze 40, 64)