zveckanje oružjem

Poljaci su zabrinuti zbog utakmice s Rusima. Uefa ne razmišlja o promjenama, a što će reći Fifa?

22.02.2022 u 20:14

Bionic
Reading

Zbog napete političke situacije u Ukrajini i Rusiji, te moguće daljnje eskalacije i početka oružanog sukoba, Poljski nogometni savez zatražio je FIFA-e hitno razjašnjenje pitanja vezanih uz organizaciju utakmice Rusija - Poljska u play-offu za plasman na SP 2022.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak je priznao neovisnost proruskih separatista u istočnoj Ukrajini, što je izazvalo osudu Zapada i potaknulo strah od vojnog sukoba u regiji.

'Poljski FA zatražio je od FIFA-e hitno razriješenje pitanja vezanih uz organizaciju utakmice', stoji u priopćenju PZPN-a.

Istodobno, iz PZPN-a naglašavaju da se u ovom slučaju ne radi samo o reprezentaciji Poljske, nego i o reprezentacijama Švedske i Češke, koje bi se potencijalno mogle sučeliti s Rusijom u Moskvi u eventualnom finalu doigravanja.

Utakmica dodatnih kvalifikacija za plasman na SP 2022. između Rusije i Poljske na rasporedu je 24. ožujka u Moskvi. Istog dana na rasporedu je i susret između Švedske i Češke.

Pobjednici tih susreta će 29. ožujka u Moskvi ili poljskom Chorzowu igrati u finalu, a pobjednik će se plasirati na SP.

'Valja naglasiti da je uloga Poljskog nogometnog saveza - kao sportskog saveza - omogućiti poljskim nogometašima optimalne uvjete za pripreme i nastupe u međunarodnim utakmicama. Političke odluke, primjerice u vezi s uvođenjem mogućih sankcija Ruskoj Federaciji, ostaju u rukama državnih vlasti i međunarodnih tijela', poručili su iz PZPN-a.

UEFA zasad ne razmišlja o promjeni mjesta održavanja ovogodišnjeg finala Lige prvaka, ali pozorno prati razvoj situacije.