ZAŠTO SAVEZ ŠUTI?

Policija nas je u Grčkoj ubacila u klopku

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 10.10.2011 17:28
  • Objavljeno 10.10.2011 u 16:43
Hrvatski navijači u Grčkoj (5)

Hrvatski navijači u Grčkoj (5)

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukić / PIXSELL

Nakon velikih neugodnosti i opasnosti na gostovanju u Grčkoj, oštrim priopćenjem javio se klub hrvatskih navijača Uvijek vjerni. Priopćenje prenosimo u cijelosti

Od prvog dana kada su određene reprezentacije kvalifikacijske skupine u kojoj je Hrvatska isticali smo da će najveći problem biti gostovanje u Grčkoj. U posljednjih mjesec dana pojačali smo upozorenja, stupili u kontakt s hrvatskim veleposlanstvom u Ateni, sve kako bismo na primjeren način organizirali putovanje naših navijača u što većoj sigurnost.

Međutim, događaji u Pireju za dvoboja Grčke i Hrvatske potvrđuju da naša upozorenja nisu naišla na plodno tlo. Prije, za vrijeme i poslije utakmice bilo smo izloženi stalnom pritisku, nasilju, pokušajima ubojstva i poniženjima.

Hrvatski navijači napadnuti su na početku utakmice sa zapadne tribine gdje hrvatske navijače nije uopće zaštitila policija, zapravo je i nije bilo, a sve ovo može se potkrijepiti snimkama koje i sami posjedujemo. Na navijače su bacani molotovljevi kokteli, topovski udari, baklje, nekoliko ljudi je ozlijeđeno, stradala su i djeca, a jedan naš član je ostao bez dijela prsta na ruci.

Ne smijemo ni zamisliti što bi se dogodilo da je molotovljev koktel, koji su bacili maskirani grčki huligani, prešao ogradu i zapalio se među ljudima. Ovako je, zapevši za ogradu od pleksiglasa, aktiviran, gdje se i zapalio. Da je došao među publiku, bilo bi među hrvatskim navijačima i teško ozlijeđenih i smrtno stradalih. Činjenica jest da su hrvatski navijači od organizatora utakmice, grčkog Saveza i svih snaga sigurnosti, u kooperaciji s grčkim navijačima ubačeni u klopku.

Policija, koje uopće nije bilo s lijeve strane hrvatskih navijača prema zapadnoj tribini, reagirala je mlako i blagonaklono prema domaćim huliganima!? Grci su se jednostavno natjecali tko će ubojitijim oružjem pogoditi hrvatske navijače, policija je sve mirno promatrala i jednostavno dala impuls za nasilje nad nama u kojima su sudjelovali čak i akreditirani zaštitari. U cijelom slučaju, dok smo gađani topovskim udarima i molotovljevim koktelima, nitko nije reagirao, pa ni djelatnici Hrvatskog nogometnog saveza koji su inače brinu za sigurnost na stadionu.

I dok bi se svugdje drugdje utakmica prekinula zbog oružanog napada na publiku, dvoboj u Ateni je nastavljen bez ikakva jamstva sigurnosti prema hrvatskim građanima.
Osjećajući se nepotrebno izloženi riziku i pogibelji, ostavljeni od baš svih, želimo uputiti zahvalu hrvatskoj veleposlanici u Ateni, Vesni Cvjetković-Kurelec koja se cijelo vrijeme brinula za naše ozlijeđene, pretučene, opljačkane i bezrazložno privedene članove. Svi druge koje smo molili za pomoć okrenuli su nam leđa.

Slijedom događaja, tražimo očitovanje Hrvatskog nogometnog saveza jer nam je nevjerojatno da se do danas nisu oglasili u vezi nemilih događaja na i oko stadiona.
Istovremeno prikupljamo potrebnu dokumentaciju za podizanje tužbe protiv organizatora utakmice i Grčkog Ministarstva unutarnjih poslova za sudjelovanje u pokušaju ubojstva.

Ovi nemili događaji na stadionu i ignoriranje HNS-a izgledali su kao i igra reprezentacije na terenu te ono što treba istaknuti je to da su nužne promjene u svim strukturama saveza.

Nakon 2,30, uslijedio je i kritični trenutak, molotovljev koktel

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi