PRVIH PET KOLA

Početak donio potop favorita Bundeslige

24.09.2010 u 16:43

Bionic
Reading

Kada se pogleda tablica na kraju prošlogodišnjeg izdanja Bundesliga i ova današnja, netko bi mogao pomisliti kako se ne može raditi o istim klubovima ili o istom sportu. Međutim, upravo je to slučaj! Uz iznimku dortmundske Borussije, vrh njemačkog prvenstva čine klubove malih proračuna i reputacije, ali velikog srca i igračkog zalaganja

Je li zbog umora od Svjetskog prvenstva, zbog neuigranosti ili zbog ozljeda, ali na papiru najbolje ekipe trenutačno su bliže dnu nego vrhu. Schalke, Stuttgart i Werder morali bi se jako brinuti o očuvanju prvoligaškog statusa da je sezona pri kraju. Nitko od njih, dakako, neće preseliti u drugu ligu, ali sama ta činjenica govori o ujednačenosti i atraktivnosti njemačke prve lige.

Klubovi

Najbolja forma

Mainz
Bilanca: 5-0-0, gol-razlika 12:4
Trener Thomas Tuchel napravio je čudo! S mladim igračima koji su na 'kaljenju' u Mainzu uspio je iščupati pet pobjeda u isto toliko susreta. Dobro je iskoristio loš početak sezone favorita (Stuttgart, Wolfsburg, Werder) te ih je sa svojom ekipom iznenadio čvrstinom i upornošću. Najdojmljivija je bila predstava protiv Wolfsburga, kada je Mainz pobijedio nakon što je u prvom poluvremenu gubio rezultatom 3:0. To jasno pokazuje karakter ove ekipe!

Borussia Dortmund
Bilanca: 4-0-1, gol-razlika 13:4
Nakon početnog poraza od Bayera iz Leverkusena, momčad se trgnula i nanizala četiri čiste pobjede. Najslađa je sasvim sigurno bila protiv velikog rivala Schalkea, koji su potpuno nadigrali pa je rezultat mogao biti i puno gori od podnošljivih 3:1. Borussia igra trenutačno najljepši nogomet Bundeslige, tehnički dotjeran, poletan i brz, a cijela prošlogodišnja momčad na okupu, vrlo je homogena i u ofenzivnom i u defanzivnom dijelu igre.

Pozitivna iznanađenja

Hoffenheim
Bilanca: 3-1-1, gol-razlika 10:5
Iako su pri kraju prijelaznog roka prodali nominalno najboljeg igrača Brazilca Carlosa Eduarda, momčad je reagirala neočekivano dobro. Bosanska veza Salihović-Ibišević ponovo funkcionira kao pretprošle sezone, a dvojac Šimunić-Vorsah možda je i najdojmljiviji stoperski par lige. Da je bilo malo sreće, bilanca bi im bila još i bolja, budući da su izgubili domaći susret od Bayerna (u kojem nisu bili nadigrani), pogotkom u zadnjim sekundama utakmice.

Hannover 96
Bilanca: 3-1-1, gol-razlika 10:7
Čini se da je momčad preboljela tragičnu smrt golmana Roberta Enkea i nakon prošlogodišnjeg tijesnog ostanka u najboljem razredu njemačkog nogometa, ove godine izgledaju solidno. Trener Mirko Slomka još je jednom pokazao kako je jedan od najboljih trenera motivatora u Bundesligi, a i šire. U nedostatku izvanserijskih pojedinaca igraju kompaktno i momčadski, a zasad su jedino poraženi od Wolfsburga kada su im bila ozlijeđena trojica obrambenih prvotimaca.

Razočarenja

Schalke 04
Bilanca: 1-0-4, gol-razlika 5:10
Pomalo i u skladu s našim najavama, kada trener napravi potpunu čistku ekipe, rezultati ne slijede odmah. Toga je vjerojatno i sam Felix Magath bio svjestan, iako ni u najcrnjim snovima nije zamišljao pet poraza (četiri u prvenstvu i jedan u Ligi prvaka) u prvih pet utakmica sezone. Gostovanje u Freiburgu donijelo je prvu pobjedu, ali i dobre predstave Raula i Metzeldera te će upravo na krilima tog optimizma Magath krenuti u nastavak sezone.

Werder Bremen
Bilanca: 1-1-3, gol-razlika 6:12
Istinu za volju, glavni razlog ovako lošeg Werderova početka su ozljede glavnih igrača poput Nalda, Mertersackera i Pizarra. Ipak, na vrhunskoj razini nogometa takve pojave nisu neuobičajene i momčad koja misli konkurirati za najviša odličja mora imati i snagu u širini klupe. Werder to nema te iako nema sumnje da će bolje igrati odmah po povratku igrača, taj će ih problem pratiti kroz cijelu sezonu, što znači da će im sudbinu krojiti većinom sreća.

Pojedinci

Najbolja forma

E. Džeko, napadač Wolfsburga, zabio pet golova, protagonist svih opasnih napada
Wolfsburgov bodovni konto nije idealan, ali on je rezultat više nekih 'dječjih bolesti', nego loše igre momčadi. Džeko je trenutačno prvi strijelac lige, a sigurno mu je u planu zadržati tu poziciju i na kraju sezone. Prije početka sezone bilo je nekih dilema koliko će se moći koncentrirati nakon eksplicite izrečene želje za prelazak u Juventus, ali njegova je kvaliteta jednostavno tolika da uvijek dolazi do izražaja. Uvjerljivo je najbolji igrač svoje momčadi.

N. Sahin, veznjak Borussie (D), jedan postignut pogodak uz četiri asistencije
Vezni igrač 'tipa Pirlo' pohvatao je sve uzice i sada suvereno gospodari igrom svoje ekipe. Jednako je uključen i na početku i na kraju akcije, često začinjavajući napade ubojiti zadnjim dodavanjima koja izbacuju ofenzivne igrače nerijetko i u mat-pozicije. Najbolji je asistent lige te ujedno jamac brze i točne ofenzivne igre svoga kluba. Osim toga je i defanzivno odgovoran te je na dobrom putu da postane jedan od najboljih igrača te pozicije u Europi.

Pozitivna iznenađenja

L. Holtby, ofenzivni vezni Mainza, dva postignuta gola i tri asistencije
Upravo bi ovakav igrač trenutačno dobro došao Schalkeu, matičnom klubu Lewisa Holtbyja. Ovako, mladac puni naslovnice igrama za Mainz, vodeću momčad Bundeslige koja je u prvih pet kola ubilježila stopostotni učinak. Najveće kvalitete ovog igrača su brzine i dribling te je vrlo teško zadrživ kada se nađe 'jedan na jedan' s obrambenim igračem. Osim toga, pokazao se i kao idealan džoker, uvalivši dva gola Kölnu nakon što je ušao s klupe pri kraju susreta.

I. Vorsah, stoper Hoffenheima, pokazao veliku sigurnost i postigao dva pogotka
Već se tijekom Svjetskog prvenstva vidjelo kako se radi o potencijalno odličnom obrambenom igraču. Mladi je Ganac, u suradnji s našim Joeom Šimunićem, u stanju gotovo u potpunosti neutralizirati prijetnju visokih lopti i protivničkih centar-šutova. Time stoperski dvojac uvelike olakšava kompletnu momčadsku defanzivnu igru. Osim toga, vrlo je ofenzivno aktivan, naročito tijekom prekida, tako da je uspio postići već dva pogotka u prvih pet kola.

Razočaranja

Raul i C. Metzelder, igrači Schalkea, neprilagođene novopridošlice
Dovedeni za okosnice defanzivnog i ofenzivnog dijela igre, ova dvojica veterana potpuno su podbacila na početku sezone. Osim što je Schalke nanizao pet poraza, Raul i Metzelder redovito su bili najlošije ocijenjeni pojedinci. Metzelder nije uspio uspostaviti stabilnost u obrani, tako da cijela zadnja linija redovito 'pliva', a Raul je potpuno neefikasan, budući da mu za nogom ne polazi niti realizacija niti proigravanje ostalih suigrača.

F. Ribery, ofenzivni vezni Bayerna, ni sjena sebe od pretprošle sezone
Dovoljno je reći da je Bayern u pet kola postigao samo četiri pogotka, a umalo je oborio vlastiti negativni bundesligaški rekord, ne postigavši pogodak u više od pet poluvremena zaredom. Najveća krivnja za taj podatak mora se staviti na leđa nominalno najkreativnijeg igrača, jer je problem bio kreiranje, a ne realizacija gol prilika. Da stvar bude gora, Ribery se ozlijedio u zadnjoj utakmici protiv Hoffenheima te će stoga pauzirati mjesec dana.