ZAGREB JE DOMAĆIN

Po prvi puta u povijesti se na jednom turniru susreću dva najveća šahovska velikana Magnus Carlsen i Gari Kasparov

Bionic
Reading

Najbolji svjetski šahist i aktualni svjetski prvak od 2013. godine, Norvežanin Magnus Carlsen (31) ponovno će nastupiti u Zagrebu na SuperUnited Croatian Grand Chess Touru u Zagrebu koji će se održati od 18. do 25. srpnja

Magnus Carlsen potpisao je ugovor s Grand Chess Tourom i potvrdio nastup u Zagrebu što će ujedno biti jedini turnir GCT-a na kojem će igrati ove godine.

Svjetski prvak Carlsen nastupio je i pobijedio na prvom Grand Chess Touru u Zagrebu 2019. godine.

Grand Chess Tour po treći put će se održati u Zagrebu i sigurno će biti najveći dosad, pa i glavni šahovski događaj ove godine u svijetu. Na SuperUnited Croatian Grand Chess Touru ponovno će igrati i pokretač serije najjačih šahovskih turnira, najdugovječniji svjetski prvak i najveći šahist u povijesti Garry Kasparov koji je jedino u Zagrebu igrao i lani zbog čega je zagrebački turnir bio najpraćeniji na digitalnim platformama u svijetu, te najbolji hrvatski velemajstor Ivan Šarić.

Prošlogodišnji turnir u Zagrebu dosegnuo je 31,6 milijuna posjeta na internetu, a zbog potvrđenih nastupa Carlsena i Kasparova nedvojbeno će ove godine premašiti rekorde i niti najatraktivniji šahovski događaj u svijetu, budući da je to prvi puta u povijesti da se na jednom turniru susreću dva najveća šahovska velikana, aktualni prvak Carlsen i najdugovječniji prvak Kasparov.

Carlsen je bio vrlo zadovoljan nastupom i organizacijom u Zagrebu 2019. godine, posebno je pohvalio i publiku, a najavio je da će u 2022. godini igrati samo jedan Grand Chess Tour i ponovno je izabrao glavni grad Hrvatske. Ovoga srpnja veliki mu je izazov što će se na zagrebačkom SuperUnited Croatian Grand Chess Touru susresti s Alirezeom Firouzjom, senzacionalnim 18-togodišnjim drugim igračem svijeta (najmlađim u povijesti).

Carlsen je nedavno izjavio da više neće igrati mečeve za prvenstvo svijeta, a da bi Firouzja bio jedini suparnik s kojim bi eventualno prihvatio meč za prvaka. Mladi Firouzja već je sa 12 godina bio prvak Irana kojeg je napustio i otada živi u Francuskoj čije ima državljanstvo.

Ostali zasad potvrđeni sudionici SuperUnited Croatian Grand Chess Toura u Zagrebu od 18. do 25. srpnja 2022. uz Kasparova, Firouzju i Šarića su:

  • Wesley So (28, Filipini/SAD): pobjednik Grand Chess Toura 2021. i pobjednik Paris Rapid & Blitza 2021.
  • Maxime Vachier-Lagrave (32, Francuska): drugoplasirani na Grand Chess Touru 2021., pobjednik Sinquefield Cupa 2021. i pobjednik Croatia Grand Chess Toura 2021.
  • Ian Nepomniachtchi (31, Rusija): 5. mjesto na svijetu, izazivač svjetskog prvaka 2021. i jedan od kandidata za Svjetsko prvenstvo 2022. godine, ruski velemajstor koji je potpisao peticiju protiv rata u Ukrajini.
  • Leinier Perez Dominguez (39, Kuba/SAD): prvu godinu na GCT, kandidat za Svjetsko prvenstvo 2022.

Nagradni fond zagrebačkog SuperUnited Croatian Grand Chess Toura 2022. iznosi 175.000 dolara, a ovogodišnji, treći po redu turnir (2020. godine nije održan zbog pandemije corona virusa) uvršten je u velike sportske manifestacije Ministarstva turizma i športa RH.