SINKRO PERSPEKTIVA

Plesale u vodi uz country i slavonski drmeš

15.08.2011 u 19:25

Bionic
Reading

Članice hrvatske mlađe juniorske reprezentacije u sinkroniziranom plivanju sudjelovale su na tradicionalnom sredozemnom natjecanju u talijanskom gradu Busto Arsiziju, s osamdesetak tisuća stanovnika, udaljenom 25 kilometara od Milana

'U svijetu ne postoje svjetska prvenstva za djevojčice od 13 do 15 godina. Stoga Comen cup (Confédération Méditérranéenne de Natation), kako glasi uobičajeni naziv za natjecanje mlađih juniorki, okuplja i nemediteranske zemlje. Upravo su u Italiji, osim mediteranskih zemalja, bile i plivačice iz Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Južnoafričke Republike, Austrije, Finske, Srbije, Njemačke i Bugarske. Svaku večer gledalište je bilo puno', obavještavaju izbornica mlađe juniorske reprezentativne vrste Petra Ćaćić i trenerica Ljiljana Petković-Špoljarić. Uz njih je u Italiji bila i trenerica Monica Marinelli.

Hrvatske reprezentativke sudjelovale su u disciplinama tim i kombinacija. U timu su bile osme na Sredozemlju, a 12. u ukupnom poretku. U kombinaciji su bile pete na Sredozemlju i devete u ukupnom poretku.

'U timu su plivačice nastupile uz country, a u kombinaciji su umijeće pokazale uz španjolske, talijanske, grčke i mađarske melodije da bi završile sa slavonskim drmešom', kaže Petra Ćaćić, polaznica specijalističkog studija na zagrebačkom Kineziološkom fakultetu, inače profesorica geografije i povijesti.

'Molim vas, napišite geografije, jer je geografija znanost, a zemljopis nastavni predmet', uz smijeh dodaje izbornica Petra.

Danas u nekim zemljama sinkronizirane plivačice napuštaju školu već u 12. godini. Upisuju dopisne škole, ne ostaju bez obrazovanja, ali školski i sportski sustav posve je prilagođen njihovim natjecateljskim zahtjevima. U nekim zemljama, ističu hrvatske trenerice, sinkronizirane plivačice katkad imaju plivališta na raspolaganju od cijeli dan. Riječ je o sportu koji je spoj plivanja, gimnastike, baleta, glume, akrobatike i ronjenja.

U našoj zemlji mogućnosti su neusporedivo skromnije, ali iz godine u godinu sve su uočljiviji pomaci na bolje. Stoga više ne čudi da i inozemni stručnjaci nisu bili ravnodušni nakon nastupa hrvatske mlađe juniorske selekcije.

U Italiji su nastupile Mia Šestan, Tesa Pavić, Hana Panić, Marija Gašparović, Katarina Drvarić, Vlatka Ivanišević, Zora Bujan, Antonija Ivić, Davina Simper i Enia Šimac.