500. emisija sporta nedjeljom

'Plakali smo od smijeha kada nam je Šuker pričao svoje dogodovštine'

15.12.2017 u 10:05

Bionic
Reading

Sljedeće nedjelje, na Badnjak, TV emisija Sport nedjeljom doživjet će svoje 500. izdanje. A kada znamo kako je u Hrvatskoj teško zadržati takav kontinuitet, onda je jasno da su urednik i voditelj ove emisije, Ante Breko, te njegovi asistenti izuzetno ponosni i sretni na kontinuitet od 12 godina

U proteklih 12 sezona, koliko je 'Sport nedjeljom' dio hrvatskog TV prostora, Ante Breko i njegovi aistenti u svom su studiju ugostili sve neke od najvećih sportskih imena Hrvatske, a posebno su ponosni na veličine, poput Sandre Perković, Luke Modrića, Darija Šarića. No, kako je Breko naglasio, nisu samo svjetske zvijezde u njhovom fokusu.

  • +11
Davor Šuker Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

'Od prve emisije do danas s jednakim žarom, ljubavlju, obrađujemo sportske teme koje su u žiži zanimanja ali i one koje ne izazivaju toliku pompu i koje ne privlače tolika svjetla reflektora. I meni nema ljepše stvari nego kada sretneš nekog mladog sportaša iz nekog tzv. manjeg sporta, a on ili ona te pozdrave tako srdačno kao da si im ne znam što učinio time što si napravio reportažu ili ga ugostio u studiju'.

Brojka od 500. emisija zbilja izgleda impresivno. No, koliko je bilo teško tako dugo trajati?

'Teško mi je to reći, ali možda je najbolje to objasniti da smo ustrajali zbog ljubavi prema sportu. I ono što mi se čini još važnijim, riječ je o fanatizmu jer ako vam kažem da od listopada 2006. pa do danas je naš tim ostao gotovo isti, mali ali snažan kojeg čini petoro ljudi zvuči gotovo nevjerojatno da smo opstali svih ovih godina. Održali smo se, unatoč krizi koja je počela 2008. godine, jer mi smo vanjska produkcija koja se emitira iz studija Z1 i koja strašno puno ovisi ( financijski) o kretanjima na tržištu. dakle, morali smo proizvoditi i sadržaj, ali i sredstva kojima smo taj sadržaj obogačivali'. 

U toj ekipi koja traje i duže od mnogih brakova danas su..

'Prvi producent emisije Vlado Turković, koji je sa mnom u ovom projektu od prvog dana, predan poslu i ono najvažnije, osoba koja voli sport. Osim njega, tu su naši prijatelji koji pomažu u produkcijskom i organizacijskom smislu Milan Rosan, Jozo Babić, stručnjak za marketing Damir Kišić i naše studijske asistentice od Tihane Zrnić na počecima, Andree Hitner do današnje kineziologinje Tine Živković'.

Nakon 12 godina emitiranja, 'Sport nedjeljom' sredinom ove godine dobio je nagradu Zbora sportskih novinara za najbolju sportsku emisiju u 2016. godini. No, osim u Zagrebu, preko Z1 televizije, emisija se sada prati i na devet regionalnih TV postaja te jednoj nacionalnoj - Sportskoj TV. Samim time, možda će se promijeniti i format emisije?

'Puno puta smo u proteklih 12 godina razmišljali o ne promjeni formata, nego nekin nadogradnjama. Logično, i mi pratimo standarde, posebno kada smo nakon Z1 televizije na još devet televizija regionalnih ali i nacionalnu Sportsku TV. Sve su to godinama bili razlozi zašto smo se morali mijenjati. Trudili smo se zadovoljiti gotovo sve naše sportske regije, zato smo od regionalne postali nacionalna sportska emisija koja jednako prati sve sportove svim haših regija, ali ruku na srce, Zagreb je gotovo dvije trećine hrvatskog sporta. Naravno, kako sam rekao, vanjska produkcija uvijek znači da se moraju poštovati i neki financijski aspekti jer si mi ne možemo dozvoliti da potrošimo milijune a da se ne moramo pravdati'.

Entuzijazma ne nedostaje. Nakon 500. vidjet ćemo i 600., 700... No, prije nego izdvojite kojeg bi sportaša htjeli u emisiji, sigurno ima neka 'emisija' koju biste posebno izdvojili.

'Svaka je bila posebna, odrađena s puno ljubavi. I svaka te tjera da ideš dalje. Ali kada bih morao izdvojiti jednu koja mi je posebno ostala u sjećanju, onda je to svakako ona kada je u studio došao Davor Šuker, bilo je to 2008./2009. kada ga nitko u Hrvatskoj nije mogao dobiti niti rečenicu jer je živio u inozemstvu. I plakali smo od smijeha na neke dogodovštine iz njegovih igračkih dana. A od sportaša koje bi želio ugostiti, svakako je to Zvonimir Boban, moj nogometni idol, moja nogometna emocija', zaključio je Breko, koji se sportom bavi(o) od najmanjih nogu, a kojeg su sportskim novinarstvom 'zarazili' radijski komentatori, nažalost, pokojni Ivan Tomić, Jura Dodig, Ivica Škopljanac i Branko Kanižaj.