UPOZNAJTE LISU

Pjesnikinja i Kunderin fan na maratonskoj stazi

18.08.2011 u 08:26

Bionic
Reading

Trener Slavko Petrović usmjerio je Lisu na maraton, a ona je već na prvoj međunarodnoj utrci ispunila olimpijsku normu

Lisu Christinu Stublić, članicu Zagreb-Ulixa, trener Slavko Petrović usmjerio je na maraton. I, gle čuda, 26. rujna 2009. u Berlinu, u svojoj prvoj međunarodnoj maratonskoj utrci, Lisa je bila deveta s novim hrvatskim rekordom (2:33,42) i ispunjenom normom za sudjelovanje i na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i na Svjetskom prvenstvu u južnokorejskom Daeguu 2011. Čudima, međutim, tu nije kraj. Na maratonu u Linzu 10. travnja ove godine Lisa je osvojila prvo mjesto poboljšavši svoj hrvatski rekord za tri minute (2:30,45)

Posljednja dva tjedna trenirala je na Pagu, a u Daegu će stići 24. kolovoza, tri dana prije maratonske utrke.

'Atletikom sam se počela baviti u srednjoj školi u Americi. Nije to bilo nešto ozbiljno, no postalo je mnogo intenzivnije na fakultetu. Dobila sam stipendiju, pa sam se stoga atletikom na sveučilištu bavila ozbiljnije nego u srednjoj školi', priča odmjerenim tonom Lisa, rođena prije 27 ljeta u američkoj saveznoj državi Connecticutu. U New Yorku je diplomirala glazbenu teoriju na uglednom Sveučilištu Columbia.

'Bilo je teško naći prikladan posao u New Yorku. Nisam željela raditi neki uredski posao, pa sam 2008. došla u Hrvatsku, zemlju svog oca. Mislila sam: naučit ću hrvatski i vratiti se u Ameriku za godinu dana. No ostala sam u Hrvatskoj. Isprva sam živjela u Sisku, kod tete', ističe Lisa.

'U Sisku je Lisa pisala poeziju, a knjiga od 100 stranica izišla je na engleskom jeziku', dodao je Dario Nemec, pomoćni trener i, istodobno, Lisin mladić.

'Pišem tužnu poeziju, no ne mogu vam izrecitirati neku pjesmu jer ne znam svoje stihove napamet', doda Lisa, stidljivo se nasmiješivši.

'Mnogo čita', priskoči u pomoć Dario, a Lisa iz torbe stavi na stol roman Roberta Musila 'Čovjek bez svojstava'.
'Uglavnom čitam romane', objasni Lisa, 'ali zasad ništa ne pišem. Da počenem pisati', našali se, 'možda bih postala depresivna, što bi loše utjecalo na moje rezultate, ne bih mogla trčati.'

Na njezinom književnom vrhu je Milan Kundera.

'Pročitala sam baš sve što je objavio', pripomenula je.

Ne opčinjavaju je samo Kunderine priče, nego i filozofičnost u njegovim tekstovima. O svemu priča čista srca.

Makar je atletski stručnjaci hvalili, ona skromno podvlači:

'Na Svjetskom prvenstvu prvi put trčat ću bez pacemakera ('Bez zeca, kako mi kažemo', pomogne Dario), bez nekoga tko će određivati ritam.'

U svakom slučaju, Lisin treći maraton bit će važna karika u stjecanju iskustva na putu prema Londonu 2012. Svjesna je težine zadaće koja ju očekuje.

'Znate, u maratonu je ključan 35. kilometar. Mnogo je primjera da su neki u posljednjih sedam kilometara klonuli, čak i odustali, a drugi povukli i postigli izvrsne rezultate', objasnio je Dario Nemec.

Krhka izgledom, ali silno ustrajna, Lisa je pripravna i na takve izazove.