NOVOGODIŠNJA ŽELJA

Pismo navijača Zenita: Ne želimo tamnopute i gay nogometaše

17.12.2012 u 19:02

Bionic
Reading

Navijači su danas postali dio nogometne kulture, tako da se često i osluškuju njihove želje. No ponekad neke navijačke skupine znaju pretjerati, a tako je i s navijačima ruskog Zenita iz Sankt Peterburga

Navijači Zenita iz Sankt Peterburga, poznati kao najekstremniji u Rusiji, uputili su novogodišnju želju upravi kluba u kojem traže da za Zenit mogu igrati samo 'rasno čisti' nogometaši.

Navijači Zenita ne žele u momčadi crnopute igrače ili nogometaše homoseksualnih sklonosti, a ideal bi bila momčad sastavljena od Slavena i pripadnika baltičkih naroda. Krajnje nacionalističke skupine navijača iz Sankt Peterburga već odavno ne skrivaju svoje ekstremne stavove, često rade nerede na stadionima, a javno se ponose činjenicom da je ženama zabranjen ulaz na tribine stadiona Petrovskij na kojima su smješteni najradikalniji. Tako su uputili otvoreno pismo čelnicima kluba u kojem objašnjavaju svoje stavove.

'Nismo rasisti, ali smatramo svojom tradicijom da u klubu ne igraju tamnoputi nogometaši. Tako Zenit ostaje klub koji zadržava svoj nacionalni identitet i simbol Sankt Peterburga', stoji između ostalog u pismu gdje još navode kako ne žele 'seksualne manjine' u klubu.

Zenit se upravo ove sezone pojačao s dvojicom crnoputih nogometaša - Brazilcem Hulkom i Belgijancem Alexom Witselom, koje su platili čak 80 milijuna eura.


Glasnogovornik Zenita je u ponedjeljak izjavio kako ne želi komentirati pismo navijača, no zato je svoje mišljenje dao bivši igrač Zenita i ruske reprezentacije Aleksandar Panov koji se ne slaže s ovim pismom navijača.

'Ako nemamo dovoljno dobrih igrača u Sankt Peterburgu što trebamo napraviti? Svi klubovi svijeta imaju tamnopute igrače, a ako tamnoputi igrači ne igraju u Zenitu onda je to problem kluba. Navijači ne bi smjeli uvjetovati koga klub smije ili ne smije kupiti', kazao je Panov.