SERIJA DEBITANATA

Petarda u Vinkovcima, Bilić dominirao

14.11.2009 u 19:31

Bionic
Reading

U dvoboju koji će se pamtiti samo kao prvo kročenje reprezentacije A u Vinkovce Hrvatska je svladala Lihtenštajn rezultatom 5:0 (3:0). Utakmica je povremeno imala solidan ritam, protivnik jednostavno nije zahtijevao više. Konkretniji ispit imali bi protiv, recimo, Cibalije

Bilićevim igračima nije palo na pamet ništa stavljati pod znak pitanja te su poveli već nakon 45 sekundi utakmice. Najbrži gol za Hrvatsku zabio je Mate Bilić na asistenciju Nike Kranjčara. Prvi gol u drugom dvoboju, dovoljno već samo po sebi, ali pokazat će se da je Omišljanin spremio još puno iznenađenja.

Drugi gol djelo je Darija Srne koji je pogodio iz slobodnog udarca. Golu je kumovala i čudna odluka gostujućeg vratara koji je išao na pogađanje strane i promašio.

Već na sredini prvog dijela Eduardo je zabio treći gol Hrvata i uveselio ispunjene i vrlo glasne tribine vinkovačkog stadiona. Prvu asistenciju na susretu upisao je Mate Bilić.

U prvih pet minuta nastavka, Hrvatska je zabila još dva gola, postavila konačnih 5:0 i okončala zadatak. Četvrti gol zabio je ponovno Bilić, dvije minute kasnije ponovno asistirao Eduardu i prometnuo se u najboljeg igrača dvoboja.

Ostatak dvoboja donio je ležerniji ritam i seriju izmjena koje su Lihtenštajn spasile od još pokojeg gola, a hrvatske pobjede od 7:0 protiv Australije i Andore ostat će upisane kao najuvjerljivije u povijesti.

Ovaj igrački prilično lagan zadatak izborniku je dobro došao da isproba igrače sa šireg popisa kandidata. Debitirali su Subašić (imao jednu sjajnu intervenciju), Gabrić, Bartulović, Dujmović i Schildenfeld. Pokazali su zašto su tu; za konkretnije ocjene trebat će pričekati ozbiljnijeg suparnika.

Ostat će upisano to da je treći mandat Bilića i njegova stožera upisan uvjerljivom pobjedom; slijedi stanka do proljeća.