NE PROPUSTITI

Pet prijateljskih dvoboja koje vrijedi pogledati

05.02.2013 u 19:00

Bionic
Reading

Izbornici osamdeset i dvije svjetske reprezentacije imat će ovog tjedna prvu priliku u 2013. godini na djelu vidjeti nogometaše na koje računaju u narednih tristotinjak dana, u kojima ćemo dobiti i zasad nepoznata imena 31 sudionika Svjetskog prvenstva u Brazilu

Doduše, prijateljske utakmice reprezentacija još davno su izgubile na značaju, romantika u modernom nogometu je apsolutno nepoznat pojam, a većina susreta bit će iskorištena kao rijetka, ali dobra prilika da i nogometne federacije zarade nešto na račun najvećih zvijezda. Opet, tim je zvijezdama u glavi samo jedna misao – ne ozlijediti se, a o istome će razmišljati i treneri najvećih europskih klubova, koji ionako proklinju svaki ovakav termin.

Teško da ćemo ove srijede pogledati neki klasik svjetskog nogometa, no program utakmica ipak djeluje – barem za neutralce – izuzetno zanimljivo. Širom planeta bit će odigrana ukupno 41 prijateljska utakmica, ali mi smo pokušali izdvojiti pet onih koje zaista vrijedi pogledati i od kojih se nadamo da bi mogli ponuditi malo više od pukog trčkaranja i isprobavanja varijanti…

Cipar – Srbija

Naravno da ovu utakmicu nismo izdvojili radi kvaliteta – Ciprani su službeno 131. momčad svijeta, u skupini E kvalifikacija za SP zakucani su za dno, a ni Srbiji ne cvjetaju ruže. Međutim, jasno da se Srbi nadaju da će u Nikoziji osim toplog vremena pronaći i ekipu protiv koje bi mogli vratiti poljuljano samopouzdanje prije gostovanja na Maksimiru. Ciprani su iz posljednjih dvadeset pokušaja upisali dvije pobjede, u posljednjih pet popili jedanaest komada i Mihajlović se nada da bi ovo mogla biti prilika za važan trijumf. U svakom slučaju, vrijedi pogledati koji su srpski aduti prije dvoboja u ožujku.

Engleska – Brazil

Brazilci su već godinama reprezentacija koja u nogometu predstavlja ono što su Harlem Globetrottersi u košarci - cirkusku skupinu kojoj je za cilj samo zarada. Međutim, činjenica da će dogodine biti domaćini SP isključila ih je iz jedinog ozbiljnog natjecanja, kvalifikacija, a momčad koju imaju itekako treba iskustva pred tako važan zadatak, pa su prinuđeni igrati i ozbiljnije prijateljske utakmice. Krenut će iz Londona, a na Wembleyju će (ponovno) debitirati i Scolari, koji je svjestan što naredna godina nosi. Englezi se već godinama muče s motivacijom kada su u pitanju prijateljske utakmice, ali ova bi trebala biti posebna - sjajan protivnik, pun stadion i činjenica da su u povijesti Brazilce pobijedili samo jednom…

Nizozemska – Italija

Trinaest godina je prošlo, mnogo toga se promijenilo u svjetskom nogometnom poretku, no sigurno je da će ova utakmica probuditi sjećanja i otvoriti staru rane. Na istom ovom mjestu – u Amsterdam Areni – Talijani su srušili san Nizozemaca da će na domaćem terenu postati prvaci Europe, san zlatne generacije Oranja koja na kraju nije osvojila ništa. Promašili su Nizozemci dva kaznena udarca, imali igrača više, a onda pali na penale… Nizozemci su nakon užasnog EP-a u kvalifikacijama djelovali solidno, ali ova renovirana Prandellijeva Italija, nakon remija s Njemačkom, trebala bi biti veliki ispit za Van Gaala i njegovu generaciju.

Švedska – Argentina

Zlatan vs. Messi. Dovoljno rečeno, sudar Šveđana i Argentinaca na potpuno novoj Friends Areni u Stockholmu obilježit će nekadašnji suigrači i igrači o čijem se rivalstvu, barem nakon Ibrahimovićeve autobiografije, mnogo pričalo. No, ova utakmica mogla bi biti povijesna i iz drugog razloga - Leo Messiju najveća je zamjerka što reprezentacijom nije napravio ništa, a u srijedu bi mogao postati svjetski prvak! Doduše, samo neslužbeni; skupina novinara još 1967. u šali je napravila priču o Škotskoj kao novom prvaku svijeta, nakon što su pobijedili Englesku. Naravno, vodeći se po 'pravilima' kakva važe u boksu (pročitajte više: http://www.ufwc.co.uk), svaki naredni pobjednik bio je svjetski prvak, a u ovom trenutku tu titulu drže Šveđani. Dakle, Messi protv Švedske, za titulu prvaka svijeta!

Francuska – Njemačka

Susjedi će voditi novu bitku u Parizu, a Jogi Löw svoju momčad u glavni francuski grad vodi u opasnosti da prvi put nakon 2009. Njemačka i treću utakmicu za redom ostane bez punog plijena. Prvo su ih šokirali Šveđani u Berlinu, pa su bez golova odigrali s Nizozemcima, i zato im je današnje gostovanje izuzetno važno. S druge strane, Francuzi nakon EP-a izgledaju solidno, čini se da je koliko-toliko Deschamps posložio stvari, a sudar s nekada velikim neprijateljima prilika je i za novu potvrdu da su na pravom putu – u kvalifikacijama djeluju dobro, remizirali su s prvakom Europe i svijeta Španjolskom, u prijateljskoj utakmici svladali finaliste Talijane, a sada seriju žele nastaviti i protiv Nijemaca.