velika prilika

Pet godina čekamo na europsku jesen s dva hrvatska kluba: Može li Rijeka to osigurati?

23.08.2019 u 09:38

Bionic
Reading

Iako hrvatski klubovi sve ozbiljnije napadaju ostatak Europe u kvalifikacijama tijekom ljeta, rijetke su bile sezone u kojima smo imali dva kluba u grupnoj jesenskoj fazi. Može li se Rijeka pridružiti Dinamu i to osigurati?

Hrvatski nogometni klubovi bez ikakve sumnje su konkurentniji onima srednje klase u Europi posljednjih godina, bez obzira na posrtanja Hajduka protiv Gzire i Osijeka protiv CSKA Sofije ovog ljeta.

  • +7
Europska liga, 3. pretkolo, uzvratna utakmica, Aberdeen - Rijeka Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Međutim, nikako da se dogodi sezona u kojoj ćemo imati tri predstavnika u Europi tijekom jeseni, a rijetke su i one u kojima smo imali dva, otkad je uvedena grupna faza i u Ligi prvaka i u Europskoj ligi.

Posljednja takva dogodila se prije pet godina, u sezoni 2014./15., kada je Dinamo završio u Europskoj ligi i igrao s Astrom, Celticom i Salzburgom, a Rijeka u grupi sa Standardom, Sevillom i Feyenoordom.

Godinu prije također su isti hrvatski klubovi izborili grupnu fazu Europske lige: Dinamo s Čornomorecom, Ludogorecom i PSV-om, a Rijeka s Betisom, Lyonom i Vitoriom Guimaraes.

Pamtimo i treći takav slučaj, onaj iz 2010. s Hajdukom u grupnoj fazi Europske lige koji je igrao s AEK-om, Anderlechtom i Zenitom, a Dinamom u istom natjecanju u skupini s Villarrealom, PAOK-om i Bruggeom.

Možda ipak premalo za zemlju koja ima jednu od najjačih nogometnih reprezentacija svijeta, no to se u budućnosti može promijeniti, počevši već od ove sezone.

Ako Rijeka na Rujevici preokrene protiv Genta i prođe dalje, po treći će put zajedno s Dinamom doživjeti europsku jesen, a sljedeće sezone s čak pet predstavnika u Europi možemo očekivati i više od toga.

Hrvatski klupski nogomet bez ikakve sumnje se budi, ali trebaju nam još konkretni dokazi toga i od drugih naših klubova, ne samo Dinama…