vratio se u Barcelonu

Pau Gasol igra za sitniš, a otkrio je i zašto; u NBA-u je zaradio 250 milijuna dolara, a sada je pristao na plaću koja je mnogima smiješna

26.03.2021 u 11:51

Bionic
Reading

Španjolac s bogatim NBA iskustvom Pau Gasol - po mišljenju mnogih jedan od najboljih europskih košarkaša svih vremena - i službeno je postao novi igrač Barcelone, a poznato je i koliko će zarađivati

Poznato je to da se 40-godišnji Pau Gasol odlučio vratiti u Barcelonu, klub iz kojeg je otišao 2001. u NBA ligu kao treći izbor na draftu. Za Memphis je igrao sedam sezona, nakon toga za Lakerse od 2008. do 2014. godine, a još je igrao za Chicago, San Antonio i Milwaukee.

Kako se doznaje, stariji Gasol potpisao je ugovor do kraja sezone, a kako je i sam rekao, ima velik motiv kojem je sve podredio.

'Euroligu još nisam osvojio. Jako sam sretan što sam se vratio kući. Za mene je ovo vrlo poseban trenutak. Nisam isti Pau otprije 20 godina, nisam ni onaj otprije 10 godina, drukčiji sam igrač, ali i dalje dobar. Eto, nadam se da će moje iskustvo poslužiti Barci', sa smiješkom je rekao Gasol, koji je u NBA ligi ostavio dubok trag, a ima dvije titule prvaka s LA Lakersima, u kojima je igrao uz Kobea Bryanta.

Španjolski mediji doznali su kako novac nije imao baš nikakvu ulogu kada se odlučio vratiti. Tako se doznaje kako će Gasol za četiri mjeseca zaraditi ukupno 30.000 eura. Mjesečna plaća od 7500 eura mjesečno, na koliko je potpisao, vjerojatno je jedna od najmanjih u Euroligi. Nema sumnje kako je nekim europskim zvijezdama ova plaća na prvi pogled smiješna i ni u ludilu ne bi pristali igrati za tako malo novca. Ali Gasol ima jako dobar razlog, a svjestan je da u momčadi koja ima Nikolu Mirotića može jako puno. Odluka mu vjerojatno nije bila teška...

No to je samo još jedan dokaz zašto se odlučio vratiti u svoj klub u kojem je započeo bogatu igračku karijeru. Uz bonuse, koji su ubačeni u ugovor, Gasol bi ukupno mogao maksimalno zaraditi nešto manje od 70.000 eura, što je, kada je bio u naponu snage, zarađivao dnevno. Dakle Gasol se u Barcu vratio za sitniš, a jasno je i zašto. Samo sanja titulu prvaka Europe kako bi objavio da odlazi u igračku mirovinu.

Dodajmo da je u NBA karijeri Gasol ukupno zaradio oko 250 milijuna dolara (bruto), a najveću godišnju plaću imao je u Los Angeles Lakersima, u kojima je u sezoni 2012./13. zaradio točno 21,4 milijuna dolara.