MINIJATURA TOMEČAKA

Pao Anderlecht, Dinamov san sve realniji

02.12.2009 u 21:56

Bionic
Reading

Dinamo je u Bruxellesu odmjerio snage s belgijskim Anderlechtom i ostvario vrijednu pobjedu golom Slepičke. Sa 1:0 Dinamo zadržava nadu u plasman u sljedeći krug, no ne ovisi samo o svom rezultatu

Dinamo je u Belgiju doputovao s imperativom osvajanja sva tri boda i trener Jurčić u prvi je sastav uvrstio brzance Ibaneza i Tomečaka. U napadu je počeo ni približno pokretni Slepička i sve se razvijalo po logičnom obrascu.

U prvim minutama Dinamo se nametnuo agresivnim pristupom i upozorio Anderlecht da će pružiti junački otpor, no kako je vrijeme protjecalo voda je krenula na mlin Belgijanaca i veći dio prvog poluvremena vodila se strateška bitka s obostrano beskorisnim dugim nabacivanjima.

Na početne šanse Slepičke i Tomečaka Anderlecht je uzvario s uraganske tri minute 10-ak minuta prije odmora. Butina je skinuo dva klasična zicera, a loptu Van Dammea je zaustavio gornji dio grede. Tomečak se isticao prodornošću i velikim srcem, dok tromom Slepički ništa nije polazilo od noge.

I upravo te dvije oprečnosti suradnjom su donijele Dinamu najvredniji trijumf sezone. Tomečak je briljantno primirio dugu loptu desnom nogom, iz prve ljevicom ubacio na drugu stativu gdje se Čeh naklonio i Dinamu donio odlučujuću prednost. Butina je skinuo još jednu izvrsnu priliku domaćina i nakon Ajaxa još jednom zaslužio epitet junaka.

Rezultat se do kraja nije mijenjao, a u sudačkoj nadoknadi naš je predstavnik mogao doći i do kapitalnih 0:2. Vrdoljak s tri metra nije uspio oštar ubačaj proslijediti u nebranjenu mrežu, a Badelj je minutu kasnije iskosa pucao ravno u vratara Prota.

Da su pogodili, za prolazak u mitsko proljeće dovoljan bi im (uz obaveznu pobjedu protiv otpisanog Temišvara na Maksimiru) bio i neriješen rezultat između Ajaxa i Anderlechta u zadnjem kolu. Ovako se moraju nadati da će rasterećeni Amsterdamci uzeti puni plijen i Dinamov san pretvoriti u javu.

Četiristoinjak BBB-a uspješno se nosilo s brojnijim domaćinima, a na početku utakmice upalili su dvije baklje. Srećom, one su ostale na tribini, a takve situacije Uefa do sada nije imala praksu sankcionirati.

Pred nama je (17. prosinca, 19 sati) jedan od najvažnijih Dinamovih europskih dvoboja u posljednjih deset godina, nažalost Dinamo i Temišvar igrat će pred praznim tribinama.