SP KATAR 2022

Ovo su protivnici Hrvatske: Moćna Belgija, Vahin Maroko i Kanada na čijem je golu rođeni Kninjanin

01.04.2022 u 21:22

Bionic
Reading

Upoznajte protivnike Vatrenih na Svjetskom prvenstvu u Kataru, njihovu povijest i sadašnjost...

Najveći uspjeh u svojoj povijesti belgijska nogometna reprezentacija je na svjetskim prvenstvima ostvarila prije četiri godine u Rusiji osvojivši broncu.

"Crveni vragovi" su u Rusiji odigrali sjajan turnir. U grupi su ostvarili tri pobjede (Panama 3-0, Tunis 5-2, Engleska 1-0), potom su u osmini finala dobili Japan (3-2), a u četvrtfinalu i Brazil (2-1). U polufinalu su u ravnopravnom susretu izgubili od Francuske (0-1), da bi u susretu za broncu pobijedili Englesku (2-0).

Belgija je do sada 13 puta sudjelovala na svjetskim prvenstvima, a uz rusku broncu ima i četvrto mjesto sa SP-a 1986. u Meksiku. U Brazilu 2014. su zapeli u četvrtfinalu, a još su pet puta stigli do osmine finala.

Na Europskim prvenstvima Belgija je najveći uspjeh ostvarila 1980. kada je izgubila u finalu od Zapadne Njemačke, a osam godina ranije je bila treća.

Trenutačno je na drugom mjestu Fifine ljestvice, nakon što je od rujna 2018. bila vodeća reprezentacija svijeta.

Momčad od kolovoza 2016. vodi španjolski stručnjak Robert Martinez, a glavne zvijezde momčadi su napadači Romelu Lukaku i Dries Mertens, veznjaci Kevin de Bruyne i Eden Hazard, te vratar Thibaut Courtois.

  • +51
Ždrijeb skupina Svjetskog prvenstva u nogometu - Katar 2022, Doha 1.4.2022. Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Kvalifikacije su pošli bez poraza sa šest pobjeda i dva remija osvojivši prvo mjesto u skupini sa 20 bodova ispred Walesa (15), Češke (14), Estonije (4) i Bjelorusije (3).

Maroko će u Kataru nastupiti na svom šestom svjetskom prvenstvu, a samo je 1986. prošao skupinu, te u osmini finala izgubio od Zapadne Njemačke.

Na posljednjem World Cupu u Rusiji, Maroko je upisao dva poraza (Iran 0-1, Portugal 0-1), te remizirao protiv Španjolske (2-2). Ukupno su Marokonaci na svjetskim prvenstvima odigrali 16 utakmica upisavši samo dvije pobjede, 1998. protiv Škotske (3-0), te 1986. protiv Portugala (3-1).

Na nedavnom afričkom Kupu nacija Maroko je ispao u četvrtfinalu od Egipta, a World Cup su izborili nakon što su u zadnjoj rundi kvalifikacija izbacili DR Kongo.

Momčad od kolovoza 2019. vodi BiH stručnjak Vahid Halilhodžić koji je tako četvrti put neku reprezentaciju odveo na najveće natjecanje. Uspjelo mu je to na klupi Obale Bjelokosti, Alžira, Japana i sada Maroka no samo je Alžir i vodio na svjetskoj smotri.

  • +6
Stadioni Katar 2022 Izvor: Profimedia / Autor: Nick Potts / PA Images / Profimedia

Halilhodžić je u sezoni 2010/11. vodio i zagrebački Dinamo, a klub je napustio nakon sukoba sa Zdravkom Mamićem. Vodio je i Lille, Rennes, Nantes, PSG, imao je epizode u Raja Casablanci, Al Ittihadu i Trabzonsporu.

Najveća marokanska zvijezda je Hakim Ziyech, međutim napadač Chelsea se oprostio se od reprezentacije zbog sukoba s izbornikom. Prema Transfermarku vrijednost marokanske nogometne reprezentacije procijenjena je na 218 milijuna eura, a najvrjedniji igrač je zvijezda PSG, Achraf Hakimi koji vrijedi 70 milijuna eura. Tu je i Youssef En-Nesyri, nogometaš Seville koji vrijedi 35 milijuna eura.

Osim Hrvatske, Belgije i Maroka, u skupini F nalazi se i Kanada koja se drugi put u povijesti plasirala na neko SP. Do sada su Kanađani nastupili jedino na SP-u 1986. upisavši tri poraza (Francuska 0-1, Mađarska 0-2, SSSR 0-2).

Kanada, koju vodi izbornik John Herdman, je u kvalifikacijama za Katar slavila u zoni CONCACAF ispred Meksika i SAD.

Glavne zvijezde momčadi su 21-godišnji Alphonso Davies (Bayern München) i 22-godišnji Jonathan David (Lille). Kapetan je 39-godišnji Atiba Hutchinson (Bešiktaš). Za Kanadu brani Milan Borjan (34), inače golman Crvene zvezde koji je rođen u Kninu.