NAJPOZNATIJE VARALICE

Ovo su najveći dopinški skandali u sprinterskom svijetu atletike

15.07.2013 u 10:09

Bionic
Reading

Svijet atletike je u šoku. U razmaku od nekoliko sati potvrđeno je da su dva sprinterska velikana pala na dopinškoj kontroli. Riječ je o Amerikancu Tysonu Gayu i Jamajčaninu Asafi Powellu

Sprint je doživio novi veliki udarac. No nije mu to prvi put. U zadnjih 25 godina bilo je puno atletičarki i atletičara na 100 i 200 metara koji su uzimali nedozvoljena stimulativna sredstva te nisu pobjegli pravdi. Prisjetimo se nekih najvećih u tih zadnjih 25 godina.

Benu Johnsonu (Kanada) oduzeta je zlatna olimpijska medalja iz Seula 1988. i svjetski rekord jer je bio pozitivan na steroide. To je najveći sprinterski skandal na Igrama.

Linford Christie (Velika Britanija) je s 32 godine postao najstariji olimpijski pobjednik na 100 metara u Barceloni 1992. Sedam godina kasnije pao je na testu zbog nandrolona i trajno bacio sjenu na svoju karijeru.

Dennis Mitchell (SAD) bio je dio zlatne štafete na OI 1992, a 1998. dobio je zabranu od dvije godine jer je imao povišenu razinu hormona testosterona.

Ben Johnson se prerano veselio


Dwain Chambers (Velika Britanija) bio je četvrti na 100 metara u finalu OI u Sydneyju 2000, a tri godine poslije dobio je doživotnu suspenziju jer je bio pozitivan na steroid THG u laboratorijskom skandalu BALCO.

Tim Montogomery (SAD) također je bio upleten u skandal proizašao iz laboratorija u San Franciscu. Kasnije je priznao da je uzimao doping za vrijeme OI u Sydneyju, a pamtit će ga se i po tome što je 2002. bio svjetski rekorder (9,78).

Marion Jones (SAD), sprinterica, najveća je žrtva skandala BALCO. Bila je prva žena u atletici koja je uzela pet medalja na jednim OI (Sydney 2000). Nakon godina negiranja priznala je uzimanje dopinga te završila u zatvoru zbog laganja saveznim istražiteljima.

Kelli White (SAD) je još jedna iz BALCO-ovog laboratorija. Priznala je uzimanje raznih nedozvoljenih koktela koji su joj omogućili pobjede na SP-u u Parizu 2003. na 100 i 200 metara.

Justin Gatlin (SAD) pobjednik je na OI u Ateni 2004. na 100 metara. Dobio je čak dvije kazne zbog uzimanja dopinga, a 2012. otrčao je do bronce na OI u Londonu.


Veronica Campbell-Brown (Jamajka), dvostruka olimpijska pobjednica na 200 metara, trenutačno je pod suspenzijom zbog uzimanja zabranjenog lijeka na koji je testirana u svibnju ove godine.

Katherina Thanou i Kostas Kenteris (Grčka) optuženi su da su izmislili zajedničku nesreću na motociklu kako bi izbjegli dopinški test prije OI u Ateni 2004. U Sydneyju je Thanou bila srebrna na 100 metara, a Kenteris zlatni na 200 metara.

Merlene Ottey (Jamajka/Slovenija) je osvojila zlato na 200 metara na SP-u u Sevilli 1999, ali je bila pozitivna na nandrolon.

Katrin Krabbe (Njemačka), ljepotica na stazi, osvojila je dvije zlatne medalje na SP-u u Tokiju 1991, ali se nikada nije natjecala na OI jer je koristila anabolički doping (clenbuterol).

Krabbe je bila uvjerljiva, ali je varala


Tyson Gay (SAD) je uzeo tri zlata na SP-u u Osaki 2007. na 100, 200 i 4x100m. Bio je pozitivan na dopinškom testu u svibnju ove godine, ali još nisu objavili na koju supstancu.

Asafa Powell (Jamajka) držao je svjetski rekord na 100 metara od 2005. do 2008. Bio je pozitivan na oxilophrine na nacionalnom prvenstvu prošli mjesec.