lova do krova

Ovo su najplaćeniji košarkaši u Europi; na vrhu je nesuđeni hrvatski reprezentativac

03.10.2023 u 11:02

Bionic
Reading

Ovaj tjedan počinje nova sezona košarkaške Eurolige, najjačeg klupskog natjecanja u kojem se svake godine vrti sve veći novac

No, od prije je poznato da u Europi, za razliku od NBA lige, plaće igrača nisu službeno poznate. No, prema informacijama portala Eurohoops dobili smo listu deset najplaćenijih košarkaša u Euroligi.

Prema njihovim izvorima u Euroligi ukupno 14 igrača prima plaću od 2 milijuna dolara neto ili više godišnje. Dodajmo kako se u NBA ligi ugovori prikazuju u bruto iznosu, ali u Europi je to vrlko teško napraviti zbog različitih zakona o oporezivanju.

No, kad su euroligaški igrači u pitanju na vrhu je ove sezone Amerikanac iz turskog Anadolu Efesa Shane Larkin s neto plaćom od čak četiri milijuna dolara. Riječ je o nesuđenom hrvatskom reprezentativcu koji je zahvaljujući neobaveznom razgovoru s tadašnjim suigračem Krunom Simonom izrazio želju da zaigra za Hrvatsku jer želi nastupiti na Olimpijskim igrama.

'Upravo sam na jučerašnjem ručku razgovarao o tome s Krunom. Mogu reći da sam definitivno otvoren za tu ideju. Bilo bi bilo lijepo nastupiti na Olimpijskim igrama. To je san svakog sportaša!', izjavio je u rujnu 2019. godine Larkin.

No, vrlo brzo nakon toga Turska mu je ponudila državljanstvo, zaigrao je za Tursku i zahvaljujući tome dobio rekordni ugovor.

Također je zanimljivo kako na listi 10 najvećih plaća nema dva najveća imena koja su ovog ljeta stigla iz NBA lige, a to su Kemba Walker iz Monaca i Jabari Parker iz Barcelone.

Također je za mnoge iznenađenje što na listi najbolje plaćenih igrača nije niti jedan igrač iz Real Madrida (jedan od razloga je i velik porez u Španjolskoj, op.a.). Ukratko, centar Reala Edy Tavares ove sezone ima plaću 1,9 milijuna dolara, a kako se može doznati hrvatski reprezentativac Mario Hezonja i BiH zvijezda Džanan Musa imaju plaću od okvirno milijun dolara ne to po sezoni.

Na listi deset najboljih plaćenih našao se i Amerikanac Shabazz Napier s plaćom od dva milijuna dolara koji je ljetos potpisao za Crevenu Zvezdu.

POPIS NAJBOLJE PLAĆNIH KOŠARKAŠA

1. Shane Larkin 4 milijuna dolara (Anadolu Efes)

S Mirotićem iz Barcelone i Micićem u NBA, ugovor Shanea Larkina daleko je najveći u Europi. Ugovor je potpisan kada su Larkin i Anadolu Efes bili uzastopni prvaci Eurolige.

2. Kostas Sloukas 2,8 milijuna dolara (Panathinaikos)

Prelazak Kostasa Sloukasa iz Olympiakosa u najvećeg rivala Panathinaikos dospio je sve naslovnice.

Ovaj transfer dokaz je koliko je vlasnicima Panathinaikosa stalo do nove titule prvaka Europe. Prvo je procurilo je kako je Sloukas potpisao trogodišnji ugovor vrijedan 10 milijuna eura, ali čini se d aje iznos ipak manji.

3. Kevin Punter 2,6 milijuna dolara (Partizan)

Amerikanac Kevin Punter ipak je odlučio ostati u Partizanu i dobio je ozbiljnu povišicu (bio je bluzu Barcelone, op.a.). Čak se priča kako mu je Partizan bonusima garantira godišnju zaradu od tri milijuna dolara.

4. Nikola Mirotić 2,5 milijuna dolara (Armani Milan)

Na ružan način je otišao iz Barcelone koja mu je raskinula ugovor i moguće je da cijeli slučaj završni na sudu. Ubrzo je stigla ponuda iz Milana od 2,5 milijuna dolara godišnje čime je ušao u TOP 5 najbolje plaćenih. U Barceloni je imao nešto veću plaću, ali to je sada prošlost.

5. Darius Thompson 2,3 milijuna dolara (Anadolu Efes)

Pojačanje iz španjolske Baskonije, gdje je imao plaću 600.000 eura neto po sezoni, potpisoa je ugovor kakav je rojetko tko mogao očekivati. No, trebali su pod hitno kvalitetnu zamjenu umejsto razigravača Vasilija Micića koji je otišao u NBA (Oklahoma City Thunder).

6. Willy Hernangomez 2,2 milijuna dolara (FC Barcelona)

Stasao je u Real Madridu, a nakon sedam NBA sezona vratio se u Europu i potpisao je za Barcelonu koja nije štedjela. Jer ipak treba imati na umu kako je trenutačno oporezivanje u Španjolskoj daleko je najveće u Europi.

7-8. Tornike Šengelia 2,1 milijuna dolara (Virtus Bologna)

Kad je preo noći zbog rata u Ukrajini napustio CSKA krenula je utrka tko će potpisati ovog Gruzijca s NBA iskustvom. Panathinaikos je bio najupotniji, ali na koncu mu je Virtus iz Bologne ponudio novi ugovor po kojem će ove sezone zaraditi 2,1 milijuna dolara.

7-8. Juancho Hernangomez 2,1 milijuna dolara (Panathinaikos)

Dugo se tijekom ljeta pričalo o povratku Juancha u Europu, a kad je stigao u Panathinaikos mnogi su bili iznenađeni. No, uspio se izboriti za jako dobar ugovor, a igranje u Euroligi svakako će mu biti novi izazov.

OSTALI

  • Will Clyburn 2 milijuna dolara (Anadolu Efes)
  • Mike James 2 milijuna dolara (Monaco)
  • Nicolo Melli 2 milijuna dolara (Armani Milan)
  • Shabazz Napier 2 milijuna dolara (Crevena Zvezda)
  • Kevin Pangos 2 milijuna dolara (Armani Milan)
  • Tomaš Satoransky 2 milijuna dolara (FC Barcelona)