od sljedeće sezone

Ovo su četiri revolucionarna pravila zbog kojih će rukomet doživjeti drastične promjene; više ništa neće biti isto...

08.03.2022 u 12:16

Bionic
Reading

Međunarodna rukometna federacija (IHF) donijela je odluku da se od 1. srpnja ove godine primjenjuju četiri nova pravila koja će unaprijediti rukometnu igru. Svi sada čekaj prve reakcije igrača i trenera

Rukomet je tijekom proteklih desetak godina doživio velike promjene, a sve u cilju da se ovaj sport dodatno popularizira i učini atraktivnijim za gledatelje.

Realno gledajući, svi su noviteti donijeli značajni pomak za samu igru, ali najveći problem rukometa i dalje su suci i njihovo 'slobodno sudačko uvjerenje' kojim mogu 'krojiti' stanje na terenu.

Sada je Međunarodna rukometna federacija (IHF) donijela odluku da se od 1. srpnja ove godine primjenjuju četiri nova pravila koja bi trebala dodatno unaprijediti rukometnu igru.

Prva velika promjena je ona kojom se pasivna igra u napadu (od trenutka kad suci podignu ruku) smanjuje sa šest na četiri dodavanja. No, u novim se pravilima ponovno ne definira da li se vođenje lopte (udarac u pod) broji kao 'dodavanje' ili je sastavni dio igre. Tu ponovno na scenu stupa 'slobodno sudačko uvjerenje', pa će 'ljudi u crnom' opet imati dovoljno prostora za 'kreaciju' i svoje tumačenje pravila. Kao i do sada...

Druga promjena je u cilju zaštite golmana pa će se šut sa zemlje koji pogodi golmana u glavu odmah sankcionirati crvenim kartonom i izravnim isključenjem! Uz to, dvije minute isključenja čeka igrača koji bilo kakvim šutem pogodi golmana u glavu, a da golman pritom istu ne pomiče prateći loptu ili pokušavajući zbuniti protivnika.

  • +16
Rukometna Liga prvaka: PPD Zagreb - Kiel, 3.3.2022. Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Treće pravilo je vezano za izvođenje 'brzog centra' nakon primljenog gola i ono bi poprilično moglo utjecati na igru. Do sada je za 'brzi centar' bilo dovoljno samo da igrač bude u krugu centra igrališta, a od 1. srpnja će igrač jednom nogom obvezatno morati stati na crtu centra kako bi izveo loptu. Brojne su momčadi i reprezentacije svoju igru bazirale na 'brzom centru', dosta je golova padalo baš iz takvih akcija, a do sada će se to značajno smanjiti ovim novim pravilom.

Četvrto je pravilo možda i najrevolucionarnije - iz upotrebe se želi potpuno izbaciti lijepilo za loptu. Zato će se mijenjati - lopte! Uskoro će biti predstavljene nove lopte koje su izrađene od drugačijeg materijala nego dosadašnje, a uz to će biti manjeg obujma i nešto lakše! To je u stvari i najveća promjena koja će izravno utjecati na rukomet, sigurno će trebati vremena za prilagodbu na te manje i lakše lopte, pitanje je koliko će s njima biti lakše ili teže igrati, kontrolirati ih, kako će ovaj novitet utjecati na brzinu šuteva, a vjerojatno će i golmani zbog toga morati prilagođavati i korigirati svoje tehnike branjenja...

Rukometašice, rukometaši i treneri se za sada nisu oglasili oko ovih noviteta, s nestrpljenjem se čekaju prve reakcije onih na koje se ove promjene izravno odnose.