SVAKA ČAST

Ovo je najluđi sportski pothvat u 2022.; mnogi sigurno misle da nije normalan, ali svijet mu se može samo nakloniti

Bionic
Reading

Francuz Ludovic Chorgnon napravio je najhladniji ultratriatlon ikada, bez ikakve pomoći, nakon 20 sati napornog plivanja u gotovo smrznutoj vodi, pedaliranja po snježnim stazama i trčanja maratona u mrkloj noći

Sjeverozapadno od glavnog grada finske Laponije Rovaniemija, Chorgnon je krenuo u petak u 6 ujutro kako bi završio svoje putovanje u subotu malo primje 3 sata po lokalnom vremenu, pa je ukupno proveo 20 sati i 45 minuta u plivanju, trčanju i bicikliranju, rekla je Sandrine Crosnie, sutkinja u međunarodnoj triatlonskoj federaciji, koja je svjedočila pothvatu za Guinnessovu knjigu rekorda.

U jezeru Vikajarvi, u bazenu od 25 metara posebno iskopanom za tu priliku, Chorgnon je potpuno prekriven mokrim odijelom debljine 5 milimetara proveo sat i 29 minuta u plivanju, prije nego što je prošao 11 sati i 35 minuta biciklom za ukupno 180 km, a zatim 6 sati i 26 minuta za trčanje maratonske staze od 42.2 km.

'Najteže je bilo plivati, fizički i emocionalno. U trenutku kada zakoračiš u bazen u zaleđenom jezeru, uhvati te hladnoća, znaš da je opasno, osjećate kako vam srce usporava, a udovi utrnu', rekao je za 50-godišnji Chorgnon, koji je također patio na biciklu.

'Tu sam se najviše mučio. Na biciklu se bojiš da se ne prevrneš, na nekim spustovima sam išao preko 40 km/h. Potcijenio sam uspone i spustove', kazao je ovaj ekstremni trkač, koji je već postigao rekord nizom od 41 ultra triatlona za 41 dan prije sedam godina.