SLAŽETE LI SE?

Ovo je idealna momčad Svjetskog prvenstva u Brazilu!

18.07.2014 u 09:27

Bionic
Reading

Temeljem glasova na portalu Tribina.hr - interaktivnom web communityju – izabrana je najbolja momčad na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Brazilu

Treba reći kako se momčad, čiju grafiku možete vidjeti u prilogu, razlikuje od one koja je proglašena idealnom. Ovako je to objasnio analitičar portala Tribina.hr M_Tsigalko:

Neću duljiti puno u uvodu, ovo je jednostavno mojih najboljih 11. Odlučio sam ih posložiti u 4-3-3 formaciju. Nastojat ću biti što objektivniji, a moja list izgleda ovako:

Manuel Neuer (Njemačka), vratar

Jednostavno najkompletniji vratar na prvenstvu. Čovjek koji je u stanju odigrati i poziciju stopera ima veliku ulogu u rezultatima svoje ekipe. Posebno će ostati upečatljiva njegova predstava u osmini finala kada se s druge strane našao naoko bezopasni Alžir protiv kojeg je Elf itekako visio. Glavni razlog zašto slabi period igre Njemačke nije kažnjen i pokojim pogotkom zaostatka leži u fenomenalnom Neueru pred kojim su tek najbolje vratarske godine. Mentalitet pobjednika definitivno ima, a jedna od jačih scena prvenstva je njegova ljutnja na obranu koja je poklonila Brazilu počasni pogodak u demoliranju. Jednostavno najbolji.

Ezequiel Garay (Argentina), stoper

Puno priče je bilo o obrani Argentine, a oni se nađoše u finalu upravo na krilima te obrane i Messija. Obrana koja ne primi niti pogotka u nokaut fazi zaslužuje samo superlative, a sasvim je jasno da samim time i njen najkonstantniji igrač ima mjesto u postavi najboljih. U prilog mu ide i 'ladno realiziran penal u raspucavanju kontra Nizozemske. Maestralan turnir za Garaya koji će karijeru nastaviti u ruskom Zenitu. Možda bi bilo atraktivnijih interesanata da je pričekao kraj turnira, ali što je tu je. U finalu ga čekaju velika, možda i najveća iskušenja na ovom prvenstvu. Bez obzira kako se to završi mislim da je Garay tu zasluženo.

Mats Hummels (Njemačka), stoper

Jedan od najboljih stopera svijeta dugo se mučio da preslika partije iz Borussie u reprezentaciju. Kritika je bilo dosta, ali Mats se na ovom prvenstvu pokazao kao ključna karika finalista, ne samo u defanzivnoj igri nego je u dva navrata bio i strijelac. Najprije je u uvodnoj utakmici protiv Portugala zabio drugi pogodak svoje momčadi, a onda je u četvrtfinalu svojim pogotkom, ali i igrom u obrani odveo svoju ekipu u polufinale. Njemačka je u drugom krugu primila dva bezvezna gola koja ih nisu koštala, riječ je o počasnim pogotcima Brazila i Alžira od kojih je onaj brazilski primljen kada nije bio na terenu.

Phillip Lahm (Njemačka), bek

Bilo kuda Phillip svuda, katica za sve, čovjek koji podjednako dobro igra na desnom ili lijevom beku, a i u sredini se snalazi itekako dobro. Vrlo bitna karika, kapetan Elfa i na ovom prvenstvu igra odlično, tako da sigurno nije izbor na osnovu starih zasluga. Kompletan, konstantan, a opet skroman. Jednostavno igrač kojeg bi svaki trener poželio u svojoj momčadi, pa tako ga želim i ja u svom izboru.

Serge Aurirer (Obala Bjelokosti), bek

Iako je njegova reprezentacija otišla s natjecanja već u prvom krugu ovaj bek je stigao prikazati puno. Definitivno najbolji igrač svoje momčadi, a to nije lako biti pored Drogbe, Tourea, Bonya... Upravo su njegove asistencije držala Bjelokošćane u igri do zadnje minute i čudi me malo da se Arsenal odlučio za Debuchya umjesto njega, iako potonji i nije baš impresionirao.

Javier Mascherano (Argentina), defanzivni vezni


Apsolutna svjetska klasa na svojoj poziciji, čovjek koji može poslužiti kao ogledan primjerak pravog zadnjeg veznog. Izvrsno čita igru, siguran je na lopti i za njega panike nema. Čak ga ni kratkotrajna slabost protiv Nizozemske nije izbacila iz takta, utakmicu je završio kao vjerojatno najbolji pojedinac na terenu. Svaka čast za prikazano na prvenstvu, ogromne zasluge za rubriku primljenih golova svoje ekipe leže na njemu.

Hector Herrera (Meksiko), centralni vezni

Iskreno, ostao sam prilično impresioniran partijama ovog Meksikanca. Topovski udarac, siguran na lopti, dobar tehničar i čini se da Porto u rukavu drži još jednog asa za kojega će oderati novčanik velikim klubovima. Mislim da je na prvenstvu pružao konstantno dobre partije, redovito među prvim imenima svoje momčadi i s obzirom u kakvom su raspoloženju ispraćeni na prvenstvo, ispadanje u zadnjoj minuti protiv Nizozemske u drugom krugu i nije loš rezultat.

James Rodriguez (Kolumbija), ofenzivni vezni

Treba li što posebno reći kod ovog sjajnog Kolumbijca koji je svoju zemlju odveo do povijesnog ostvarenja, koji se kao mladić ne libi preuzeti odgovornost i povući svoju momčad. Koliko je konstantan bio i koliko je pokazao na ovom prvenstvu svjedoči rubrika golova, a ona kaže 6 te je pri tome i 2 puta asistirao za pogodak. Ne treba zaboraviti da je pritom postigao pogodak u svakoj utakmici koju je igrao.

Arjen Robben (Nizozemska), napadač

Možete ga voljeti, možete ga mrziti, ali ovo prvenstvo je jednostavno bio prva violina svoje ekipe. Individualno se itekako iskazao i svaka mu čast na prikazanom na ovom prvenstvu, gdje se čak i odmakao od svojeglavosti i podredio uvelike ekipi i zajedničkom cilju. Asistirao je iz pozicija za koje to od njega ne bi očekivali, prepustio je penal suigraču, te napravio puno ključnih poteza, ali očigledno je da će se od nogometa oprostiti bez reprezentativnog trofeja.

Thomas Muller (Njemačka), napadač

Igrač kojega je teško definirati, što to on uopće igra. Najvažnija karakteristika njegove igre je nevjerojatan nos za gol. Kažu ljudi da je takav bio i prezimenjak Gerd, ali ja ga nisam imao prilike gledati. Potencijalna Zlatna kopačka prvenstva, čovjek koji jednostavno blista na velikoj sceni. S pet golova na kontu samo je jedan udaljen od toga da ponovo bude na samom vrhu ljestvice strijelaca.

Lionel Messi (Argentina), napadač

Argentina je konačno pronašla model u kojemu će izvući ono najbolje od Messija. Puno je kritika istrpio Messi za svoje partije u reprezentativnom dresu, a sada je, čini se, konačno došao na svoje. Sabella mu je dozvolio puno slobode u igri, sugirači rade za njega i to im daje rezultata. Za njega je izbornik rekao da ga je morao odgovarati od prekida reprezentativne karijere. To samo svjedoči o kakvom nevjerojatnom pritisku se radi na igrača koji je zapravo tek sada u najboljim igračkim godinama. Svojim potezima i golovima imao je ključnu ulogu u rezultatu svoje momčadi i to se jednostavno mora honorirati.

Možda se u izboru mogao naći Matuidi ili Pogba te Benzema, ali jednostavno su ovi igrači u mojim očima pružili bolje partije na ovom prvenstvu. Mjesta nema za sve, pa eto netko je morao i ispast.