DALMATINSKI DIŠPET

Ovakav cirkus moguć je samo u Hrvatskoj; kako je i zašto došlo do zbrke vezane uz povratak Modrića i društva na Poljud

13.06.2019 u 11:06

Bionic
Reading

Totalna zbrka. Upravo tako bi se mogla u dvije riječi opisati odluka čelnih ljudi Hrvatskog nogometnog saveza da je Split domaćin sljedeće domaće kvalifikacijske utakmice hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji (10. listopada). U Hajduku kažu kako su za tu odluku HNS-a doznali iz medija, a kasnije se doznalo da niti Grad Split nije poslao službenu kandidaturu za odigravanje utakmice. Totalna zbrka zapravo je najblaži opis ove situacije. Dakle tek ostaje vidjeti hoće li Modrić, Rakitić i društvo zaigrati protiv Mađarske na Poljudu. Sudeći prema tenzijama i izjavama nekih aktera, puno toga nije jasno…

Već mjesecima se piše o povratku hrvatske nogometne reprezentacije u Split nakon četiri godine (slučaj svastika i prazne tribine protiv Italije, op.a.) na još uvijek najljepši hrvatski stadion – Poljud. Iako je stadion napravljen daleke 1979. godine za Mediteranske igre te mu je pod hitno potrebno renoviranje, ipak je u prednosti pored rugla kao što je Maksimir, s kojeg se urušavaju komadi betona, te pored stadiona manjih kapaciteta kao što su osječki Gradski vrt ili riječka Rujevica.

>>> Hrvatski nogometni savez objavio vijest koja će u Dalmaciji izazvati euforiju; u Hajduku za to nisu znali

Uostalom, Poljud je i velika želja izbornika Zlatka Dalića - otkada je sjeo na klupu krajem 2017. godine - te velika želja većine igrača. Sasvim je to logična odluka iz perspektive čelnika HNS-a i izbornika. Termin je idealan, 10. listopada, nakon što završi turistička sezona. Uostalom, i ljubitelji nogometa u Dalmaciji imaju veliku želju pokloniti se najboljem igraču svijeta Luki Modriću i društvu. Tko uopće ima pravo pomisliti da Split ne želi Hrvatsku na Poljudu?

Koliko god se u medijima stvara slika da HNS izbjegava Poljud zbog prošlosti s navijačima i 'slučaja svastika', s druge strane jasno je kako Split i Poljud zaslužuju da češće budu domaćini A selekciji.

Čak je postojala ideja da HNS, čija je blagajna poprilično puna nakon drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu, u dogovoru s Gradom Splitom obnovi Poljud. Hoće li se to dogoditi, nije poznato, ali da je Poljudu pod hitno potreban facelifting, to je odavno poznato.

Međutim, podatak kako je Izvršni odbor HNS-a donio jednoglasnu odluku stvorio je totalnu pomutnju u Hajduku, među članovima Udruge Naš Hajduk te među najvatrenijim navijačima. Kako je moguće da su donijeli jednoglasnu odluku, a to prvo nisu javili Gradu Splitu i Hajduku?

  • +19
Kvalifikacije za Europsko prvenstvo 2020., skupina E, 3. kolo, Hrvatska - Wales Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

'Prvi put ovakva odluka je donesena bez ikakvih dogovora s klubom ili, koliko je poznato, gradom domaćinom. Činjenica je da je šira javnost oko odnosa Saveza prema Hajduku podijeljena, pa donošenje jednostrane odluke pokazuje nepromišljenost, nepoštovanje te potencira antagonizam', između ostalog je kazao predsjednik Hajduka Marin Brbić.

Vatru je brzo pokušao ugasiti te smiriti strasti izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić, vješt političar (HDZ) kojeg je očito predsjednik HNS-a Davor Šuker ovlastio da 'spasi stvar'.

'Hajduk se očitovao da je zainteresiran za jednu od dvije utakmice, Slovačka ili Mađarska, i mi smo donijeli jednoglasnu odluku da bismo željeli odigrati utakmicu u Splitu. Oni će sada odgovoriti žele li ili ne žele utakmicu', kazao je za HRT Kustić.

Posebno je znakovita izjava ili, bolje rečeno, ultimatum da 'oni moraju odgovoriti žele li ili ne žele utakmicu' - to je klasično prebacivanje odgovornosti. U cijeloj priči i dalmatinski ponos ili, bolje rečeno, dalmatinski dišpet ima značajnu ulogu.

Neki bi dodali: pametnome dovoljno. I tu se opet vraćamo na početak članka i dvije riječi koje najbolje objašnjavaju ovu situaciju: Totalna zbrka!

U cijelu priču uključila se i Udruga Naš Hajduk. Putem društvenim mreža poslali su priopćenje u kojem su kratko i jasno kazali što ih muči i što im najviše smeta. Naravno, s naglaskom na 'domoljublje Hajdukovih navijača':

'Maćehinsko ponašanje HNS-a, izbjegavanje Splita i ignoriranje Dalmacije i Hajduka traje već dvadesetak godina. Nesumnjivo je da postoji veliko nezadovoljstvo time te da ispašta i reprezentacija. Sve što tražimo je poštena i ravnopravna liga, micanje kriminalaca i korumpiranih sudaca, uređen savez i čist nogomet. Ne vidimo tko može biti protiv toga i nevjerojatno je da nekoliko suvislih i konkretnih prijedloga u smjeru poštenja nitko nije ni razmotrio, a kamoli proveo. Domoljublje Hajdukovih navijača nitko nema pravo dovoditi u pitanje i svakoga tko to čini smatramo pijunom kriminalnih struktura koje sustavno uništavaju hrvatski nogomet', piše u priopćenju.

No ispada kako je od ideje do realizacije, toga da se hrvatska nogometna reprezentacija vrati u Split nakon četiri godine, uzalud potrošeno vrijeme. Tenzije, koje su ionako godinama visoke kada je u pitanju odnos Dalmacije i HNS-a, sada su dobile novu dimenziju. Sve dolazi u sferu apsurda. HNS na čelu s Davorom Šukerom 'napokon želi biti domaćin na Poljudu', a iz Splita i Hajduka opet stižu tzv. povišeni tonovi i osjeća se nezadovoljstvo. Zapravo, ako parafraziramo Brbićeve riječi 'nepromišljenost, nepoštovanje i antagonizam', sve je jasno. Očito dijalog zasad nije moguć. Samim time u ovom trenutku odigravanje utakmice Hrvatska – Mađarska na Poljudu čini se kao nemoguća misija.

Je li se ovo sve moglo izbjeći? Naravno da se moglo, a način na koji je cijeli 'slučaj povratka Hrvatske na Poljud' završio u medijima je tužan. Totalna zbrka zapravo je preblag opis cijele ove situacije. Primjerenije bi bilo opisati to jednom riječju: CIRKUS.

  • +21
Navijači na utakmici Hrvatska - Wales Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL