o velimru zajecu na 480 stranica

Ovaj nogometaš upisan je zlatnim slovima u Dinamovu, ali i povijest hrvatskog nogometa; sada je cijela njegova karijera dostupna u sjajnoj biografiji

07.03.2022 u 08:01

Bionic
Reading

Po mišljenju mnogih, jedan od najkarakternijih i najvećih igrača Dinamove povijesti, legendarni Velimir Zajec, u knjizi Sanjina Španovića, a koja će uskoro biti dostupna čitateljima, ljubiteljima nogometa, posebice Dinama, otkriva mnoge detalje svoje bogate karijere, ali i okruženju u kojem je kasnije igrao u Panathinaikosu te djelovao kao jedan od vodećih ljudi maksimirskog kluba

Nakon godinu dana rada na njoj, autor Sanjin Španović završio je veliku biografiju Velimira Zajeca, nekadašnjeg igrača, trenera i direktora Dinama, ali i grčkog Panathinaikosa.

'Za pisanje knjige koja će se zvati Zeko obavio sam više od stotinu razgovora s 95 sugovornika iz svih faza Zajecove karijere, od Zagreba preko Portsmoutha do Atene, prošao više od sto arhivskih članaka i nekoliko UDBA-inih dosjea. Knjiga će na kraju imati ukupno imati 480 stranica, preko 130 tisuća riječi teksta i oko 160 fotografija od kojih je veliki dio dosad neviđen iz privatnih albuma obitelji Zajeca',ispričao nam je Sanjin Španović.

Knjiga s mnogim detaljima i dosad nepoznatim informacijama prati Zajeca od trenutka kada drugi puta dolazi u omladinski pogon Dinama, preko legendarnog naslova 1982. godine, nastupa na Svjetskom prvenstvu iste godine u Španjolskoj, odlaska u Panathinaikos i ulaska s tom momčadi u polufinale Lige prvaka, ozljede koja mu je prekinula karijeru, direktorskih uloga u Dinamu i Panathinaikosu, kao i trenerskih u ta dva kluba i engleskom Portsmouthu, ali i promjene i povratka imena Dinamo.

Posebno su intrigirajuća poglavlja koja govore o Zajecovoj ulozi u prvoj utakmici Hrvatske protiv SAD-a u listopadu 1990. godine, u priznavanju Hrvatske od strane Grčke, ali i njegovim samim počecima i borbe između nogometa i škole. Sa Zajecom je Španović obavio više od deset razgovora u kojima su detaljno prošli sve faze njegove karijere.

'Ako pitate Zajeca on će reći da smo mu knjigu, njegov bliski prijatelj i suradnik Milan Šulentić i ja, skuhali iza leđa na prevaru. I djelomično je u pravu. O njoj je saznao tek nakon kopanja po arhivi, prvih razgovora i slaganja kostura knjige. Na kraju je svaki moj razgovor s njime, od kojih niti jedan nije trajao ispod sat i pol, bio njegov svojevrsni pogled na cijelu karijeru. Vjerujem da je i on uživao u tom povratku mnoga lijepa, ali i neka manje lijepa vremena. Knjiga o Velimiru Zajecu zapravo je priča o Dinamu', kaže Španović.

Trenutno je knjiga u fazi probnog tiska, a u prodaji bi trebala biti od ponedjeljka 21. ožujka.

'Kako je ove godine 40 godina od osvajanja naslova 1982. godine i legendarnog Dinamovog proljeća, odlučili smo s prodajom početi na prvi dan proljeća. Ali već sada se svi zainteresirani mogu predbilježiti u jednostavnom formularu na stranici www.zajec5.com i rezervirati tamo svoj primjerak, ali i ostvariti popust. U deset dana kako je postavljena stranica je zabilježeno preko 300 rezervacija, a uz onih 400 primjeraka prodanih u Crowdfunding kampanji, prodano je nešto malo više od polovice prve naknade, a da knjiga nije još ni tiskana i puštena u prodaju. Taj podatak me čini jako sretnim i pokazuje da sam pogodio s temom svoje prve knjige. Ako ovako nastavimo, mogli bi možda cijelu prvu nakladu prodati prije službene promocije', kazao je na kraju Španović i najavio unutar knjige jedno iznenađenje za sve koji kupe knjigu.