SAMO ZA TPORTAL

Kada legendarni Velimir Zajec ovako nešto kaže o Igoru Bišćanu, onda je jasno kako bi se mogla razvijati trenerska karijera aktualnog U-21 izbornika

01.04.2021 u 10:15

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna U-21 reprezentacija prvi će put sudjelovati u četvrtfinalu Europskog prvenstva. Do povijesnog uspjeha, ali i prve pobjede na Eurima (op.a., protiv Švicarske 3:2), mladu hrvatsku vrstu vodi(o) je izbornik Igor Bišćan

Iako je Hrvatska poražena u utakmici trećeg kola od Engleske 1:2, pogodak Domagoja Bradarića bio je dovoljan da zbog bolje gol-razlike osvoji drugo mjesto u skupini te izbori nastup u četvrtfinalu Europskog prvenstva, a u kojem će 31. svibnja igrati protiv Španjolske.

Povijesni je to uspjeh mladih selekcija, jer u dosadašnja tri nastupa na eurima niti jednom hrvatski igrači nisu upisali pobjedu, a kamoli prošli skupinu.

Igor Bišćan preuzeo je U-21 selekciju u listopadu 2019. godine, nakon što su kvalifikacije za ovaj Euro već krenule. No prethodni izbornik Nenad Gračan baš i nije najbolje ušao u njih. Bišćan je imao premijeru u prijateljskoj utakmici protiv Mađarske, a onda je u ostatku kvalifikacija ipak uspio nadoknaditi izgubljeno te iza Češke izboriti plasman na Euro.

Sve utakmice UEFA Europske lige i Hrvatski Telekom Prve lige ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Među osobama koje su itekako utjecale na Bišćanov nogometni put jest i Velimir Zajec, Dinamova legenda koja mu je dala premijerne minute u Ligi prvaka, ali i kasnije ga odvela u Liverpool.

'On je sigurno jedan iz plejade mladih i odličnih hrvatskih trenera, koji su velika perspektiva našeg nogometa. Vidi se da mu nedostaje još utakmica, ali i da studiozno priprema svaku te da napreduje iz utakmice u utakmicu. I ono što je najvažnije, živi s ekipom, ima odličan odnos s igračima, ali opet dovoljno na distanci', komentirao je 65-godišnji Velimir Zajec trenerski razvoj 42-godišnjeg Igora Bišćana.

'Prepoznaje igrače kakvi mu trebaju, gdje se koji najbolje snalazi i, samim time, on je sve bolji i bolji. Također mi se sviđa to što njegove momčadi stvaraju igru. Istina, možda je još uvijek više fokusiran na defenzivu, ali i u ofenzivnom dijelu će još više napredovati. Sada smo vidjeli da je puno prilike dao brzim igračima, koje do sada baš i nismo vidjeli.'

Iako je izgubio od Engleske, plasman u četvrtfinale je zaslužen?

'Apsolutno. Jer imala je Hrvatska osim tog fenomenalnog Bradarićevog gola još nekoliko prilika koje su mogle i trebale završiti u engleskoj mreži. Ali, što je jednako važno za uspjeh, Bišćan je imao i sreću, a nju treba znati izazvati. Dečki su sve napravili da im se i ona osmjehne, prema tome, mogu im samo čestitati.'

Svojevremeno ste u intervjuu za tportal rekli da Bišćana jednog dana vidite i na klupi Liverpoola. Iako nije pobijedio Engleze, zatvorio im je vrata četvrtfinala, pa bi i taj uspjeh mogao biti važna stavka u njegovom životopisu, kada ga se bude gledalo kao potencijalnog trenera nekog otočkog kluba.

'Sigurno da hoće. Jer on je u Engleskoj ostavio trag i kao igrač. Bišćan je izuzetno pošten mladić, vidimo da je i radišan te da ima veliki trenerski potencijal. Samo neka se tako nastavi razvijati', zaključio je Velimir Zajec.

  • +16
Hrvatska - Engleska, Euro U-21, 2021. Izvor: Profimedia / Autor: Luka Stanzl / PA Images / Profimedia