FIFA_SP_2018.svg

NE BI BILO NEZASLUŽENO

Ovaj čovjek iznenađujuće preotima Zlatnu loptu Modriću, Ronaldu i Mbappeu!?

  • Ivan Janković
  • Zadnja izmjena 18.07.2018 19:15
  • Objavljeno 18.07.2018 u 18:59
Bionic
Reading

Točno 12 godina nakon što je branič Fabio Cannavaro proglašen najboljim nogometašem svijeta, Raphael Varane ozbiljan je kandidat da na isti način osvoji Zlatnu loptu...

Podsjetimo, 2006. godina bila je posebna za nogomet, jer tad je posljednji put jedan stoper proglašen najboljim igračem svijeta. Riječ je o Fabiju Cannavaru koji je s Italijom osvojio Svjetsko prvenstvo, a nešto slično do danas se nije ponovilo.

  • +74
SP u nogometu, finale: Hrvatska - Francuska Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Nakon Cannavara Zlatnu loptu dobio je Kaka, a zatim u deset sljedećih godina po pet puta Ronaldo i Messi.

S obzirom na rasplet SP-a u Rusiji na kojem dva najuglednija nogometaša svijeta nisu ostavili značajan trag, vjeruje se da bi se njihova dominacija mogla prekinuti u izboru za najboljeg nogometaša godine.

Po mnogima je Luka Modrić napravio dovoljno da dobije tu titulu osvajanjem Lige prvaka i dovođenjem Hrvatske u finale SP-a (Zlatnu loptu koja se dodjeljuje najboljem igraču SP-a već je dobio), no na kladionicama je prvi favorit i dalje Ronaldo, a s treće pozicije šansu traži Kylian Mbappe.

No, 12 godina nakon trijumfa Cannavara još jedan sjajan branič vreba iz sjene i potajno se nada Zlatnoj lopti. Riječ je o Raphaelu Varaneu, 25-godišnji stoperu Reala i francuske reprezentacije koji je odigrao besprijekorno u Ligi prvaka i na SP-u te osvojio sve što se moglo osvojiti.

'Nogomet je kolektivna igra i ne želim biti u centru pažnje, ali ako dobijem Zlatnu loptu, neću je odbiti. Sve ovisi o kriterijima. Ako gledamo trofeje, u dobroj sam poziciji, no kao braniču bit će mi jako teško,' priznao je za Marcu svjetski prvak Varane.

Za ovog Francuza dobra je vijest da Fifa i France Football zadnjih godina dodjeljuju zasebno svaki svoju nagradu, jer u izboru krovne nogometne reprezentacije u kojem odlučuju glasovi kapetana i izbornika reprezentacija, uključujući i one najmanje, ne bi imao izgleda. No, France Football ima puno stručniji žiri, a i volju dodijeliti mu nagradu kao sunarodnjaku, prvom nakon punih 20 godina kada je Zlatnu loptu jedini put dobio Zinedine Zidane...