ISTRAŽILI SMO

Ova imena velikana su dokaz da Šuker nije pogriješio!

17.10.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Niko Kovač novi je izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Ono što bi neke moglo bosti u oči jest činjenica da stariji brat Kovač u svojoj karijeri nikad nije vodio seniorsku utakmicu. Čudno? Baš i nije. Naime, povijest pamti primjere kada su velike svjetske nogometne nacije na klupu instalirale izbornike bez ikakvog ili s vrlo malim iskustvom

Novi izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Niko Kovač može se pohvaliti iskustvom igranja u reprezentaciji (83 nastupa), ali što se tiče trenerskog iskustva, toga baš i nema. U svojoj kratkoj trenerskoj karijeri Kovač je vodio juniore Red Bull Salzburga, da bi onda u siječnju ove godine preuzeo mladu reprezentaciju Hrvatske, a od srijede je v.d. izbornik A reprezentacije.

Dežurni kritičari će možda krenuti spočitavati što je reprezentaciju - na prijedlog predsjednika HNS-a Davora Šukera - dobio čovjek bez trenerskog iskustva u seniorskom nogometu, no što kažu razna iskustva iz povijesti? Uzet ćemo samo nekoliko primjera i to iz triju velikih nogometnih nacija.

Jedan od najvećih nogometaša svih vremena Franz Beckenbauer preuzeo je njemačku reprezentaciju odmah nakon završetka igračke karijere. I što se dogodilo? S njim na izborničkoj klupi 'elf' je 1986. igrao finale svjetskog prvenstva, da bi četiri godine kasnije osvojili naslov svjetskih prvaka. Drugi njemački primjer je Rudi Völler. Čovjek koji je četiri godine (od 2000. do 2004.) vodio njemačku reprezentaciju, a da ne da nije imao ranijeg trenerskog iskustva, već čak u trenutku imenovanja nije imao trenersku licencu. S njim je Njemačka igrala finale svjetskog prvenstva 2002, ali je zato na Euru 2004. ispala već u skupini, nakon čega je Völler dobio otkaz.

Treći njemački primjer jest Jürgen Klinsmann. Također je na klupu Njemačke sletio bez ikakvog iskustva i k tome kao čovjek koji živi u Sjedinjenim Američkim Državama. Klinsmann je 'elf' preuzeo 2004. godine, pred svjetsko prvenstvo što se igralo baš u Njemačkoj, što znači da Klinsmann nije trebao ni odraditi kvalifikacije, buduči da je, kao domaćin, 'elf' bio siguran sudionik Svjetskog prvenstva. Na kraju, ispalo je da izbor Klinsmanna baš i nije najbolje rješenje te je nakon Svjetskog prvenstva napustio 'elf', a danas obnaša funkciju izbornika SAD-a.


Nizozemska se također ponosi činjenicom da su izbornici bili bez ranijeg iskustva. Frank Rijkaard 1998. godine preuzeo je nizozemsku reprezentaciju iako nije nikoga vodio dotad. Ipak, pod njegovim ravnanjem Nizozemska je na Euru 2000. došla do polufinala.

Jedan od najvećih napadača Marco Van Basten u igračku 'penziju' je otišao 1995. godine, tvrdeći da ga ne zanima trenerska karijera. No, brzo se predomislio pa je tako u sezoni 2003/4. obnašao dužnost asistenta Johnu van't Schipu u drugoj momčadi, da bi nakon te sezone postao izbornikom Nizozemske, a njegov je asistent postao Van't Schip. Pod njegovim ravnanjem prvi put kičma momčadi nije dolazila iz Ajaxa, PSV-a ili Feyenoorda, već iz klubova poput AZ i drugih 'manjih'. U kvalifikacijama za SP 2006. Nizozemska je briljirala, no nakon prolaska skupine ispala od Portugala, da bi na Euru 2008. ispala u četvrtfinalu od Rusije.

I to su samo primjeri velikih nacija i izbornika koji nisu imali nikakvo ranije konkretno iskustvo prije preuzimanja reprezentacije, a gdje su još primjeri poput Maradone koji je vodio Argentinu na Svjetskom prvenstvu 2010. godine nakon što je ranije više nego neuspješno kratko trenirao Mandiyú i Racing.

Uključite se i vi u raspravu – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!