ČERVAR NAJAVIO ODLAZAK

Ova dva detalja otkrivaju tko je rješenje za novog izbornika hrvatskih rukometaša

24.01.2019 u 10:03

Bionic
Reading

U ključnim utakmicama hrvatske rukometne reprezentacije protiv Njemačke i Francuske tijekom TV prijenosa jasno se moglo vidjeti kakvu ulogu i odnos s igračima ima Davor Dominiković, pomoćnik Line Červara

Nakon šokantnog poraza od Brazila, koji je hrvatske rukometaše na koncu koštao plasmana u polufinale, utakmica protiv domaćina Njemačke označena je kao najvažnija na turniru.

Iako je Hrvatska u dramatičnoj završnici poražena (kumovale su i neke odluke danskih sudaca, op.a.), u toj se utakmici dobro vidjelo kako se taktički može parirati najboljima na svijetu. Potvrda toga je i pobjeda protiv svjetskih prvaka Francuza 23:20 dva dana kasnije. U obje utakmice pred sam kraj, kada se odlučivalo o pobjedniku, u TV prijenosu RTL-a jasno se vidjelo kako je u minuti odmora igračima govorio što da rade i kako da se postave pomoćni trener Davor Dominiković.

Protiv Njemačke se to dogodilo u trenucima kada je izbornik Lino Červar protestirao kod danskih sudaca, koje je kasnije nazvao amaterima i jasno je rekao 'kako je to bila pljačka'. Protiv Francuske, u utakmici koja je Hrvatskoj donijela toliko željene kvalifikacije za Olimpijske igre 2020., pred kraj je Davor Dominiković također držao riječ tijekom minute odmora. Jasno je objasnio igračima kako se trebaju postaviti i, sudeći po govoru tijela, oni su upijali svaku njegovu riječ. U tim trenucima Červar, koji je nakon utakmice imao povijesno obraćanje naciji u kojem se obračunava s novinarima, mirno je stajao sa strane.

Upravo ta dva detalja pokazala su koliko igrači vjeruju Davoru Dominikoviću, nekada sjajnom igraču. Je li Dominiković tražio Červarovu dozvolu da vodi dvije tako važne minute odmora ili je to bila spontana reakcija, nismo uspjeli doznati. Dominiković na pozive i poruke ne odgovara, ali te dvije minute odmora i reakcija igrača nakon kiksa protiv Brazila jasno pokazuju kakvu ulogu ima u stožeru. Kako je Červar u emotivnom obraćanju najavio odlazak s klupe sljedeće godine, postavlja se pitanje hoće li voditi Hrvatsku na sljedećem Europskom prvenstvu te nakon toga u kvalifikacijama za Olimpijske igre 2020.?

'Sigurno ću otići narednu godinu. Žrtvovao sam se i radio. Ponekad sam bio protiv struje, ali to je moj život. Nije mi žao. Radio sam 45 godina i prenosio znanje mladima. Nisam savršen. Tvrdoglav sam, trener mora biti tvrdoglav. Opirem se svima, ne bojim se nikoga', između ostalog je kazao Červar nakon poraza od Njemačke, kada je bilo jasno da ova generacija neće do polufinala i borbe za medalje.

Rano je za prognoze i špekulacije, ali s obzirom na to da je Červar najavio odlazak, jasno je da će Davor Dominiković, koji očito ima velik autoritet kod igrača, imati jako velike izglede da postane novi izbornik.

  • +5
Lino Červar Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić