povratak otpisanog

Osramoćeni Michel Platini uzvraća udarac; kako će se sve ovo odraziti na ambicije Davora Šukera i Zvonimira Bobana?

14.05.2020 u 13:35

Bionic
Reading

Michel Platini je 2015. godine u velikom skandalu optužen za primanje mita što ga je koštalo ugleda i mjesta predsjednika Uefe, a s njim je tada u istoj aferi 'pao' i predsjednik Fife Sepp Blatter. Slavnom Francuzu uskoro će isteći četverogodišnja suspenzija obnašanja dužnosti u nogometu pa je krenuo u veliku ofenzivu protiv svog nekadašnjeg prvog suradnika Giannija Infantina

Ovo će biti medijski, ali i sudski rat prepun sočnih detalja, budite sigurni u to. Naime, u vrijeme dok je Michel Platini bio predsjednik Uefe, Gianni Infantino bio je njegov prvi pomoćnik, točnije glavni tajnik. No, u skandalu koji je te 2015. godine potresao Uefu i Fifu nastradali su Platini kao čelni čovjek Uefe i Sepp Blatter koji je bio predsjednik Fife. I nekoliko doslovno nebitnih likova iz Fife koji su u stvari odrađivali posao za 'velike ribe' usko povezane s Blatterom.

No, u cijeloj se aferi tada bez ikakve štete izvukao Gianni Infantino. I onda se potezalo pitanje njegove odgovornosti, ako ne one izravne, onda one 'po zapovjednoj odgovornosti' jer nije moguće da nije znao kakvim se sve malverzacijama bavi njegov tadašnji šef Platini.

U međuvremenu je Infantino stigao do mjesta predsjednika Fife, no dojam je da bi ga 'prljavo rublje' iz ne tako davne prošlosti sada moglo stajati daljnje karijere.

Naime, Platini je sada, po isteku suspenzije, odlučio progovoriti i javno se obračunati sa svima koji su ga 'cipelarili' dok je ležao na tlu. Ponižen i osramoćen, priznao je neka od (ne)djela koja je počinio, odslužio je kaznu i sad je odlučan u namjeri da 'sruši' Infantina i njegove suradnike iz Fife i Uefe. A među njima su i predsjednik HNS-a Davor Šuker te Zvonimir Boban koji bi se nakon neuspješne epizode u Milanu trebao vratiti na neku od funkcija u Fifi.

'Očigledna je činjenica da sam žrtva velike zavjere koju je režirao sam Gianni Infantino. U 2016. godini sve je bilo spremno da na Izbornoj skupštini Fife bude potvrđena moja kandidatura za predsjednika. Infantino, koji je tada bio moj glavni tajnik u Uefi, znao je to bolje od bilo koga', započeo je ogorčeni Michel Platini veliki intervju za švicarski magazin L'Illustre i pojasnio:

'No, sad je jasno da je Infantino krenuo u medijsko-pravnu akciju da me se eliminira iz utrke za mjesto predsjednika Fife. Učinio je to uz pomoć Michaela Laubera, glavnog državnog odvjetnika Švicarske i njegovih pouzdanika iz švicarskog Ministarstva pravosuđa te šefom pravne službe Fife Marcom Villigerom i glavnim tužiteljem švicarskog kantona Valais Rinaldom Arlandom.'

Činjenica je kako se Platini tada - više ili manje opravdano - našao na žestokom udaru medija, a potom se nastavio i njegov sudski progon koji je rezultirao kaznom od četiri godine zabrane obnašanja svih djelatnosti u nogometu.

A sada su njegove izjave uzdrmale švicarski pravosudni sustav te je Lauber završio na 'informativnom' razgovoru te se ponovno istražuje njegova uloga istrazi korupcije u Fifi i Uefi te u cijelom procesu protiv Platinija koji tvrdi da je glavni problem to što Lauber i Infantino misle da su nedodirljivi i iznad zakona.

'Zato su sebi i dopustili ovakav način djelovanja, nezamisliv u državi koјa poštuјe zakon. Mislim da јe Lauber svjestan da јe prešao 'crvenu liniјu'. Prema mom mišljenju Infantino bi trebalo predati svoј mandat na raspolaganje. Ali problem јe u tome što јe on postao predsjednik Fife vještim spletom okolnosti, kao potpuni oportunist, bez ikakvog posebnog legitimiteta', sipao je Platini. Da u cijeloj toj priči ima 'nešto' govori i činjenica da je Lauber odmah po objavi intervjua pozvan na razgovor s članovima Odbora za pravosuđe švicarskog Parlamenta!

'Odbor za pravosuđe saslušat će glavnog državnog odvjetnika Laubera na svom prvom sljedećem sastanku', objavili su Švicarci koji su sada u strahu od novog pravosudnog skandala koji prelazi državne granice.

A Platini u isto vrijeme ima razloga za slavlje, ponovno je 'zakuhao' situaciju koja bi mogla 'okrznuti' i predsjednika Hrvatskog nogometnog saveza Davora Šukera, ali i Zvonimira Bobana koji je od 2016. godine bio na funkciji zamjenika glavnog tajnika Fife Jeromea Valckea!

Istina, Platini nije iznosio konkretna imena, ali je najavio kako razmišlja o podizanju tužbe protiv svih koji su u tom trenutku 'radili protiv njega'. Konkretno, Šuker je kao važan član Izvršnog odbora Uefe aktivno sudjelovao u svim glasovanjima vezanima za aferu oko Platinija, dok je Boban više od tri godine (do lipnja 2019.) doslovno bio jedan od najbližih suradnika Giannija Infantina.

I ne zaboravimo, Platini je i dalje dovoljno 'jak', ima dosta 'svojih ljudi' u Uefi i Fifi, a Šuker i Boban ne skrivaju ambicije i želju za napredovanjem u hijerarhiji. Ali ako se Platini preko 'svojih ljudi' zainati i 'odigra igru' sve bi to moglo propasti...

Michel Platini na kraju se osvrnuo i na presudu prema kojoj mora vratiti dva milijuna franaka koje je još 2011. godine dobio za konzultantske usluge od tadašnjeg predsjednika FIFA-e Seppa Blattera.

'Obјasnite mi zašto јe FIFA toliko dugo čekala da me zamoli da vratim ovaј iznos?', zapitao se Platini i otkrio svoju stranu priče:

'Samo zato što znaju da јe ta isplata bila potpuno legitimna, što su potvrdili predsjednik, Izvršni odbor, financijska komisiјa, Skupština Fife i brojne financijske revizije koje su provedene. Ovaј zahtjev za nadoknadu za Infantina je najbolji način skrivanja istine. Veliki je manipulator taj Gianni Infantino. Savršeno јe svjestan da јe to јedini način na koјi može održati sumnje oko mene u јavnosti. No, o ovom pitanju će odlučivati građanski sud i time će se napokon, uvjeren sam, okončati ova rasprava i moj progon. A onda je red da ja svoje ime 'očistim' sudskim putem. Puno je ljudi sudjelovalo, svjesno ili nesvjesno, u ovom igrokazu. Oni koji su odgovorni morat će odgovarati', završio je svoje izlaganje Michel Platini.