spašavaju sezonu

FIFA zbog koronavirusa otkazala još jedno svoje natjecanje, a postoji suludi plan za utakmice reprezentacija

14.05.2020 u 11:09

Bionic
Reading

Čelni ljudi Fife odlučili su kako se Svjetsko klupsko prvenstvo, koje je trebalo biti na rasporedu u prosincu u Kataru, ipak neće igrati! Pandemija koronavirusa i dalje je velika prijetnja, pa je upitno hoće li se ovo prestižno natjecanje uopće igrati i 2021. godine

Kako god bilo, otkazivanje Svjetskog klupskog prvenstva najmanji je problem za Fifu. Onaj veći je činjenica da do kraja godine jednostavno nema slobodnih termina za odigravanje reprezentativnih susreta!

Pandemija koronavirusa već je 'pomaknula' odigravanje Europskog prvenstva zakazanog za ovo ljeto, koje je UEFA bila primorana odgoditi za sljedeću godinu. Jasno, sva će nacionalna prvenstva u Europi, ali i u većini svijeta, kasniti sa završnicom, pa svi termini za utakmice reprezentacija jednostavno otpadaju.

No, sad su čelnici Fife osmislili novi projekt, koji se vrlo vjerojatno neće odmah svidjeti Uefi.

Naime, FIFA svim silama želi nadoknaditi propuštene i odgođene utakmice reprezentacija zbog pandemije koronavirusa. Tako su i prijateljski susreti koji su bili dogovoreni za ožujak otkazani i prebačeni, barem za sada, za lipanj. No, situacija je takva da će i ti termini biti pomaknuti za dalje jer u Europi će nacionalna prvenstva - ako sve oko koronavirusa bude pod kontrolom - završiti početkom kolovoza. A potom će uslijediti završnica Lige prvaka i Europske lige. I sezona bi službeno trebala završiti krajem kolovoza.

Nova sezona, ne bude li većih promjena, trebala bi startati što ranije, već sredinom rujna jer je ljeto 2021. rezervirano za Europsko prvenstvo. I tu nastaje totalni kaos, barem što se termina reprezentacija tiče. Klupski je raspored totalno zgusnut i u ovom trenutku su ugroženi reprezentativni termini u rujnu i listopadu.

Glavno pitanje koje muči čelnike Fife je kako dozvoliti odigravanje svih predviđenih utakmica, a prilagoditi se kalendarima nacionalnih prvenstava i Kupova, koji su također potpuno poremećeni? A uz sve to su tu još i Uefina reprezentativna natjecanja...

Pa ipak, FIFA ima rješenje. Istina, ideja je pomalo radikalna jer bi se od reprezentacija tražilo da igraju osam uzastopnih utakmica! Plan je da se u samo mjesec dana, maksimalno pet tjedana, nagura šest utakmica UEFA Lige nacija i još dva susreta iz 'paketa' prijateljskih mečeva pod ingerencijom Fife!

Termin? Za sada su to studeni i početak prosinca, no teško da će se s time složiti klubovi 'liga petice'. Ako zbog ničeg drugog, onda zbog činjenice da bi reprezentacije u samo četiri tjedna odigrale više utakmica nego što ih odigraju finalisti na Svjetskom prvenstvu tijekom turnira!