SuperSport HNL

Osijek dočekuje Rijeku, a Gorica stiže na Poljud; evo gdje gledati današnje derbije

02.12.2023 u 09:05

Bionic
Reading

Subotnji program 17. kola SuperSport HNL-a donosi nam dva derbija, prvo će na travnjak Opus Arene istrčati Osijek i Rijeka (15 sati, MAXSport1, MAXtv), a potom na Poljudu igraju vodeći Hajduk i četvrta Gorica (17.30 sati, MAXSport1, MAXtv)

Danas su, u sklopu 17. kola SuperSport HNL-a na rasporedu čak dva derbija. Subota nam prvo nudi okršaj Osijeka i Rijeke na Opus Areni (15 sati, MAXSport1, MAXtv), a potom i ogled u kojem četvrta Gorica stiže na Poljud u goste vodećem Hajduku (17.30 sati, MAXSport, MAXtv).

OSIJEK - RIJEKA (15 sati, MAXSport1, MAXtv)

Domaćini su u 'slobodnom padu', Osijek za pobjedu ne zna više od mjesec dana, od 28. listopada kad je pred svojim navijačima pobijedio Istru 1961 3:1. Nakon toga je momčad Zorana Zekića nanizala tri poraza (u gostima kod Gorice i Dinama, te u Splitu od Hajduka) uz domaći remi (1:1) s Lokomotivom. A danas na Opus Arenu stiže Rijeka.

Osijek je na Maksimiru izgubio 2:1, ali uz napomenu da je Dinamo za pobjedu zabio u sudačkoj nadoknadi...

'Bili smo na dobrom tragu. Rezultatski to nije bilo dobro, ali je dobar proces. Izvukli smo pouke iz te utakmice. Ono dobro iz te utakmice moramo ponoviti. Da smo bili mirniji u Maksimiru, da smo imali malo više vjere u sebe… Imali smo nekoliko situacija u kojima je falio normalan pas. Šteta, izlazili smo fantastično iz pritiska Dinama', rekao je trener Osijeka Zoran Zekić pa se 'prebacio' na Rijeku:

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

'Rijeka uistinu igra dobar nogomet. Igrači su lagani, rastrčani, agresivni... Vidi se da uživaju u igri bez opterećenja. To su njihove prednosti. Koje su naše? Pokazat ćemo to na terenu, bez puno priče. Ne treba bježati od imperativa, ali imamo detalje i procese koji se odvijaju i koji su na razini na kojoj jesu. Ja kao trener osjećam odgovornost da napokon osvojimo tri boda i pružimo što bolju igru jer se moramo penjati na ljestvici. Imperativ je možda preteška riječ, ali sraz s Rijekom i trenutak u kojem se nalazimo moraju biti velika motivacija za nas.'

Ramon Mierez od dolaska Zekića na klupu Osijeka nije zabio...

'Zabit će u subotu! Ja sam bio napadač, imam svoj model kako bi volio da igramo nogomet i nije mi nimalo drago da se toliko troši i nalazi u situacijama u kojima se nalazi. Želim ga između dva centralna braniča i na vrhu kaznenog prostora', otkriva Zekić koji je napomenuo još nešto:

  • +19
Dinamo - Osijek, 16. kolo, 2023/24. Izvor: Pixsell / Autor: Luka stanzl/PIXSELL

'Opus Arena nam je za sada opterećenje. Izgleda predobro, a očekivanja su velika. Za sada nismo pokazali da smo dostojni Opus Arene.'

Rijeka je pak nanizala deset utakmica bez poraza, posljednji je put izgubila 27. kolovoza na Maksimiru od Dinama. Od tada momčad Željka Sopića ima šest pobjeda i četiri remija.

'U Osijeku nas čeka jako zahtjevna utakmica bez obzira na trenutnu formu domaćina. Imao sam priliku voditi Goricu na Opus Areni ove godine. Odigrali smo jako dobru utakmicu i izgubili 1:0, a sad se nadam da nećemo odigrati tako dobro, ali da ćemo osvojiti tri boda', kazao je u najavi utakmice Sopić koji ima puno problema zbog brojnih ozljeda glavnih igrača:

'Pjaca je napravio kontrolnu magnetsku rezonancu i sigurno neće nastupiti. Manjih problema imaju Smolčić i Janković, ali vjerujem da će do utakmice biti spremni. Nedostaje nama Goda koji ima kartone.'

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

No, važna vijest za Rijeku je da se vraća Marco Pašalić, a trener Sopić je za kraj upozorio...

'Ekipa koja ima napadača poput Miereza teži velikom broju ubačaja, puno preskakanja jer je dominantan u zraku, ali mislim da je naša uža obrana je spremna na sve to i da će odgovoriti svim zahtjevima koje stavlja pred nas. S druge strane, mi smo Rijeka i težimo pobjedi uvijek. Napravit ćemo sve da naša napadačka igra zbog toga je pati. Pokušat ćemo zabiti gol više.'

Istaknimo i to kako su tri od posljednje četiri utakmice Osijeka i Rijeke završile remijem, i to sve tri 1:1. Dvije od te tri igrale su se u Osijeku...

>> više statistike potražite OVDJE.

HAJDUK - GORICA (17.30 sati, MAXSport1, MAXtv)

Kad vodeća momčad na ljestvici dočekuje četvrtoplasiranu, onda se za taj sraz mora reći da je derbi. I da, Hajduk i Gorica danas na Poljudu igraju derbi 17. kola SuperSport HNL-a. Uz napomenu da Hajduk trenutno ima 10 bodova više od Gorice, ali ima i poraz više. Razlika je u broju pobjeda, 'bili' su ove sezone 12 puta slavili, nemaju niti jedan remi uz četiri poraza. Gorica je pak izgubila samo tri utakmice, ima i sedam pobjeda, ali i pet remija. I jedina je momčad koju Hajduk ove sezone u SuperSport HNL-u još nije pobijedio...

  • +23
Istra 1961 - Hajduk, 16. kolo, 2023/24. Izvor: Pixsell / Autor: Luka Batelic/PIXSELL

'Očekujem kvalitetnu Goricu, igraju kroz presing, tu su stvarno kvalitetni. Primili su samo devet golova u prvenstvu, pretendenti su za Europu. Sviđa mi se kako igraju, čeka nas izuzetno teška utakmica. Imamo plan za svakog protivnika, moramo se prilagoditi planu, kada možemo pritisnuti to i napraviti. Nekada se moraš i spustiti. Treba biti precizan', istaknuo je Hajdukov trener Mislav Karoglan u najavi utakmice te dodao:

'Nema Ferra i Melnjaka, Benrahou će biti u konkurenciji.'

Gorica nema velikih zvijezda, imaju dobar balans. Kako im se suprotstaviti?

'Momčad su koja ti neće ništa dati. Imamo određeni plan. Mogu pretpostaviti gdje će nas gurati i što će nam pokušati oduzimati. Kada analiziram Goricu pričam o pametnoj ekipi. Protivniku se prilagođavaš u nekim stvarima, a neke principe ne diraš. Gorica ima golmana koji zna igrati, stopere koji su mirni, tu su veznjaci koji trpe presing. Trebat ćemo biti precizni', napominje Karoglan.

Hajduku je ovo posljednja domaća utakmica ove godine, Poljud će sigurno biti pun jer 'bili' su u nizu od pet prvenstvenih pobjeda u kojima imaju sjajnu gol-razliku 8:1. Stvara li sve to pritisak?

>> Sve videosažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

'Ne stvara, dapače. Ako Bog da neka to traje. Gledam nogomet kroz drugačije oči. U nas se to gleda od nedjelje do nedjelje. Nastojim biti fokusiran, da stvari ne guram pod tepih. Moramo biti jako realni. Svi oni što gledaju puno naprijed najčešće posrnu kvalitetno. Kao osoba sam i više nego s dvije noge na zemlji', zaključio je Mislav Karoglan.

Gorica je tipična domaćinska momčad, ali na strani je čvrsta, prima malo golova. Na Poljudu nije slavila točno tri godine, od prosinca 2020. godine, tada je bilo 4:2. No, u međuvremenu se nije ni osramotila jer 'bili' su se za posljednje dvije pobjede (2:1, 3:1) itekako morali potruditi.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

'Hajduk je u pozitivnom nizu, atmosfera je dobra i na valu toga će sigurno napraviti sve da se niz nastavi. Očigledno je trener Karoglan to sve malo probudio. S druge strane, mi ćemo pokušati sve da ga poremetimo. Imamo svoje ambicije, želje i vjerujem da ćemo dobro odgovoriti u subotu', kazao je trener Gorice Dinko Jeličić dodavši:

'Idemo se nadigravati, probati uzeti što je više moguće u sigurno jednoj fenomenalnoj atmosferi koja nas očekuje. To će biti praznik nogometa. Kako ćemo igrati? Ako se samo fokusiraš na igranje klasičnog bunkera 90 minuta, a nemaš jasnu ideju što ćeš s loptom kad je imaš, prije ili kasnije ćeš u najgoroj varijanti iz nekog odbijanca primiti gol. I obrnuto, ako kreneš grlom u jagode, u otvoren nogomet, zbog kvalitete Hajduka koju ima, atmosfere, sigurno će zbog toga oni doći u dovoljan broj prilika da te kazne. Balans je ključ cijele priče', zaključio je Jeličić.

>> više statistike potražite OVDJE.

  • +23
Gorica - Rudeš, SuperSport HNL, 26.11.2023. Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Tportal SPORT je i na WhatsAppu

Želite li pogledati VIDEO svih golova iz SuperSport HNL-a i Kupa te dobivati najvažnije vijesti iz sporta: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati

Standings provided by Sofascore