doziranje 'bilog tića'

Oreščanin ga drži na klupi, a svaku utakmicu na kojoj ON ne odigra najmanje 60 minuta Hajduk gubi 45.000 eura

04.04.2019 u 12:08

Bionic
Reading

Velik je novac u igri, a nije baš da je Hajdukova blagajna puna. No, na Poljudu su odlučili kako neće trčati za novcem, već će svog sjajnog mladog veznjaka dozirati bez obzira na već sada znakoviti financijski gubitak

Ante Palaversa (18) krajem siječnja ove godine potpisao je za Manchester City. 'Građani' su ga kupili baš na insistiranje trenera Pepa Guardiole koji je u sjajnom mladom veznjaku Hajduka vidio 'ono nešto'.

City će za njega Hajduku platiti ukupno oko šest milijuna eura, a uz to ga je odlučio još sezonu i pol ostaviti na Poljudu. Pametan potez, mislili su u Manchesteru, jer Hajduk će razvijati njihovu investiciju. Nadali su se kako će Palaversa kroz utakmice Hrvatski Telekom Prve lige 'nabijati' iskustvo, u momčadi 'bilih' mjesto bi mu moralo biti 'zajamčeno'.

Da bi se dodatno osigurali, čelnici Cityja su se Hajduku obvezali kako će isplatiti 45.000 eura bonusa svaki put kad Ante Palaversa odigra barem 60 prvenstvenih minuta za 'bile'.

Tako je trener Oreščanin točno tako i 'dozirao' Palaversu. Protiv Lokomotive je igrao 62 minute, s Rijekom je odradio 70 minuta na terenu, a protiv Gorice je bio svih 90 minuta u pogonu. Potom je s Interom odigrao 61 minuti, protiv Slaven Belupa je dobio 68 minuta, a protiv Rudeša točno 60. minuta. I onda je - stalo.

Nakon te utakmice s Rudešom na Poljudu, 16. ožujka, Ante Palaversa se priključio U-19 reprezentaciji u kvalifikacijama za EP. Tri utakmice očigledno su ga iscrpile, pa je mladi veznjak po povratku u redove 'bilih' očigledno izgubio status. Propustio je utakmice s Istrom i Dinamom, a Hajdukova je blagajna zbog toga ostala bez 90.000 eura.

  • +6
Hajduk – Rudeš, 25. kolo 2018./19. Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotic/PIXSELL

'Sami ste svjesni da je Ante s mladom reprezentacijom imao tri utakmice u osam dana', kazao je trener Hajduka Siniša Oreščanin prije desetak dana i nastavio:

'On zaslužuje da se mirno razvija, svima nas je svojim karakterom zadužio da se u mirnijoj atmosferi razvija. Razgovarali smo, on za početak neće biti u kadru za Istru, jednostavno se treba resetirati.'

OK, dečko je tek na samom početku svog nogometnog puta, a toliki je pritisak na njemu. Dojam je da su u Hajduku odlučili olakšati mu situaciju, neće forsirati, razvijat će ga pažljivo i postepeno.

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 24. kolo, NK Slaven Belupo - HNK Hajduk Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Problema nema. Izvadimo ga iz igre kad vidimo da je pao u fokusu i koncentraciji, kad više ne drži ono mjesto u taktičkom rasporedu koje bi trebao držati, pa odluta', pojasnio je Oreščanin i napomenuo:

'Radimo to da ga sačuvamo i pazimo, vadimo ga iz igre. Mlad je igrač, prebrzo skače iz B levela u prvoligaški ritam...'

Realno, dojam je da ipak postoji dogovor trenera i klupskih čelnika da se Palaversu - bez obzira na znakoviti financijski gubitak kad ne igra - poštedi dodatnih napora. Fer i pošteno jer radi se o mladom igraču koji se još razvija, kako fizički, tako i igrački. A igranje za Hajduk je sve samo ne lagano, čak je možda teži psihološki pritisak nego sami fizički napori. Zato je i najbolje za sve da se Ante Palaversa jednostavno 'resetira' i lagano krene po starom. U HT Prvoj ligi Hajduk ima još devet utakmica do kraja sezone, ako na svakoj Palaversa odigra najmanje 60 minuta 'bili' će zaraditi 405.000 eura. Definitivno je to svota koja 'nije za baciti'.

  • +3
HT Prva liga, 25. kolo: Hajduk - Gorica Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL