KREĆE OD PARIZA 2024.

Olimpijske igre nakon ove odluke više neće biti iste; evo što je MOO odabrao za novi olimpijski sport

21.02.2019 u 12:34

Bionic
Reading

Breakdance bi na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine mogao biti olimpijski sport, a osim njega, organizatori su, želeći olimpijski program učiniti zanimljivijim mlađoj publici, uključili i surfanje, slobodno penjanje te skateboard.

Izbor ovih disciplina odgovara željama organizatora da 'se poveže sa sportovima prisutnim diljem svijeta s ciljem da se Igrama da urbanija, prirodnija i više umjetnička dimenzija', istaknuo je Tony Estanguet, šef organizacijskog odbora Igara Pariz 2024.

Ova četiri sporta tek treba potvrditi Međunarodni olimpijski odbor (MOO) u prosincu 2020., a ako dobiju 'zeleno svjetlo' bit će pridodani programu u kojem je već 28 sportova. Nakon ove vijesti mnogi ljubitelji sporta mišljenja su kako bi Međunarodni olimpijski odbor trebao razmisliti o kriterijima, a neki su otišli toliko daleko da su sve nazvali - cirkusom.

Breakdance, akrobatski ples proizašao iz hip-hop kulture, prvi bi se put trebao pojaviti na Igrama 2024., dok su preostala tri sporta već dobila pozivnicu za Igre u Tokiju 2020.

Breakdance se pojavio na Igrama mladih u Buenos Airesu 2018. u obliku dvoboja ("borbi"), a ta je disciplina pridružena Svjetskoj federaciji sportskog plesa (WDSF). Kandidati se mogu kvalificirati slanjem videosnimke.

MOO i organizacijski odbor olimpijskih igara objavili su da će gornja granica broja sportaša koji će se moći natjecati u Parizu biti 10.500, čime će biti ograničeni izgledi kolektivnih sportova. Ovi novi sportovi trebali bi u Pariz dovesti 248 sportaša.

Također, lokacije gdje bi se provodila natjecanja u breakdanceu, skateboardu i slobodnom penjanju još nisu određene, kazao je Tony Estanguet. Što se tiče surfanja, koji će se na OI prvi put pojaviti u Tokiju 2020., poznata su dva kandidata: Biarritz (jugozapad) i Lacanau (jugozapad).

Ukupan proračun predviđen za Olimpijske igre sada raste do 6,8 milijardi eura od čega su 3,8 milijarde, koje dolaze od MOO-a, sponzora i prodaje ulaznica, namijenjene organizaciji natjecanja, te tri milijarde eura, od kojih 1,5 milijardu osiguravaju francuske vlasti za gradilišta.