POVIJEST SE NE DIRA

Odluka koja je izazvala kaos u Madridu

19.12.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Pod geslom 'ovaj grb se ne dira' tisuće navijača Atletico Madrida prosvjeduju protiv promjene klupskog grba i naziva novog stadiona koji će nositi ime po kineskom suvlasniku i najvećem svjetskom operateru kino dvorana Wanda Grupi

Atletico, klub star 113 godina, prošli tjedan je predstavio novi grb na kojem su zadržane tradicionalne boje - crvena, bijela i plava - no promijenjen je njegov ljevi gornji kut gdje se nalazi medvjed, jedan od simbola grada Madrida. Navijači momčadi s obale rijeke Manzanares od subote prikupljaju potpise protiv te izmjene a tijekom prvenstvene utakmice protiv Las Palmasa skandirali su protiv kineskih suvlasnika poručujući im 'neka odu'.

Kompanija Wanda Madrid Investment, dio Wanda Grupe, stekla je 20 posto dionica Atletica u ožujku 2015. i za taj udio platila gotovo 45 milijuna eura. Wanda grupa je kompanija za nekretnine, ujedno i najveći svjetski operater kino dvorana.

Većinski vlasnik Atletica je španjolska obitelj Gil. Predsjednik uprave Miguel Angel Gil Marin poručio je kako su Wanda i Atletico dva globalna brenda a da će im suradnja pomoći u rastu popularnosti. Crveno-bijeli su igrali u finalu Lige prvaka 2014. i 2016. te oba puta poraženi u dramatičnim završnicama od gradskog rivala Atletico Madrida.

Atletico iduće godine seli na novi veći stadion nazvan Wanda Metropolitano, još uvijek u izgradnji, te će nakon 50 godina napustiti Vicente Calderon. Klupski predsjednik Enrique Cerezo tvrdi kako je promjena grba i naziv stadiona novi korak u evoluciji kluba.

Među protivnicima promjene je bivši branič Atletica i Češke, Tomaš Ujfalusi (38), koji je preko društvenih mreža poručio kako se 'povijest ne dira'.