NAJSKUPLJI TRANSFERI

Od Vierinih 46 milijuna do Ronaldovih 93

11.06.2009 u 16:36

Bionic
Reading

Transfer Cristiana Ronalda iz Manchester Uniteda u Real Madrid postao je rekordni iznos plaćen za nekog igrača u povijesti nogometa. Suludih 93 milijuna Real Madrid će platiti Manchester Unitedu za jednog jedinog igrača. Nekad su toliko vrijedile cijele momčadi (zajedno sa stadionima)

U trenutku kad se završe i posljednji poslovi u vezi prelaska Cristiana Ronalda u Real Madrid, postat će to i službeno najskuplje plaćeni transfer u povijesti nogometa. Čak 93 milijuna eura 'kraljevski će klub' platiti Manchster Unitedu. Ujedno će i ovim transferom Real potvrditi svoj kraljevski status jer je među pet najskupljih transfera, čak četiri u 'vlasništvu' madridskog kluba, a svi su ostvareni u doba predsjednikovanja Florentina Pereza.

Zidane je donedavno bio najskuplje plaćeni igrač

Dosad je Zinedine Zidane bio najbolje plaćeni igrač svijeta. Za njega je Real sad već daleke 2001. Juventusu platio 75 milijuna eura. Zanimljivo je također istaknuti da su među tri najskuplja transfera svih vremena dva ostvarena u zadnjih par dana. Prvo Kaka (treći najveći transfer), a par dana kasnije i Cristiano Ronaldo.

Kad se već dotičemo najskupljih transfera, naravno da je među njima bilo i promašaja. Recimo, 2000. godine Lazio je za rekordnih 56 milijuna eura kupio Crespa. Argentinac je tada bio na vrhuncu karijere, no nikad nije opravdao tako veliki novac koji je rimski klub platio za njega. Lazio se još jednom opekao kad je 2001. godine za 46 milijuna eura kupio Gaziku Mendietu. Čovjek nije odigrao ništa. Kumovale su tome i ozljede, bio je to bačen novac. Tu je i Ševčenko kojeg je Chelsea platio 2006. 45 milijuna eura, da bi na kraju Ukrajinac završio na posudbi u Milanu.

Zanimljivo je istaknuti da u vrhu najskupljih transfera svih vremena ima igrača svih profila. Naravno, najviše je napadača, no tu je i branič Ferdinand kojeg je Manchester United platio 47 milijuna eura te golman Buffon koji je u Juventus stigao za 49 milijuna eura.

Danas se sudaramo s činjenicom da se za najbolje igrače daju basnoslovni novci. Nakon ovog mega trasfera Cristiana Ronalda u Madrid, samo je pitanje dana kad će neki klub (a tu najviše šanse imaju klubovi u vlasništvu bogatih arapskih šeika) 'pljusnuti' sto milijuna eura za igrača. Ima li to smisla? Vrijede li zaista ti igrači toliko?

Gledajući zakon ponude i potražnje, odgovor je jednostavan – vrijede. Oni koji ih kupuju vjerojatno imaju računicu u marketinškom iskorištavanju lika i djela dotičnog igrača. Ako gledamo čisto racionalno, onda naravno da ne vrijede. Dati skoro sto milijuna za jednog igrača je suludo. Još jučer su cijele momčad koštale puno, puno manje. No svijet se mijenja, a tako i cijene. Ludo i nevjerojatno, ali takav je današnji svijet.

Lista najvećih transfera u povijesti nogometa:

Cristiano Ronaldo (Por) - iz Man. Utd. u Real Madrid, 2009, 93 milijuna eura
Zinedine Zidane (Fra) - iz Juventusa u Real Madrid, 2001, 75 milijuna eura
Kaka (Bra) - iz Milana u Real Madrid, 2009, 68 milijuna eura
Luis Figo (Por) - iz Barcelone u Real Madrid, 2000, 58,5 milijuna eura
Hernan Crespo (Arg) - iz Parme u Lazio, 2000, 56 milijuna eura
Gianluigi Buffon (Ita) - iz Parme u Juventus, 2001, 49 milijuna eura
Rio Ferdinand (Eng) - iz Leedsa u Man. Utd., 2002, 47 milijuna eura
Christian Vieri (Ita) - iz Lazia u Inter, 1999, 46,5 milijuna eura
Gaizka Mendieta (Špa) - iz Valencije u Lazio, 2001, 46 milijuna eura
Andrej Ševčenko (Ukr) - iz Milana u Chelsea, 2006, 45 milijuna eura
Ronaldo (Bra) - iz Intera u Real Madrid, 2002, 45 milijuna eura
Juan S. Veron (Arg) - iza Lazia u Man. Utd., 2001, 44.5 milijuna eura