GAZPROM INICIJATOR

Obnavlja se sovjetska nogometna liga!?

09.12.2012 u 13:36

Bionic
Reading

Na području bivšeg SSSR-a pričalo se o mogućnosti pokretanja jedinstvene regionalne lige barem koliko i na Balkanu. A onda je u priču ušao Gazprom i sve je preko noći postalo puno realnije

Sve je počelo s petardom. Kako to već biva s velikim povijesnim procesima na Istoku, ponekad je dovoljna samo naizgled nevezana sitnica da pokrene da pokrene lavinu. Jednom kad se gruda već počne kotrljati niz padinu, može je se zaustaviti samo silom.

Prije tri tjedna netko je na utakmici Dinamo Moskva – Zenit bacio petardu i ozlijedio vratara domaćih Antona Šunina, a utakmica je potom prekinuta pri vodstvo Dinama 1-0. Policija još uvijek traga za počiniteljem i dokopala se video snimke na kojoj se vidi da je bila riječ o ženi. U ženskom WC-u na stadionu pronađeno je desetak razvučenih kondoma; sumnja se da je žena prokrijumčarila petardu u jednoj od svojih tjelesnih šupljina, zamotanu u kondom. Pretresi navijača na ruskim stadionima znatno su manje detaljni kad se radi o ženama i policija smatra da je ovdje bila riječ o klasičnoj 'muli' – kao što se droga krijumčari u kondomima gurnutima u vaginu ili anus, tako je ovdje vjerojatno bilo i s pirotehnikom.

Razvoj daljnjih događaja bio je strelovit. Odmah poslije prekinute utakmice Zenitov direktor Maksim Mitrofanov za incident je okrivio lošu organizaciju i odgovornost prebacio na domaći klub, iako je petarda došla iz dijela gledališta u kojem su bili Zenitovi navijači. Rekao je je da bi sankcioniranje njegovog kluba bilo nepravedno te natuknuo da bi to moglo dovesti do razmišljanja o Zenitovom povlačenju iz ruskog prvenstva. Međutim, sankcije su se ipak dogodile: Zenit je 'za zelenim stolom' izgubio taj susret 3-0, a kažnjen je još i dvjema domaćim utakmicama bez gledatelja te novčanom kaznom od preko milijun rubalja (oko 200.000 kuna).

U Sankt Peterburgu je nastalo zatišje pred buru. Osim što je najbogatiji i najuspješniji, Zenit je i najutjecajniji klub u zemlji, no njegovi su čelnici u stalnom 'hladnom ratu' s Ruskim nogometnim savezom i smatraju da ih se puno češće i puno strože kažnjava od ostalih. Iz žamora oko kluba najprije su izašle glasine da dioničari, odnosno tvrtka Gazprom u čijem je vlasništvu, razmišlja o izlasku iz ruskog prvenstva i seljenju u Ukrajinu – Sevastopolj na poluotoku Krimu, glavna baza ruske crnomorske flote, spominjao se kao moguće novo središte.

A onda je došla prava 'bomba': Gazprom inicira hitno pokretanje regionalne lige u kojoj će igrati klubovi iz nekoliko zemalja nastalih raspadom Sovjetskog saveza! Točnije, iz zemalja-članica Zajednice nezavisnih država (ZND), koju čini devet zemalja te Ukrajina i Turkmenistan koje su u statusu 'neslužbenih'. Naravno, o takvoj se ideji raspravljalo i ranije, barem onoliko često koliko i u našim zemljama o pokretanju regionalnog natjecanja 'ex-Yu', ali nije se odlazilo puno dalje od inicijalne ideje – i uvijek je bilo onih 'za', kao i onih 'protiv'. Međutim, ulaskom Gazproma u cijelu priču, odjednom je sve postalo puno realnije i univerzalno prihvatljivo...

'Mnogi ljudi smatraju da bismo trebali pokrenuti novu ligu u kojoj bi sudjelovale momčadi iz ZND-a', već tjedan dana poslije sporne utakmice izjavio je čelnik čovjek kompanije Aleksej Miller. 'Ja također snažno podupirem tu ideju', dodao je i naglasio da je kompanija spremna u potpunosti stati iza projekta.

Još šest dana kasnije, šef ruske Premijer lige Sergej Prijadkin obratio se javnosti i otkrio da se ideja već naveliko razmatra. 'U proteklih nekoliko dana, nekoliko vodećih ruskih klubova obratilo mi se s istom željom – da zajednički razmislimo o pokretanju lige s klubovima iz zemalja ZND-a i razradimo početni prijedlog. Mislim da je to odlična ideja', izjavio je.

Inače, Prijadkin se u rujnu natjecao na izborima za predsjednika Ruskog nogometnog saveza, ali je izgubio iako su mu svi klubovi Premijer lige potpisali podršku. Ključna točka njegovog programa bila je ukidanje kvota za strance u ruskim klubovima, kako bi se podigla razina kompetitivnosti u europskim natjecanjima.


Trebalo je proći samo nekoliko dana da se i najveći klubovi iz drugih zemalja ZND-a oglase izjavama i priopćenjima u kojima izražavaju načelno slaganje, pa i oduševljenje idejom. Šahtar i Dynamo Kiev među prvima. 'Ova inicijativa može donijeti veliku plus nogometu u našim zemljama', izjavio je Igor Surkis, predsjednik kijevskog Dynama. 'Vidim samo pozitivne aspekte u njoj – porastao bi interes gledatelja, sponzora, kao i natjecateljska razina. Dakako, morali bismo utvrditi način kvalifikacije u europska natjecanja.' Slične stvari rekli su predstavnici Šahtara, ali i bjeloruskog BATE-a.

Ubrzo je stigla i podrška samog Kremlja. Sergej Ivanov, predstojnik ureda ruskog predsjednika Putina, već 30. studenoga je izjavio: 'Takvo prvenstvo bilo bi jače i uzbudljivije od ijedne nacionalne lige. To se mora napraviti, jer riječ je o profesionalnom sportu. Ne slažem se s onima koji nogomet smatraju prije svega društvenim fenomenom. To je biznis, pa mu tako treba i pristupati. Uostalom, isto se već dogodilo s hokejom i košarkom.' Sasvim slučajno, Ivanov je predsjednik prije četiri godine osnovane VTV United košarkaške lige, u kojoj sudjeluju klubovi iz deset zemalja – i to ne samo bivših sovjetskih republika, nego i Finske, Češke i Poljske...

Podrška ruske vlade nije nimalo iznenađujuća, ako znate u kakvoj je vezi s kompanijom Gazprom – najvećim svjetskim proizvođačem prirodnog plina i jednom od najvećih korporacija u svijetu, koja sama donosi desetinu cjelokupnog bruto domaćeg proizvoda u Rusiji. Ona u svom vlasništvu drži i medije, investicijske i graditeljske kompanije, a od ove sezone je jedan od generalnih sponzora-partnera UEFA-ine Lige prvaka. Većinski paket dionica u rukama je ruske vlade, a Gazprom ima enorman ekonomski i politički utjecaj u zemljama proizašlima raspadom Sovjetskog saveza. 'Gazprom JEST Rusija', rekao nam je ruski nogometni novinar Ivan Kalašnjikov.

Kad smo kod takvog jaza, vrijedi napomenuti da u ruskoj ligi trenutno postoji sedam klubova koji su daleko bogatiji od svih ostalih: Moskovljani CSKA, Spartak, Lokomotiv i Dinamo, zatim Zenit, Rubin i Anži. Najmanje bogat klub među njima raspolaže proračunom koji je dva do tri puta viši od prvog sljedećeg u ruskom prvenstvu. U Ukrajini je takvih četiri: Šahtar, Dynamo Kiev, Dnipro i Metalist. Jedini realni način da se itko drugi umiješa među tu elitu je ulazak novog, superbogatog investitora.


Ruski mediji navode neimenovani izvor iz UEFA-e, Gazpomovog partnera, koji kaže da će predsjednik Michel Platini sigurno otvoreno razmotriti svaki prijedlog koji ide u smjeru stvaranja jedinstvene lige na području bivšeg Sovjetskog saveza. Agencija R-Sport donosi izjavu spomenutog dužnosnika u kojoj se, između ostaloga kaže: 'To je jedini način da privučete novac u ruski nogomet, a ostanete u granicama Financijskog fair playa, što vam je trenutačno nemoguće za postići.'

Dakle, sasvim je jasno s koje strane vjetar puše i u kojem smjeru. Koliko bi dobrih, a koliko loših stvari donijelo formiranje ovakve regionalne lige? Kako bi se to odrazilo na slične ideje u drugim dijelovima Europe, poglavito na brdovitom Balkanu? Možda je najbolje da prije donošenja nekih zaključaka pričekamo vidjeti kako će se stvari dalje razvijati s ovom novom 'sovjetskom' ligom...