s terena u fotelju

Objava koja je uzdrmala Barcelonu; Gerard Pique odlučio se uključiti u borbu za mjesto predsjednika kluba

28.12.2020 u 14:36

Bionic
Reading

Barcelona proživljava vjerojatno najteže trenutke u 121 godini dugoj povijesti. Katalonski je velikan teško uzdrman financijskom i gospodarskom krizom koju je uzrokovala pandemija koronavirusa, donedavni predsjednik Josep Maria Bartomeu zbog niza je afera podnio ostavku, a izbor novog na rasporedu je 24. siječnja 2021. godine

Klub je dodatno uzdrman i nakon što je ovog ljeta Leo Messi izrazio želju za odlaskom, no na kraju je ipak morao ostati te će odraditi ugovor do kraja. A on mu završava krajem lipnja sljedeće godine. Uz rješavanje gorućih financijskih problema, ostanak Lea Messija na Nou Campu jedna je od glavnih tema u predizbornoj kampanji za predsjednika Barce.

Nekoliko je kandidata za novog čelnika kluba, a španjolski mediji bliski Barceloni kao jednog od najizglednijih ističu Joana Laportu (58) koji je tu funkciju obnašao od 2003. do 2010. godine.

No, sada je iz Barcelone stigla bombastična vijest - Mundo Deportivo tvrdi kako se u utrku za predsjednika kluba već na ovim izborima odlučio uključiti Gerard Pique (33)!

Navodno je Pique od aktualnog vodstva kluba na čelu s privremenim predsjednikom Carlesom Tusquetsom, zatražio promjenu statuta kluba kako bi mu se omogućila kandidatura za predsjednika.

Zatražio je Pique 65.000 listića za prikupljanje potpisa, te je vrlo ozbiljan u namjeri da se njegovo ime pojavi na listi kandidata za novog predsjednika na izborima koji su zakazani za 24. siječnja 2021. godine!

Gerard Pique je trenutno izvan terena zbog ozljede koljena. Situacija nije dobra, Pique je odbio operaciju i prema informacijama iz bliskih mu krugova, najozbiljnije razmišlja o mirovini.

Ni ranije Pique nije skrivao ambicije nakon aktivne nogometne karijere, dio novca uložio je u novo izdanje teniskog Davis Cupa, suvlasnik je dva niželigaška nogometna kluba (FC Andorra i Gimnastic Manresa), a španjolski mediji kao njegov najveći adut u borbi za predsjedničko mjesto vide blisku privatnu i poslovnu povezanost s vlasnicima japanskog tehnološkog diva Rakuten (koji je, među ostalima, vlasnik Vibera!). S njima je Pique pokrenuo tvrtku Kosmos Holding preko koje je i ušao u svijet tenisa i već spomenute nogometne klubove.

  • +5
Barcelona - Valencia, Primera, 2020/21. Izvor: EPA / Autor: Enric Fontcuberta

Španjolski mediji navode i to kako je baš Gerard Pique odigrao ključnu ulogu u pregovorima s Rakutenom koji je ostao glavni sponzor Barcelone i u ovim teškim vremenima pandemije koronavirusa iako im je 'originalni' ugovor istekao ovog ljeta. Tako je japanska tvrtka baš na Piqueov nagovor nastavila suradnju s Barcom koja na godinu od toga zaradi najmanje 55 milijuna eura!

Za sada još nije poznato hoće li klupski čelnici prihvatiti Piqueov zahtjev te mu omogućiti kandidaturu, no činjenica je kako će on vrlo brzo kroz neku od funkcija ući u upravljačke strukture kluba za koji je u 13 sezona odigrao čak 553 utakmice u svim natjecanjima te zabio respektabilnih 48 golova. Nije loše za jednog stopera.

Gerard Pique je već sada legenda kluba, katalonskog i španjolskog nogometa, u Barceloni ga nitko nema pravo, a ni hrabrosti, ignorirati. Pokazao je kako je jednako dobar na terenu i u poslovnim vodama. Ako se odluči završiti nogometnu karijeru logično je da se 'preseli' na neku od funkcija u klubu. Zašto onda to ne bi bilo mjesto predsjednika? Postoji problem... Da, čuli smo za igrača-trenera, ali igrač-predsjednik. To bi bilo nešto potpuno novo u profesionalnom nogometu.

Sigurno je kako je njegov potez poprilično uzdrmao ostale kandidate za novog predsjednika, u Barceloni je stalna borba nekoliko klanova, a Gerard Pique - barem za sada - nije ničiji 'igrač'. To bi se vrlo lako moglo promijeniti jer on je jedini koji iza sebe ne vuče 'repove prošlosti' - uz to je jedini koji je već godinama blizak Leu Messiju i sigurno ima najveće šanse da ga nagovori na ostanak na Nou Campu - a to bi u izborima 24. siječnja moglo presuditi.