ZGRADE UMJESTO PARKA

Obitelj Đoković želi uništiti centar Kragujevca

10.03.2010 u 20:39

Bionic
Reading

Srpski tenisač Novak Đoković i njegova obitelj razljutili su svoje sunarodnjake iz Kragujevca. Oni su iznajmili od grada zemljište na kojem se nalazi veliki park gdje žele izgraditi sportsko-poslovni kompleks što se ne sviđa stanovnicima toga grada

Sve više i više buke diže se oko poslovnog projekta obitelji Đoković koja je naumila u Kragujevcu izgraditi sportsko-rekreacijski centar, ali po novome i hotelske i poslovne prostore. S početkom gradnje je zapelo, a jedan od razloga je to što mještani ne žele izgubiti zelenilo u središtu grada.

Tako se u utorak navečer tamo okupilo oko stotinjak mladih građana zbog najave da će se početi s rušenjem stabala. To se nije dogodilo, no gnjevni Kragujevčani jasno su dali do znanja da ne žele izgubiti park i da svoju ideju obitelj Đoković sprovede na nekome drugome mjestu gdje se neće uništiti ljepota grada.

U cijeloj toj priči ima puno nepoznanica. Jedna je ta da su u taj pothvat Đokovići ušli zajedno s lokalnom samoupravom i da su na mjestu parka trebali biti samo sportski sadržaji, no nakon što je Grad ispao iz 'kombinacije' i ugovor se navodno promijenio. Sada je na nacrtima manje sportskih terena, a više drugih komercijalnih sadržaja. Druga stvar što muči Kragujevčane je to što su atraktivnu lokaciju Đoković iznajmili na 99 godina i to samo za 36 tisuća eura (30 eura mjesečno). Iako je teniska obitelj obećala uložiti i do 20 milijuna eura, taj iznos 'najamnine' izgleda jako malo.

Preko Facebooka su se tim povodom oglasili i Kragujevčani koji se ne žele odreći Velikog parka.

'Veliki Park koji se nalazi u samom centru Kragujevca nije u privatnom vlasništvu i nikada to neće biti. Nijedan čovjek, obitelj, gradonačelnik ili netko četvrti ne može da otme nešto što pripada svima nama. Veliki Park se na tom mjestu nalazi još od 1898. godine... Đoković je predstavio našu zemlju na pravi način... Međutim, 36.000 eura, 350.000 eura ili tri milijuna ne mogu da kupe Veliki Park. Gospodine Đokoviću, možeš slobodno da gradiš akademiju, štoviše, svi bismo se založili da zemljište dobiješ na korištenje potpuno besplatno, ali ne u parku u kojem se nalazi preko stotinu stabala topola, bora i drugog drveća... Do sada ugovor o korištenju zemljišta na 99 godina nije pružen javnosti na uvid, nitko ne može čak ni da pretpostavi što sve stoji u pozadini ovog ugovora. Hoćemo li svi dozvoliti da jedini gradski park bude sravnjen sa zemljom radi izgradnje nekog stambeno-poslovnog objekta, šoping centra ili Akademije? Zato, gospodine Đokoviću, ukoliko se već toliko brinete za sport, mlade i zdrav život, ostavite nam jedinu gradsku oazu koja je simbol našeg grada. Ukoliko ne želite, a naravno da ne želite, pošto je u svemu tome jedan veliki interes, poručio bih vam samo da se neće završiti na ovome. Pišući ovo govorim u ime svih Kragujevčana koji se neće odreći Velikog Parka ni za kakve novce', dijelovi su poruke Kragujevčanina Janka Pantelića koju je prenio portal e-novine