PREGRŠT NESREĆA

Novo pravilo FIA-e pretvorilo utrku u Belgiji u kaos!

23.08.2015 u 11:21

Bionic
Reading

Vozači GP3 serije, uvertire u utrke Formule 1, jako su se loše snalazili pod 'virtualnim sigurnosnim automobilom', novim pravilom koje je FIA uvela u novoj sezoni. Također smo vidjeli opasne nesreće u svim najtežim zavojima staze Spa Francorchamps...

Ako je suditi po onome što se događalo u GP3 seriji, utrka Formule 1 ove nedjelje mogla bi biti iznimno zanimljiva, a možda i opasna za njezine sudionike. Naime, mladi vozači ovog juniorskog automobilističkog natjecanja izlijetali su na sve strane, a sporan je bio i 'virtualni sigurnosni automobil', novo pravilo koje je FIA uvela nakon nesreće Julesa Bianchija u Suzuki prošle godine pod žutim zastavama.

Prema tom novom pravilu, vozači moraju smanjiti brzinu u određenom sektoru staze koji je označen opasnim zbog prethodne nesreće, a obavijesti dobivaju putem radio veze od svoje momčadi. U praksi se to pokazalo jako lošim među mladim vozačima, jer neki su prerano pritiskali gas, drugi prekasno i sve je završilo sudarom Tuchela i Sturvika koji pokazuje da će ovo pravilo trebati dodatno razraditi da bi bilo funkcionalno.


Loše stvari događale su se i pod 'zelenom zastavom', a u brzom zavoju Blanchimont vidjeli smo nesreću Aleksandra Bosaka čija je guma umalo pogodila Matta Perryja u trenutku dok je jurio gotovo 300km/h.


Ni popularni zavoj Eau Rouge nije bio milosrdan, a žrtva je ovaj put bio Jann Mardenborough koji se silovito zabio u ogradu. Riječ je o 23-godišnjem mladiću koji je u automobilizam ušao kao igrač kompjutorskih simulacija kroz posebni program Nissana koji od gejmera radi vrhunske vozače. No, ima jako tešku godinu jer je u njegovoj nesreći na Nürburgringu ove godine poginuo jedan gledatelj...