veliko investiranje u sport

Novigradski nogometni centar ponosni je vlasnik terena s FIFA Pro certifikatom

03.07.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Prvi u svijetu nogometni umjetni travnjak Polytan, certificiran prema FIFA Handbook 2015. s prestižnim FIFA Quality Pro certifikatom, postavljen je u Aminess nogometnom centru u Novigradu.

Strogi kriteriji iz FIFA Handbook 2015 uglavnom se odnose na zahtjeve FIFA Quality Pro certifikata za nogometno igralište u profesionalnoj igri. Ovaj projekt realiziran je u suradnji s Maxmar Grupom iz Zagreba i u potpunosti zadovoljava potrebe profesionalnih klubova i igrača u vrhunskim ligama. Koji je bio motiv domaće hotelske tvrtke za ovu vrlo zahtjevnu i skupu investiciju pojasnio je direktor prodaje Aminess Hotels & Campsites, Mladen Knežević:

'Više od 100 nogometnih momčadi godišnje, uglavnom iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Njemačke, prvoligaša i mlađih uzrasta dolaze na pripreme u Aminess Hotels & Campsites. Juniori Manchester Citya će nam ove godine doći po četvrti put i već sedam godina domaćini smo priprema prvoligaša na Istria Winter Cupu. Nadalje, u listopadu se održava i drugi Istria Youth Cup u kojem sudjeluju mlađe selekcija najjačih europskih klubova kao što su  Milan, Roma, Manchester City, Dinamo, Redbull Salzburg i drugi. Činjenica je da već par godina imamo kontinuirani porast u dolascima sportskih grupa i individualnih sportaša koji se kreće oko 10 do 15 posto stoga je i logično da naša ulaganja usmjeravamo i u visoku kvalitetu sportske infrastrukture'.

Obzirom na značajan udio sportaša koji popunjavaju hotelske kapacitete na domaćem tržištu u pred i posezoni i hotelijeri, ali i lokalne zajednice diljem Hrvatske, sve više ulažu u teniske terene, biciklističke staze i sve ostalo potrebno za što kvalitetniju provedbu sportskih priprema i programa.

Novigrad je već godinama prepoznata destinacija brojnim sportašima, veliki udio među njima čine nogometne momčadi i upravo je ovaj istarski gradić jedan od, još uvijek, rijetkih primjera kvalitetno zaokruženog hrvatskog sportsko-turističkog proizvoda kojeg i više nego uspješno plasira na domaće i strana tržišta.

U Aminess hotelima i kampovima su vrlo studiozno pristupili ovoj investiciji te su u suradnji s konzultantima procijenili da im se dugoročno isplati uložiti u najkvalitetniju podlogu i umjetni travnjak na svijetu. Stroži propisi prema kriterijima kvalitete FIFA Handbook 2015 stupili su na snagu 1. siječnja 2017. i to su jedini važeći testni postupci za certificiranje nogometnih igrališta s oznakama FIFA Quality i FIFA Quality Pro.

Početkom ove godine završena je ugradnja vrhunskog nogometnog sustava pod nazivom LigaTurf RS Pro II CoolPlus s posebnim granulama Bionic Fibre i elastičnim slojem koji je instaliran na licu mjesta ('in situ'). Instalirana je dvobojna umjetna trava s vlaknima debljine 400 microna, vrlo posebne konstrukcije za nogomet i jedinstvene dvostruke poleđine, te sa CoolPlus zaštitom vlakana protiv pretjeranog zagrijavanja.

Korištene su posebno dizajnirane granule Bionic Fibre što sve zajedno s elastičnim slojem od 25 mm daje jamstvo vrhunskoj kvaliteti. Po završetku projekta FIFA akreditirani laboratorij Lehmacher | Schneider GmbH & Co.KG iz Osnabrücka bio je odgovoran za neovisno testiranje temeljem kojeg je dobiven i FIFA QUALITY PRO certifikat.